Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2196727
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
09.08.2010 18:31 - Американският посланик ни сравнява с най-злата милиционерска тирания в света и казва, че не сме баш като тях!
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 427 Коментари: 0 Гласове:
0



Американският посланик ни сравнява с най-злата милиционерска тирания в света и казва, че не сме баш като тях! imageПриятел ми предаде тая сутрин, че посланикът на САЩ бил казал: "В сравнение със Северна Корея България не е полицейска държава!" Проверих, да, наистина американският посланик г-н Уорлик е заявил това; ето точните му думи, за които някои се радват, други, както обикновено става, недоволстват, а пък на трети, и те май са най-много, им е все тая:

Неправилни са обвиненията, че България е полицейска държава. КНДР е полицейска държава, България не е.

Туйто. Това е. Наистина така го е казал: сравнява ни с най-злата милиционеро-комунистическа диктатура и казва, че не сме баш като тях. В светлината на случилото се тия дни - полицията по погрешка преби едно семейство български граждани, а пък после им предлагали пари, за да си мълчат! - думите на американския посланик звучат твърде, твърде многосмислено. Все пак трябва да отчетем, че той е дипломат, а дипломатите говорят, тъй да се рече, "иносказателно", сиреч, едно казват, а то значи не точно тъй, както изглежда на пръв поглед.

Мен особено много ме заинтересуваха реакциите на "народа" по повод тия думи на г-н Уорлик, на оня народ, който нашият държавен лидер Бойко Борисов така всеотдайно обича, и в който се кълне постоянно, в смисъл, че иска да му угоди, тъй да се рече, "всестранно"; народът у нас за властта стана алфата и омегата, няма друг начин, нали сме страна на неудържимо вихрещия се популизъм. Ще ви дам най-интересните коментари на представители на народа, ала преди това, като черешката на тортата, ще ви дам нещо, което е казал самия премиер (за да мислите неустанно над него в днешния ден); та той е казал тия многозначителни думи:

На въпрос какво би отговорил на критиците на кабинета, които обвиняват правителството в лъкатушене, премиерът Бойко Борисов отговори:

"Те си говорят измишльотини. Това, което ме интересува е, какво казват хората в Брюксел, Вашингтон и Москва... и, разбира се, хората в Габрово, които преди дни отново гласуваха 58% за ГЕРБ."

Забележете добре, габровци са посочени на четвърто място след гражданите на Америка, Европа и Русия, от чието мнение за особата си се интересува прежде всего наш любимий народний кумир; ако това не е подигравка спрямо така влюбения в особата му народец, сполай му кажи; щото той казва само за това, че го интересува какво мислят габровците за него, а явно вече не му пука много какво мислят за него целокупните българи: важни са преди всичко, както виждате, що мислят американците, европейците и... кой знае защо!?... руснаците! Високо зе да лети наший премиер, на световни висини веке лети, нема да се излага да мисли за това кво ще кажат тия потурковци българите...

А ето сега и обещаните коментари; подбирам най-хубавото, което е сътворила многострадалната народна душа, или, тъй да се рече, неръкотворния народен гений:

val2: Първо не е държава за да бъде полицейска!

ЗА Революция: Прав е посланик Уорлик. България не е полицейска държава! В полицейските държави има ред и законност. Ние сме ченгесарска държава! Ченгето е подобие на полицай и си е по-скоро престъпник. Тука ченгето те бие и ти вика: "Искаш ли демокрация? Ма "ного демокрация ви дойде!"

imagesmehur_co: Налагането на закона не е полицейщина. Бойко премахва унизителната разпасаност и липса на държавност в България. Но това не е достатъчно. Всеки гражданин трябва да се грижи за спазването на реда и закона, т.е. да не дава рушвети, да изисква и винаги да си взима касовата бележка, дори за кутия цигари (с бандерол разбира се!), да купува по възможност стоки произведени в България, да дава отпор на циганските набези, ако се наложи и с оръжие в ръка, да сигнализира в полицията когато забележи нарушение и т.н. Звучи невероятно, нали? Но това са част от характеристиките за "будния гражданин", който стопи в основата на силното гражданско общество, без което една демокрация е куха и дори Бойко Велики не може да оправи нещата. Бойко не може да изчисти градинките пред блоковете или да оправи стълбищата и общите помещения или асансьорите или всички тези дребни на пръв поглед неща, които дават облик на обществото ни.

georgisim: Е, ама ако ще се сравняваме с КНДР... най-вероятно не сме! Не знам какво точно е искал да каже този посланик, но новини като тази: "Родната полиция преби семейство погрешка", вече не са рядкост!

Цезар: На 120 % е прав американският посланик, НАЗДРАВЕ с едно уиски от мен!

Кирил Кирилов: Проблемът е в това, че в много случаи МВР не налага закона, а просто самото МВР не спазва закона, примери колкото искаш.

stobom: Работи се по поръчка отгоре. "Този го смажете, а Този не го закачайте щот е наш", а полицаите пълни п*тки мълчът и изпълняват...

Alien: Еййй - ама много им бъркат американците в задниците на някои, хахахаха. Това ме радва - щом всичкото комуноид по форуми и пенсионерски клубове реве на умряло, значи държавата върви добре. А посланик Уорлик да се изказва по-често - така ще увеличи процента на инфоркти в червените ескадрони и на следващите избори няма да минат 4%.

AzDebil: Както винаги г-н Уорлик е абсолютно прав! Република България не е КНДР. Факт! Егати, с кого тръгнаха да ни сравняват! Мерси!

Сега по съществения за демокрацията у нас проблем. Кога приятелите ни ще поставят най-значимия от гледна точка на националната сигурност въпрос? Кога ще бъдат отстранени от ключовите политически, икономически, финансови, правоохранителни, културни и образователни сфери, офицерите, резидентите, агентите, доносниците... на Държавна Сигурност?

От средните села до столицата, от дребната търговия до местните корпорации, от средно ниво началник до министри и депутати, всичко е обсебено от бившите милиционери, спортисти - ерго комунисти и Техните Свидни Чеда!

Ама разбира се, че не сме КНДР! Все още!

Господин Уорлик, освен важният въпрос за диверсификацията на енергията не по-малко важено е и съществуването на гражданско общество.

imageКирил Кирилов: Адресните регистрации ли са виновни при арест полицаите вместо да ти прочетат правата да казват "Казвай, че иначе много ще боли!" или пак те са виновни за счупената глава на член от въпросното семейство?! Тези "грешки" станаха ежедневие.

bamamamu: Точно грешки. Като онази събитията от вчера дето нахълтали в дома на хората и ги изпопребили.

ПИТАМ: Какво щеше да стане ако домакина БЕ ВЪОРЪЖЕН и лекичко им бе разпилял мозъка в коридора на апартамента? ЩЕШЕ ЛИ да бъде оправдан понеже е сгрешил и е объркал пазителите на реда с организирани престъпници? Щеше ли да се размине с едно "извинявай"?

"Грешки", аре няма място за "грешки"... А?

muncho: Не е полицейска държава? В коя неполицейска държава полицаите застрелват хората в главата, вместо да ги арестуват? В коя неполицейска държава полицаите не се представят? В коя неполицейска държава полицаите пребиват СЕМЕЙСТВОТО на заподозрените? В коя неполицейска държава има презумпция за виновност? В коя неполицейска държава човек може да бъде осъден само въз основа на манипулирани СРС-та и неизвестен на защитата свидетел?

bamamamu: "... защото тези явления са поне толкова опасни за една държава колкото и бандитизма."

Според мен са дори 10 пъти по-страшни от бандитизма. От бандитите имаш право да се защитиш, от полицаите - не. Лошо!

wreck: Очевидно не сте в състояние да направите разлика между демокрация и това нещо, дето живеем в него. Бих искал да Ви помогна, но мисля, че вече Ви е късно.

revival: България не е полицейска държава. Ако беше полицейска то Сгуньо, Мунчо, Иванов и червените лайнари отдавна да чукат камъни в Белене за американски АЕЦ.

STREAM: ... При гледане на такива унижаващи човешкото достонство екшън показни арести по телевизията. Превърнали се в норма на поведение на властимащите. Предизвикващи бурна радост у простолюдишето - и нашето органично отвращение като европейци.

Скоро е имало и инцидент със Французин директор на голяма Банка в България. Арестуван посред нощ от барети заедно с невръстните му деца и жена. Ицидентът е потулен от българските медии! Защо ли!?!

van helsing: "Вие не сте полицейска държава!" - каза посланикът на полицейската държава! При такива изказвания на МВР министъра в подкрепа на... Съжалявам, че сте се превърнали в "една средностатистическа мижитурка".

stoiank: Издухахме КНДР, сега е ред на Америка. За нормални Европейски ценности - следващото поколение. Просто цирк, няма друго определение.

imageBBC: Предаваш ни Уорлик, предаваш ни! От американофили ще ни превърнеш в американофоби, а България в някоя бананова република, с диктатор!

Това е в общи линии. Впрочем, между другото американският посланик е заявил в също интервю и това:

България е добре работеща демокрация, в която на власт е правителство, уважаващо законите. Докладът на ЕК е една външна валидация на това, което българските граждани също виждат. Вярвам, че правителството се е ангажирало с всички необходими мерки да работи добре съдебната система и да има върховенство на закона в България. Реформата на съдебната система ще отнеме известно време на България и трябва да се внимава това да стане по правилния начин. Специализираните съдилища работят много добре в САЩ и в други страни, така че няма причина да не работят и тук.

Не мога да твърдя в превод от дипломатически език какво значат тия думи. Някой ако може, да ми помогне и да ги преведе...  



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!