Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2198579
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
13.10.2008 16:16 - Гоце и Иво като морални антиподи
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 755 Коментари: 1 Гласове:
0



 

 

imageБях решил и дори бях обещал да напиша нещо по нравствения казус, свързан с принадлежността към някогашната ДС на журналиста Иво Инджев. Много ми беше интересна реакцията на читателите му към изнасянето на този факт от комисията по досиетата: тук и тук. Да направя обаче анализ на тези многозначителни реакции ще стане много дълго, пък и не е нужно: всеки може сам да си направи изводите. Аз искам сега и тук да наблегна на най-важното според мен.

По принцип и в случая поддържам тезата си, която съм развил по случая Тодор Колев. Там описвам двата варианта, при които е разбираемо и оправдано (по психологически причини) приемането на сътрудничество на ДС в ония години и в онази обстановка. Случаят на Иво Инджев явно отговаря на първия вариант. Ето главното тук:

Аз просто разсъждавам по различните хипотези. Тази е първата: ако Т.Колев е бил вербуван млад, то това е било само и единствено с идеята да използва ДС, та да успее в кариерата си. Да използва ДС като асансьор към върха. Аз лично съм склонен да разбера и да оправдая такова поведение. Особено за талантливи хора, които иначе в онази ужасна система нямат никакъв шанс. И особено пък за хора, които органически не понасят и са неспособни да правят подлости и мръсотии. Т.Колев ако е станал сътрудник по такива причини това значи, че години наред е играл доста опасна игра с ДС, за което не бива да бъде укоряван, а дори трябва да бъде възхваляван. Той успя, той постигна целта си, а целта му е така възвишена, че си заслужава всички средства, дори и това.

Мисля, че този е случаят и на Иво Инджев. Следователно винаги трябва да се изхожда от конкретната личност в конкретните обстоятелства на нейното съществуване. Въпросът също опира и до това как - в зависимост от моралните качества и ценности на съответната личност - и особено в каква насока по-нататък се развива отношението на съответния индивид към ДС. Тук са възможни два основни варианта:

Първият е - нека да го нарека така - "вариант Гоце", или "вариант Тошо Бор", или "вариант Сава Доганович", дори "вариант Божо Димитров". Тия херои не само са правили услуги или са служили на ДС, но те ще го правят до гроб. Индикатор за това, че са сътрудничили на ДС по причина на неизменната си душевна подлост и низост е това, че благодарната ДС им се отблагодари с постове, обсипа ги с разкош, власт, пари, връзки, влияние. Те са били и са способни на всякаква мръсотия и низост, те, впрочем, освен на мръсотия и низости на нищо друго не са способни. Зловещата и злокобна ДС се крепи на потенциала на такива арогантни и безнравствени злодеи. Те няма да й изневерят никога и до гроб са способни само на подлости, лицемерие, аморализми от всякакъв вид и сорт.

Вторият вариант е този на Т.Колев и сега на Иво Инджев. Подбудите на тия хора за сътрудничество на ДС в ония години са били съвсем други. В условия на тотална диктатура всеки така или иначе е сътрудничил на злото, дори и само с факта на непротивенето си срещу него. На пръсти се броят ония, които са съсипали и пожертвали живота си, защото свободата и човешкото достойнство са станали тяхна кауза. Поради което системата ги е сдъвкала жестоко и изплюла. Един Илия Минев примерно е от тази категория чисти и рядко срещащи се по нашите земи хора.

imageОстаналите в една или друга степен допуснахме да бъдем употребени от системата. Но такива хора вътрешно не са били нейна опора, те не са могли да станат и да бъдат извор на нейната злотворност. И това го показаха с делата си след рухването й. Такива хора заеха смела и достойна позиция и не отстъпиха, няма и да отстъпят докрай. Те станаха врагове на оная безчовечна система, която някога ги е мачкала. Те органично не са и не могат да бъдат от категорията злодеи, които са подхранвали злотворността на системата и нейното най-безскрупулно олицетворение: ДС. Тия хора са движени от благородни, от ценностни подбуди. На тях Гоце никога няма да връчи орден "Стара планина", напротив, тях Гоце ги уволнява. Тях Гоце, ако можеше да си го позволи, щеше да ги размаже както се размазва муха. Или, впрочем, както размазаха Огнян Стефанов. Спрямо такива ДС е безпощадна. Има за какво да ги мрази. Те са от съвсем друга кръвна група. Генетично не понасят подлостта и моралната низост на предани слуги на ДС като Гоце, Сава, Бор и пр.

Това, че Иво Инджев сам заяви за сътрудничеството си с ДС показва способността на тоя тип хора на нравствени постъпки. Те по човешки начин са изстрадали до край и са изпили до дъно горчивата чаша. Страдали са и продължават да страдат заради ония моменти на слабост, заради които ДС някога ги е хванала в клещите си. Щом такива хора са способни на разкаяние, за тях има и прошка. Впрочем, Бог е този, който ще съди всички ни. Мръсниците от ДС се гордеят, че са й сътрудничили, те са готови пак на всякакви подлости за да й служат още. Те й служат още и ще й служат посмъртно, до гроб. Такива като И.Инджев, които, предполагам, ДС нарича "ренегати", които се разкайват и страдат заради сътрудничеството си с ДС, са способни на нравствено пречистване, на морален катарзис. Такива хора заслужават нашето уважение. Понеже мръсници никога не са били и не могат да бъдат. Ония обаче, ченгетата по душа и манталитет, не могат друго освен да правят мръсотии и да вършат само зло. Заради което ДС им се отблагодарява сега с най-висши постове, власт, разкош, пари, ордени и пр.

Това исках да кажа. Така виждам нещата аз. Останалото са го казали превъзходно тъкмо читателите на даровития, честен и смел журналист и човек Иво Инджев, които са писали в неговия блог по случая. ДС май доста е разочарована от тяхната реакция. Не това очакваха да се случи. Което е повод за възхищение заради нравствения потенциал на нацията ни. Преди 10 години бяхме други. Сега сме израснали. Затова вече не клеймим, а по човешки можем да разбираме. Което значи, че се освобождаваме малко по малко от оная страшна нравствена деформация и поквара, която ни завеща първоизточникът на цялото зло: комунизмът.

Вижте и чуйте и най-новото в моя видеоблог HUMANUS. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!


Тагове:   Гоце,   морални,


Гласувай:
0



1. анонимен - kjNVBZFeaMQGExVGQbV
24.05.2011 14:58
IВ’m not wrohty to be in the same forum. ROTFL
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!