Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2193025
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
28.08.2010 22:40 - Нека не се плашим с призрака на ПОЛИТИЧЕСКОТО, нека да не насаждаме АПОЛИТИЧНОСТ, щото ако го правим, нищо няма да постигнем
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 287 Коментари: 0 Гласове:
0



Нека не се плашим с призрака на ПОЛИТИЧЕСКОТО, нека да не насаждаме АПОЛИТИЧНОСТ, щото ако го правим, нищо няма да постигнем imageВъв Фейсбук-страницата за дискусии на инициативата (проектът) Предизвикателството България ХХІ" - граждански неполитически проект, в която се озовах тази сутрин, открих няколко неща, за които си струваше, по моя преценка, да обърна внимание; ето какво написах там:

Най-напред установих, че моя блог, кой знае защо, е пропуснат там, където са сайтовете, публикували документите на инициативата; стори ми се, че това не е коректно и справедливо, затова написах следната забележка:

И в моя блог, а именно "HUMANUS: Дневникът на философа Ангел Грънчаров" инициативата е представена със следните публикации:

Проектът за инициативата "Предизвикателството България ХХІ - как да си върнем страната?"

Граждани встъпват в битка с огромната мощ на статуквото

Най-интересните днешни публикации в блогосферата и в медиите, които ви препоръчвам

Не е добре да се премълчават такива факти, действайки от позицията на представата за "наши" и "ваши", заради която, всъщност, сме на това дередже...

А след това открих един принципно важен момент, всъщност сериозна и теоретична, и стратегически важна грешка. Става дума за един разпространен стереотип срещу ПОЛИТИЧЕСКОТО, така удобен за статуквото, тоест за ония сили, срещу които, както декларира, е насочена инициативата; та в тази връзка написах там следното:

И още нещо искам да вметна: ония, които пишат Предизвикателството България ХХІ" - граждански НЕПОЛИТИЧЕСКИ проект, става въпрос за думата НЕПОЛИТИЧЕСКИ, нека да имат добрината да вникнат малко по-дълбоко в смисъла на думата "политически", сиреч, да не я схващат в нейния най-банален, изтъркан и повърхностен смисъл, и тогава ще разберат, че ако в нещо участват повече хора, ако нещо не е индивидуално дело, то непременно приема израза на общо, общностно, социално, гражданско, сиреч, ПОЛИТИЧЕСКО дело.

imageАко някой се опитва тук да плаши хората с призрака на ПОЛИТИЧЕСКОТО, ако се мъчи да насажда АПОЛИТИЧНОСТ, считайте, че този човек не мисли доброто, свързвано, разбира се, с успеха на инициативата. Това е моето мнение и разбиране. От което няма да отстъпя.

Щото и практиката го е показала: когато някакви граждански действия (примерно студентските протести преди време) се наметнат в непроницаемата тога на НЕПОЛИТИЧНОСТТА, те обикновено нищичко не постигат - за радост на родната, на управляващата ни ченгесаро-кагебистка и руско-българска комунистическа олигархия.

Понятията "политическо" и "партийно" нямат един и същ смисъл, нека тогава да не ги объркваме и смесваме едно с друго. Смятам също, че "граждански проект" е непълно достатъчна формулировка. Изразът "граждански НЕПОЛИТИЧЕСКИ проект" обърква смисъла, наслагва смисъл върху смисъл, дезоориентира, разводнява, и в този смисъл вреди за яснотата на разбирането и точността на дефинирането.  


Тагове:   нека,   насаждаме,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!