Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2194639
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
26.12.2010 15:31 - Те, младите, поне се опитват да протестират, а ние, по-старите?!
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 241 Коментари: 0 Гласове:
0



Те, младите, поне се опитват да протестират, а ние, по-старите?! imageНа едно място, под моя публикация, посветена на ученическите протести (Те, младите, ще оправят и спасят България, само те, никой друг!) се породи малка дискусия, която според мен заслужава да бъде изведена на преден план; ето какво казват дискутиращите там:

tonino каза: Те, младите, поне се опитват да протестират, а ние старите...

Ангел Грънчаров каза: А ний, ами ний, старите, си... спим :-( и похъркваме блажено... и сънуваме, че всичко ще се оправи от само себе си... ние сме дремльовци, доказани дремлювци и поспаланковци :-(

PorscheBulgaria каза: Така е, господин Грънчаров, така е... спите, но това не е по ваша вина. Спите, защото това е целта на българското управление - да ви потиска по всякакъв възможен начин, да унищожи желанието ви за борба. Като за най-ефективна пионка използват новините, които всеки ден гледаме.

Те са изпълени с негативизъм, който се пренася на зрителите, но предполагам това го знаете... както и знаете, че се опитват да пренесат този негативизъм и на нас, младите. Родителите ни вече са изпълнени с негативизъм, не ни подкрепят напълно, излизайки с аргумента: "Трай и ще си спасиш главата".

Вече не става дума просто за една по-дълга ваканция... нещата вече ескалират до степен на национална образователна реформа (но защо пък само образователна?!). Следващият протест не трябва да бъде просто събрание на определен брой хора пред една порутена сграда с цел издействане на няколко дни свобода - той трябва да бъде направен с цел всеобща промяна във образователната система, но... спящите възрастни ще ни възпират, както винаги, а ние, неопитните малолетни.. ще ги послушаме.

Но колко от нас няма да го направят, а ще се противопоставят на "тиранизма"? Това ще покажат бъдещите протести, вече ориентирани към национална образователна реформа! И бих се радвал, ако ме подкрепите и споделите някоя и друга идея, защото съм твърдо решен (поне аз) да си търся правата било то дори и пред самият министър на образованието (който всъщност е поредният боклук, алчен за пари, неитересуващ се от мнението на хората, засягани в професията му).

imageпифаро каза: Не забравяйте, PorscheBulgaria, че ние на вас разчитаме да довършите пошлата система и създадете демокрацията. Престанете да приказвате за ваканции, а сложете на площада сериозните си искания - за образование, за реформи, за свобода. Ние ще сме твърдо с вас, и ще се борим за вас. Точно това казва г-н Грънчаров, само вие можете да ни събудите от прислужническото вцепенение.

Томи Томев каза: Прав е Ангел Грънчаров, младите, и само младите хора ще променят България. Комунизмът нанесе непоправими деформации върху няколко поколения българи, затова нашето поколение не е в състояние да промени живота си към по-добро, не е способно да се бори за свободата си. Младите хора не са живели онова време на тотална не-свобода. Поради това тяхната нагласа към живота и проблемите е друга.

Много се радвам на протеста им, дори и да не са прави; важното е, че те проявяват ентусиазъм и показват, че когато човек е недоволен, той трябва да го изяви, независимо от крайният резултат. По този начин се набира смелост, смелост за промяна, смелост за противопоставяне на рецедивите на миналото.

Затова още веднъж ще кажа: радвам се, че това поколение млади хора проявява така нужната (и липсващата у предните поколения) борбеност. Така те се самовъзпитават винаги да се изправят срещу всяко погазване на човешката свобода.

Ангел Грънчаров каза: PorscheBulgaria, напълно споделям написаното от вас; напълно сте прав, борбата на всички, на млади и стари, трябва да бъде за "национална образователна реформа", както сте го написали, и дори не само за такава, а за реформа на всичко онова у нас, което не е реформирано, което заради това пречи и трови живота ни. Аз снощи под формата на видео казах доста неща (виж: Мои размисли върху дискусията за образованието и ученическата стачка), но тук искам да изтъкна по-специално следното: поправянето на катастрофалната ситуация в образованието е от общ интерес на всички, и на учители, и на ученици, и на родители, то е от общ интерес на цялата нация, следователно отговаря и въплъщава един най-значим национален интерес.

Модернизирането и европеизирането на българското образование, поставянето му върху нови, здрави, отговарящи на изискванията на живота основи, би следвало да е национален приоритет на държавата, ала ето че това не се съзнава - и няма никакво намерение да почне да се прави (Бойко Борисов продължава да натиска да се строят магистрали, понеже някой му е казал, че единственото, което е отстанало от Хитлер, са неговите аутобани, а пък нашият герой, горещ почитател на Тодор Живков, нищо чудно и на Хитлер да е такъв почитател!).

imageЕто защо протестите трябва да продължат, исканията следва да станат все по-сериозни, да засягат все по-значими неща. Като, разбира се, искането за коледна ваканция трябва стои начело, понеже по една ирония на живота - а може би и на историята, нищо не се знае! - то стана искането, което може да обедини цялата учеща младеж, да я настрои за още по-значими искания, засягащи нейния вече коренен интерес: да искат качествено и смислено образование, отговарящо на нуждите на живота.

Г-н Тимев, напълно споделям есенцията (същността) на твоето изказване: младите не са увредени като нас от комунизма, който бяхме принудени да търпим, затова само в тях е надеждата. Само те ще направят онази България, която е достойна за тях, за тяхната младост, за техния устрем към пълноценния живот - ние не можахме да им завещаем онази България, която им е така дълбоко потребна. За да спре бягството на най-ценното и кадърното от българската младеж по други, нормални страни, трябва младежта у нас да направи нужното, с наша подкрепа, с подкрепата на демократичните българи, та България да стане едно добро място за живеене, в което личността ще бъде ценена по достойнство и ще може да се радва на живота, който заслужава.

Пътят към тази наша жадувана България минава през едно единствено нещо: борба за свобода, за човешки условия на живот и за човешко достойнство!


Тагове:   младите,   Те,   а ние,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!