Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2173692
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
30.10.2010 11:14 - Русия е държава на противоречията и на контрастите
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 718 Коментари: 0 Гласове:
0



Русия е държава на противоречията и на контрастите imageМного ценни записи. Специална благодарност! Събота и неделя ще ги прослушам на спокойствие.

За пръв път чувам гласа на философа. Приятен тембър и няма практически никакъв грузински акцент. Ето че грузинците и по-специално Гори освен "товарищ Сталин" са дали и нещо истинско велико на света – Мераб Мамардашвили.

Въобще не бива да се подценява духовната мощ на (бившите, бел. моя, А.Г.) съветски народи. Москва по време на късния соц през 80-те в някакъв смисъл беше интелектуалната столица на света – никъде нямаше такава концентрация на интересни личности интелектуалци-дисиденти.

Макар че след 1991 не съм ходил там, са ми разказвали, че въпреки пошлостта на посткомунизма културният живот на Москва остава на много високо ниво. Въобще Русия традиционно е една държава на противоречията и контрастите – страна с беден, подтиснат и впиянчен народ, ужасна инфраструктура и варварски политически нрави - и на бляскава висока култура.

Ето защо Америка не бива да подценява Русия. Русия никога не може да постигне икономическата мощ на САЩ нейните лидери знаят това много добре. Но това въобще не е и тяхна цел. За сметка на това Западът никога не може да се мери с Русия в едно отношение – тайните служби. Те са особено мощни и изобретателни още от времето на царската Охранка, та до днес.

Да, Русия е една крайно деструктивна сила, която е в основата на повечето престъпления и гадости по света. Русия е вековна империя, специализирала в идиотщините. САЩ със своята едва 200-годишна история при цялата си икономическа и военна мощ никога не могат да си представят възможностите и изобретателността на Русия в диверсиите, сценариите, дестабилизациите, постановките, гадостите и идиотщините.

Вероятно са прави анализаторите, които търдят, че руската демократизация е само тактическо отстъпление, че Студената война не е свършила и че финалният сблъсък между Запада и Русия (и Китай) предстои.

Чуйте гласовете на още две велики руски личности: Владимир Софроницки, един от най-великите пианисти на 20 век, както и на легендарния клавирен преподавател Хайнрих Нойхаус-Нейгауз (учител на Рихтер, Гилелс и др.).

Написа: АНОНИМЕН  


Тагове:   държава,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!