Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2173858
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
09.08.2010 18:12 - Симптом на все по-засилващата се авторитарност и недемократичност на партия ГЕРБ
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 337 Коментари: 0 Гласове:
0



Симптом на все по-засилващата се авторитарност и недемократичност на партия ГЕРБ imageПрепечатано от Отворено писмо: СБОГОМ ГЕРБ! Автор: Петър Хранков (вече бивш ръководител на ПП ГЕРБ „Красно село“ – София)

До всички, които имат някакво отношение към Демокрацията

Присъствах на поредния фарс, именуван звучно "областно събрание на партия ГЕРБ".

Видях хора, които продължават да възхваляват един несъмнено напълно компрометиран и скандално провалил се функционер и хора, които възторжено и бурно го аплодират. Видях хора, които още не са разбрали, че ГЕРБ се състои само от няколко души, които се наричат ръководство. Видях хора, които са се превърнали в завършени конформисти от страх да не загубят своите постове и облаги. Видях хора, които безапелационно налагат своите решения и хора, които примирено и безропотно ги приемат. Видях хора, които са членове на една демократична партия, но са третирани като симпатизанти. Видях хора, които са щамповани с израз на очакване да попаднат в кръга на богоизбраните.

Видях диктат и си спомних за едно отминало време, отговарящо на тази характеристика. Времето, когато се наложи да напусна България поради вроденото си свободомислие.

Не видях равнопоставеност и демократичност. Не видях далновидност и благоразумие. Не видях надежда. Не видях бъдеще. Не видях разум.

На всички, които все още се надяват да извлекат някаква полза от демонстративното си самоунижение искам да кажа ясно: който живее с преклонена глава, живее прегърбен. Сляпото послушание води единствено до духовна слепота.

Оттеглям своето доверие от способността на тази партия да изповядва и отстоява истинските демократични принципи. Съвестта ми не ми позволява да нося отговорността за неминуемите негативни последствия в близко бъдеще. Освобождавам поста на ръководител и се отказвам от членството си в тази подчинителна унизителност.

Партията се превърна в милитаризирана структура от послушници, надяващи се единствено на благоволението на висшестоящите. Първоначалният порив се изроди до неузнаваемост и вече няма нищо общо с идеята за гражданско съзнание. Парламентът на Република България се превърна в безкритичен силов механизъм за налагане на висшестоящи решения. Не вярвам на ловки словесни еквилибристики и удобни статистики, вярвам на това, което виждам и чувам.

Често ме питат дали не ме е страх да се обявя официално против ръководството на ГЕРБ. Не, не ме е страх. Страх ме е да не се събудя някоя сутрин с усещането, че съм предател на собствените си убеждения. Това е единствената непоносима мисъл, с която не бих могъл да живея и от която наистина ме е страх. И този път смятам да остана тук. Защото времената са други.

Защото съм българин и мое изконно право и осъзнато задължение е да защитавам свободомислието. Демокрацията се гради само и единствено върху него.

П. Хранков

——————-
Б.Р. Редакцията на Еврочикаго се опита да намери писмото на страницата на ГЕРБ „Красно село“ – София, но тя е затворена и на адреса и се появява само надпис: Oops! This link appears to be broken.  



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!