Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2199456
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
18.01.2009 14:47 - Манифест на новите български интелектуалци
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 358 Коментари: 0 Гласове:
0



 

 

imageКАКВИТО ТРЯБВА ДА БЪДЕМ

Живеем в болно време. Добродетелите ни, ценностите ни, моралът ни, са разпилени и безмълвни. И ще останат такива, ако не им дадем интелектуален израз. Ако не предложим на мислещите хора на България личните си познания, интелекта си, личното си време и личните си действия. За да не загубят те окончателно надеждата, че могат да живеят достойно в собствената си страна.

Ние, българските интелектуалци – поети, писатели, журналисти, литературни критици, академични преподаватели, професионалисти, технократи и учени, сме призвани да направим това. Призвани сме, защото първи имаме достъп до новите идеи; защото решаваме какво да слуша «широката публика», под каква форма да го чуе, под какъв ъгъл да й бъде представено. Решаваме дори кой да бъде и кой да не бъде чут. А това е голяма отговорност.

Айн Ранд предложи на света философска система, която установи неразривна връзка между разума и свободата. Като основаваме общество, приело нейното име и посветено в нейните идеи, ние искаме да подкрепим будните, независими умове; да генерираме непрестанен поток от идеи; да станем основоположници на един възглед за битието, който мъдрите и честните в страната могат да приемат.

imageОбединявайки мислещите хора на България около кодекс от ценности, най-важната от които е животът, Айн Ранд общество ще ги насърчи:

● да поемат отговорност за формирането на собствените си преценки и да живеят от труда на собствения си ум – тоест да бъдат независими;

● да не жертват собствените си убеждения заради мнението или желанията на другите – тоест да бъдат почтени;

● да не се опитват да изопачават действителността по какъвто и да е начин – тоест да бъдат честни;

● да не се стремят да придобиват или даряват незаслуженото и неполагащото се, било то материално или духовно – тоест да бъдат справедливи.

България има нужда от нови интелектуалци – хора, водени от интелекта си. Има нужда от духовни лидери. Има нужда от радикали в буквалния и достоен за уважение смисъл на думата: «радикален» означава «основополагащ».

imageАбонирайте се за първия и единствен блогърски вестник! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в немилост!


Тагове:   новите,   манифест,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!