Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2199070
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
08.11.2009 11:51 - Обезспокоителни симптоми, вещаещи връщането на оная диктатура в областта на духовното, от която си мислехме, че сме се отървали
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 1050 Коментари: 0 Гласове:
1




imageНапоследък все повече и от все по-високостоящи в новата власт персони се говори за потребността от създаване на нов Закон за вероизповеданията, който да бъде силно ограничителен спрямо "чуждоземните", "небългарските" ("неправославните") деноминации, наричани обикновено "секти". Вълната на тази религиозна нетърпимост се поде най-напред от хората на "Атака", т.е. от чисто руската партия в българската политика. После, разбира се, се обади ченгето от ДС, филиал на КГБ, Божидар Димитров, носител на титлата "примапатриот на республиката", личен приятел на премиера Б.Борисов, назначен по тази причина за министър без портфейл, към чието ведомство са и вероизповеданията. Обади се все в този дух и зам.-шефката на парламентарната комисия по вероизповеданията, някоя си Кр.Стоянова (от ГЕРБ). Както се казва, работата започна да става дебела.

Общото в тия изявления е, че трябвало да се промени досегашния "прекалено либерален" и свободолюбив, а също така и крайно толерантен закон, който ни бил заплашил с някакво хипотетично "обезбългаряване" в духовната област, понеже, разбира се, "българско" исконно означавало "православно". Другояче казано, требвало да се подеме широка идеологическа война срещу "разложителните западни влияния" в сферата на религията - тази терминология, драги ми дами и господа, да ви прилича на някоя друга, известна от ерата на комунизма?! Трябвало да се изкорени насаждането сред българския народ на чужди на "националното му самосъзнание" идейни, религиозни и духовни влияния, а пък държавата било крайно време да се намеси и със силата на закона да въдвори ред, т.е. да прогони "натрапниците", да изчисти страната от секти и от не знам какво си. Щото врагът, таваришчи, не спи, и е непростително ний да спим пред чуждата, пред западната културна, идеологическа и духовна експанзия, и прочие, и така нататък, все обаче в тоя дух на най-гнусно и лицемерно патриотарство.

Моя милост е православен, но лично аз се гнуся от проявите на такава грозна нетърпимост спрямо инакомислещите. Има много пътища към Бога, а пък ний, хората, имаме право сами да избираме по кой път да вървим. Никой няма право, особено пък държавата, вместо нас да решава кое е "правилно", кое е "добро" и прочие. Насила да бъдат тикани всички българи към едно казионно православие, при това обезчестено и обездухотворено от жестоката експанзия на комунистите, сякаш сме не народ, а стадо, е отдавнашна славянофилско-руска имперска мечта, на която нашите продажници винаги са служили беззаветно, дето се казва, т.е. без да се замислят, щото стимулът е доста впечатляващ: торби руско злато.

imageЗащото знае се - няма подлостчица, на която комуноидният нашенец да не е готов, стига да му се плати добре и доволно. Та ето, свитата на Божо и другите такива след като се докопа до власт, реши да си изпълни задачката, спусната им директно от Кремъл. Туй е моето мнение по въпроса. Тази е съкровената основа на сърцераздирателните ревове, които чуваме напоследък за това, че "религиозната чистота" и "православното всеединство на нацията и славянството" били застрашени от "най-зловредни чуждоземни религиозно-сектантски влияния", т.е. влияния, идещи от "прогнилия Запад" и прочие.

В тази вързка намерих и прочетох статия на г-н Иван Груйкин, носеща заглавието Ах, тези секти…, която ви съветвам да прочетете. Много добре са изяснени от една също така и правна страна проблемите в тази област, както и потайния смисъл на нашите поредни "освободители", "спасители" и "очистители". Напълно споделям оценките в тази статия, поради което не е нужно отново да заявявам пак все същото, след като то е казано там по един най-убедителен и бляскав начин. Тук искам само да приведа няколко акцента от нея, които ми се виждат особено ценни:

Министър Божидар Димитров може да е без портфейл, но пък има дебело досие в комунистическата Държавна сигурност. Същата, която бе бойният юмрук за налагане волята на Комунистическата партия и нейната атеистична идеология. Която преследваше хората поради техните убеждения, в това число и религиозни. И за по-сигурно разби Българската православна църква, обезкърви клира й, назначи послушни и безопасни митрополити и патриарх, и превърна Църквата в безлично и безгласно поделение на Московската патриаршия. Божидар Димитров работеше за системата, която успешно извърши всичко това. Не съм чул да има угризения, несъгласия или съжаления. Логично е да чуя точно обратното - че не може (и сега, разбира се…) всеки лесно да си регистрира вероизповедание. Постът е друг, но службата - същата.

Добре е казано и е съвършено точно от всяка една гледна точка. А ето и правната страна на въпроса, която ми се струва за особено важна предвид крайно ниската правна култура на огромната част от българското природонаселение:

Конституцията на Република България и Европейската конвенция за правата на човека изключват всякаква възможност за толериране на което и да е вероизповедание за сметка на останалите, включително малцинствени.

Недопустими са дискриминиращи действия в сферата на религията, дори и под формата на негативни оценъчни характеристики или изявления за лица, изповядващи определена религия - така, както е недопустимо заклеймяването на хората поради тяхната раса, етническа принадлежност, пол, произход. Все неща, на които министър Димитров не е имал възможност да бъде обучаван.


imageА ето сега и оценката на новото управление на Б.Борисов и ГЕРБ, за която, струва ми се, имаме все повече и повече аргументи; г-н Груйкин е казал нещата пределно ясно:

За представителите на ГЕРБ може би подобно изявление изглежда на пръв поглед нелогично. Уж е дясна, про-западна партия, член на Европейската народна партия, а там не са ли повече протестантите и католиците…? Така би се чудил всеки, който не вижда преобладаващия управленски материал на партията на ГЕРБ - Граждани за европейско развитие на България: БКП, милиционер, ДС, милиционер - Бойко (БКП плюс милиционер), Цецо (само милиционер) и т.н. и т.н.

Какво друго да очакваме от тези хора? Още веднага след изборите Гражданска инициатива “Справедливост” изрази позицията си за пълната илюзорност на всякакви позитивни очаквания от Бойко Борисов, ГЕРБ и тяхното бъдещо управление и че не се нуждаем от 100 дни за този извод. Качествата на новия премиер като управленец са ни пределно ясни вече повече от осем години...

На тези, които ще скочат несъгласни с тази констатация, признавам, вярвам повече на очите, разума, проверените факти и житейския си опит. Несъстоятелен управленец, грубо издялан и налаган медиен продукт, лице на поредния конформистки проект, задълбочаващ кризата на българската общност, демагог и популист, който никога не е имал за своя кауза човешките права и върховенството на закона. И когато този човек стане министър-председател на държавата, нещата няма как да си останат смешни и безобидни.

Преди дни с изненада прочетох в “десен” вестник позицията, че “българското общество трябва да се самозащити от религиозните култове, които очевидно рушат психическото и физическото здраве на нацията”. Изброени са три случая, които авторът явно смята за доказателство за “очевидната връзка между религиозните практики в сектантските общности и бума от психически разстройства, убийства и самоубийства на техни членове”. Останах поразен. Щом и “десните” в България се хващат на тази въдица, какво остава за останалите?!


imageРезултатът от тези внушения е един - причините за деградацията ни като общество и държава не са в неосъдения комунизъм, властвал официално до 1989 г. и разрушил Църквата, семейството и морала на нацията, последвалата еволюция на социализма, наречена преход, и собствената ни глупост и безотговорност. Народът мълчи и се готви за сблъсъка с поредното зло, което всъщност се оказвало виновно за всичките ни беди - “деструктивните и кръвожадни религиозни секти”.

Това пише г-н Груйкин в края на статията си. Аз всъщност приведох най-основното от неговата статия, но все пак нищо не пречи да я видите в нейната цялост. Крайно обезспокоителни са явленията, за които говори този анализатор, а най-опасното е, че огромната част от хората, така или иначе явяващи се продукти на варварската и напълно бездуховна система на комунизма просто нямат усета, сетивото, за да разберат докъде могат да ни доведат тия патриотарски призиви да "възстановим идейното и духовно единство на нацията си" и прочие.

Те просто вещаят връщането на една диктатура в областта на духовното, от която наивно си мислехме, че сме се отървали. Ето, че не било така: и сега от гардероба вадят и подрънкват, за да ни плашат, не просто скелети и черепи, ами направо, оказва се, самото минало си било съвсем живо и здраво, пък макар и вампирясало, пък макар и още по-отвратително и страшно. А и на всичкото отгоре, оказва се, това злокобно минало съвсем не се е отказало от желанието си за решителен реванш, сиреч наново иска да ни облъхне с гробищното си, носещо само гнилост, отрова и смърт, дихание.


Тагове:   диктатура,   симптоми,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!