Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2197987
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
09.08.2010 18:33 - Трепери, мракобесие: един казус по Новодворская - и във връзка с отношението на Европа към Турция
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 626 Коментари: 0 Гласове:
0



Трепери, мракобесие: един казус по Новодворская - и във връзка с отношението на Европа към Турция imageГоспожа Новодворская е публикувала на Грани.ру своя нова статия под заглавие Зачем вы, девушки, никабы любите?, сиреч, Защо вие, момичета, обичате фереджетата?, ако никаб означава фередже, предполагам че е така, ала не съм сигурен. Извадих за вас два-три по-силни цитата, които ще ви ги и преведа, пък който иска, да иде да прочете там и цялото:

... Но в Европа не затихва спорът: има ли право държавата да се вмесва в частния живот на гражданите и да им диктува какво да носят? Не означава ли това, че държавата ще се увлече и ще им седне на главата? Страхливите леви и също толкова страхливите "зелени" изобщо не гласуваха, за да не излезе, че и техният ислямски електорат е прибягал към някакви други лицемери и интересанти.

На въпроса за правата на държавата няма универсален отговор. Разбира се, ако държавата започне да гони гражданите в калъф в името било на православието, било на самодържавието, на народността или на мнението на аятоласите, които упорито го представят за волята на Пророка, то тогава, разбира се, трябва да се съпротивляваме...

... Ако полицай види как бащата бие с жесток бой своето малко дете или иска да го удави в Сена, то нима той не трябва да се намесва под предлог, че бащата има право да прави със своето чедо всичко, което му е угодно и че това е негов частен живот?

... Всеки фундаментализъм е изуверство и който да би го забранявал е благо. Толерантността към угнетението и към злото е вече съучастие. Така че Европа отдавна трябваше да започне нов кръстоносен поход против мракобесието и шериата, не записан в никакъв Коран, както и създаването на инквизицията не е било предвидено нито от Вехтия, нито от Новия Завет.

И така, внимателно! Внимавай, шариат! Внимавай, Руска православна църкво! Внимавай, Московска патриаршио! Внимавай, мракобесие!

Валерия Новодворская

Забележка: Публикувам тия откъси, понеже е потребно да се замислим - проблемът, който Новодворская поставя, е изключително важен в наше време. Аз специално този казус го разглеждам във връзка с парадокса, които се създаде около членуването на Турция в ЕС. Знаете, че по турската конституция армията е гарант на светския, сиреч, на демократичния характер на държавата; така го е измислил "диктаторът" Мустафа Кемал Ататюрк, който създаде демократична и просперираща модерна Турция.

imageДа, ама ЕС вижда в тази силна роля на армията и на генералите нарушение на т.н. "демократични принципи", и постави условието на Турция да направи така, че ролята на армията да бъде намалена, сиреч, да се засили влиянието на ислямските фундаменталисти, застрашаващи демокрацията и светските устои на турската държава. Виждате ли какво се получава когато един принцип се възприеме като догма, важаща за всички страни и условия? По този начин ЕС, без да си дава сметка за това, стана съюзник на ислямския фундаментализъм, застрашаващ устоите на светската държава в Турция, т.е., застрашаващ самата демокрация!

Как ви се струва: заради абстрактните "принципи на демокрацията" Европа помага да бъде съсипана турската демокрация! И нещата вървят в недобра посока откакто ЕС се намеси, за да "додемократизира" Турция, в резултат на което тя все повече се ислямизира. Абсурд и парадокс! Значи своеобразният "демократически фундаментализъм" на Европа влезе в хармония с ислямския фундаментализъм в Турция, и двата фундаментализма-догматизма добре си партнират, за да съсипят турската демокрация! И то само защото на Европа й се било приискало турската демокрацията да е пълна, чиста, тотална, стерилна, съвършена. Или, по нашенски казано, Европа иска от Турция заради бълхата да изгори целия юрган...

Заради демокрацията, в името на демокрацията, се жертва... самата демокрация. Този казус ще се запомни и трябва да бъде изтълкуван вярно, понеже по пътя, по който се е устремила старата Европа, нищо чудно в един момент демокрацията в самата Европа да бъде поставена под въпрос. И на фона на всичко това етатизмът на Европа нараства, което по същество е антидемократична тенденция. Нещата не вървят на добре...  



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!