Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2196829
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
10.08.2009 18:47 - Недопустимо груб шантаж и натиск от страна на Русия върху новото българско правителство
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 347 Коментари: 1 Гласове:
-1



   

 

imageЕто, прочетете, убедете се сами: РИА Новости: Защо България не иска руски газ. Аз само ще приведа няколко най-изразителни цитати, показващи арогантната руска позиция. Това, че официалната руска позиция бива изразявана този начин, уж чрез "журналистическо-аналитична информация" на РИА, е стар похват на кагебистката държава, ползван още от Сталин, когато ТАСС редовно е изразявала неговата лична воля; Путин прави абсолютно същото сега, понеже Сталин е негов идол. А извадките от текста на РИА, публикувани по-долу, наистина представляват недопустимо нагъл шантаж и най-груб натиск срещу суверенна държава, която на всичкото отгоре е член на Европейския съюз.

Още самото заглавие е крайно провокационно: България "не искала" руски газ, като при това се знае добре, че без руския газ нашата икономика ще бъде съсипана за две-три седмици. Явно ни подсказват, че путиновата дипломация, осъществявана било чрез извиване на ръце на икономическа основа (отношението на Путин към Украйна е пример за това), било чрез директно използване на военна сила (Грузия), изобщо няма да се церемони с някаква си там България, която руснаците по начало са свикнали да разглеждат като имперски протекторат.

Четете обаче сами, за да се убедите в "топлите славянски чувства на братушките" ви:

... Очевидно, съмненията в главата на бившия охранител не са дошли случайно - през юли България, заедно с Румъния, Турция, Унгария и Австрия подписа в Анкара споразумение за проекта "Набуко", който е смятан на Запад за алтернатива на "Южен поток". Според този проект, Европа ще се снабдява с газ не от авторитарна Русия, а от къде по-близките на сърцата на западните демократи "плуралистични" държави от рода на Туркменистан, Египет и - възможно - Иран. Въпреки донякъде съмнителния от гледна точка на европейските ценности избор на партньори, този проект получава активната подкрепа на Европейския съюз и САЩ...

image... Към момента България зависи на 96% от доставяния от Русия през украинска територия газ. По време на разразилата се тази зима руско-украинска газова криза българската икономика, според изчисления на местни икономисти, губеше до 250 млн. долара на ден. Не работеха детски градини, болници, предприятия. Българите, благодарение на езиковата близост имат прекрасен достъп до руските и украинските средства за масова информация, лесно можеха да си съставят обективно мнение за това, което вършеше през тези дни украинското ръководство и кой наистина бе виновен за сполетялата държавата им беда. Защото най-разобличителните свидетелства срещу позицията на Украйна - това са нередактираните от доброжелателите им в ЕС изявления на самото украинско ръководство...

... Това е неприятно, но справедливо. Ако използваме английския израз, за Русия цялата тази ситуация с изведнъж разколебалите се балкански партньори е добра възможност да прогледне по повод прословутото славянско единство. Засега алчните германци в Северна Европа проявяват по отношение на газовите доставки от Изток къде-къде по-отговорен и безпристрастен подход към Русия, отколкото южнославянските братушки, силно клонящи към проект с ключовото участие на някога окупиралата ги Турция. Но властите и в България, и в Сърбия не трябва да забравят:

"Набуко" няма да заработи скоро, а газ ще им трябва още тази зима.

И ако българското ръководство, от което за участието в "Южен поток" даже не се изискват пари, а само съгласие за транзита, не прояви интерес към проекта на Русия, то Русия няма никакви основания да помага на ЕС да измъква от бедите своята най-бедна страна-членка.

imageАко ЕС обявява "Северен поток" за свой проект, а се стреми с всички сили да погребе "Южен поток", който е призван да помогне на най-бедните й членки, то това е дело на самия ЕС и неговите "младши участници" от Източна Европа.

И тази зима българите могат да изпратят всички свои въпроси на председателя на Европейската комисия Барозу, а не в Москва.

Това е. Предостатъчно е. Не знам дали усещате грубия шантаж, щото някои български души са устроени така: шибането с руска нагайка (камшик) по главата им се струва най-лекичко погалване с перца. Това се дължи на обстоятелството, че нагайката е руска; това е най-главното: милите и толкова извратени русофилски душици са готови да целуват ботуша, който ги рита и гази, да благославят камшика, който ги шиба връз главите, да душат руски партенки, сякаш те ухаят на парижки благовония - главното е, че и камшика, и ботушите, и партенките са руски, са на "Големо брат", поради което всичко може да се прости на "братушките".

Да видим как ще се държи Б.Борисов в тия условия на неприкрит и така груб руски шантаж. Аз много съм писал по темата, и моята теза е ясна: проклятието за България и за българската политика се нарича Русия, особено пък недемократична, авторитарна, имперска Русия, каквато е тя в този момент. Но аз не се сещам за време, в което Русия е била демократична, ако изключим една-две годинки при Горбачов и още толкова при Елцин. В останалото време Русия винаги е била най-пръв враг на бългаската свобода и независимост. Който се съмнява в моите думи, да прочете нещо от Стефан Стамболов...



Гласувай:
0



1. fuklata - бравос
10.08.2009 18:48
рекордьор по постинги
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!