Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2199216
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
08.09.2008 16:35 - Над всички други съображения стои безусловната по важност за човека свобода
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 532 Коментари: 0 Гласове:
0



 

 

imageПопадам тази сутрин на написаното от Т.Дечев, който не одобрявал стореното от Невена и dzver-ът "възкресяване светите мощи" на сайта „Опасните новини”, именно ТУК и ТУК. Социалдемократът Т.Дечев обаче е недоволен от това, като съображението му е любопитно: "подобни сайтове са покушение срещу свободата на словото и злоупотреба със съвременните средства за комуникация". Да, ни повече, ни по малко така смята.

Левите много често подкрепят всякакви екстравагантни, разминаващи се нормите на обичайния човешки морал щения и инициативи на държавната власт: защото за тях по презумпция държавата винаги е по-горе от индивидите. Докато всъщност истината е точно наопаки: индивидите се първото, а държавата е производна и трябва да служи на всички нас. Не ние трябва да й служим, а тя на нас трябва да служи: дали някога и левите ще разберат толкова просто нещо?!

Разбира се, неговата позиция ме накара да реагирам. Оня ден Иван Бедров реагира по случая с репресията срещу сайта "опасните" от ДАНС, написвайки коментара Антибългарският интернет. При него написах тия думи:

Ами всичко е логично: страната ни се путинизира усилено, нормалното е да се тури ръка и на интернет. Само той остана извън държавния контрол! Не може да има свободни територии в страна, в която вече свободата и демокрацията са само думи. Не може да има и свободата на словото в страна, в която мнозинството от хората вече са приучени най-упорито да мълчат.

Също съвсем друга в сравнение с тази на Т.Дечев е позицията на големия български журналист Иво Инджев, който при това е с най-будно гражданско съзнание - съвсем рядко изключение у нас! - написал Давим се кротко в собствен SOS. Аз при Иво Инджев си позволих да напиша следното:

imageТия управляващи и този президент правят всичко, та страната ни да стане умалено копие на путинизирана Русия. И напредват: обезкървиха медиите, пречупиха журналистиката, дадоха простор на подлизурковци от типа на В.Велева. Почва се най-напред от завладяването на медиите, та да настъпи накрая блажено мълчание, в което всеки произвол и всяка злоупотреба ще си остане непроницаема тайна. След това ще ударят още по-решително нетехния бизнес, ако такъв все още има. Ето, и политическия живот кажи-речи стана мимикрия, демокрацията ни е поругана. А сме, представете си, в Европейския съюз: каква ирония?! Властта е такава, каквато й позволяват да бъде гражданите, народът. Тази мисъл е на великата В.Новодворская. За ситуацията у нас сме виновни и ние, гражданите…

А ето сега като прочетох неубедителните аргументи на Т.Дечев, си позволих да коментирам следното и при Невена, и при Дзвер-а:

Свободата по принцип, а особено пък свободата на изразяване, е свята. Никакви съображения от държавна или политическа важност не могат да бъдат основание за ограничаването на човешката свобода, за ограничаването на нечия свобода. Опасно е да се смята, че понеже "дадени личности били незнамкакви си", та по тази причина нека да цензурираме мненията им.

Принципът е: над всички други съображения стои безусловната по важност за човека свобода! Допусне ли се тук-там да се наруши този принцип в именно на държавни или политически съображения от "особена важност", а също дори и в името на някакви измислени абстрактни "морални принципи", "принципи за доброто на всички" и пр., тогава свободата именно на всички вече е застрашена, поради което всички сме в правото си да окажем отпор. Имаме също така свещеното право да се борим за свободата си, да я защищаваме, да жертваме всичко друго заради нея.

imageЗащото ако някъде някому отнемат или ограничават свободата, а пък останалите по наш народен и български маниер си казват: "Нека му, той беше много лош човек и сигурно е сгазил лука!", то това е предпоставка скоро от свободата именно на всички да не остане и помен.

Ето защо аз протестирам срещу репресиите над дадени сайтове от страна на тайните служби на олигархичната държава! Защото те застрашават и моята свобода, даже в още по-голяма степен застрашават моята, на отделния човек свобода. Ако искаме съвсем да станем държава, подобна на Корея, Китай, Русия или Куба, нека да си стоим и да гледаме как репресират този или онзи, и смирено да чакаме своя ред - като най-малодушни и подли жертви.

Поздравления за блогърите, които реагират в защита на свещената за всички нас свобода. Която именно е наше конституционно, а най-вече човешко и морално право. За свободата си трябва да се борим всеки ден. Защото тя по начало е на първо място по важност за всички човешки същества! Включително и за онези, които още не са разбрали това и по тази причина не им пука, че някой някъде се опитал да резне свободата на друг човек, обявявайки го за "лош", "ненадежден" или "вреден" за държавата. Оттук тръгва всяка диктатура, това е началото на пътя към робството: ако се мълчи овчедушно...

(Забележка: първата снимка е от блога на И.Бедров; другите не помня откъде са.)

 

svejo_url="http://aig-humanus.blogspot.com/2008/09/blog-post_08.html"; svejo_title = "Над всички други съображения стои безусловната по важност за човека свобода"; svejo_skin = "compact"; svejo_theme = "standard"; svejo_bgcolor = "FFFFFF";



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!