Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2173915
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
09.08.2010 17:54 - Бедността не е предизвикана от природен катаклизъм или липса на ресурси, а от безотговорност, мързел, глупост и невежество
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 536 Коментари: 1 Гласове:
0



Бедността не е предизвикана от природен катаклизъм или липса на ресурси, а от безотговорност, мързел, глупост и невежество imageПо повод на публикацията Лихварите - усойници, които дебнат своите жертви от дълбока сянка: можем ли да им се противопоставим? с автор небезизвестната Паула Лайт се получи един коментар, който ми се вижда съвсем разумен, а пък и съдържа важна теза (идея), поради което, по моя си обичай, му отделям специално внимание, публикувайки го в отделен постинг:

Колкото и да ми се иска светът не е устроен за 100% успеваемост и комфорт. Някои успяват, някои затъват. Едни просперират и успяват в живота, други затъват и умират в мизерия.

Лихварите са един от симптомите на болестно състояние в обществото. Проблемът е бедността, а тя в по-голямата си част е породена от глупостта и невежеството на една голяма част от населението.

Проблемът на тези хора, не са лихварите, а бедността. Бедността не е предизвикана от природен катаклизъм или от липса на ресурси, а от безотговорност, мързел, глупост и невежество.

Ако ги нямаше лихварите тези хора щяха да са също толкова бедни. Ако не беше лихварският заем нямаше изобщо да започнат лечение, да изкарат зимните месеци или да закърпят положението за момента. Лихварите са удължили агонията с няколко месеца и толкова. Ако ги няма тях, хората ще са в същата безизходица както ако ги има.

Истинският въпрос е как да борим бедността. Отговорът е като генерираме богатство.

Управляващите не генерират богатство. Те могат да създават благоприятни условия или да пречат до някаква степен, но те не произвеждат нищо. Не чакайте решение от тях.

Истинския генератор на богатство са обикновените работещи хора.

Ето че намерихме решението на проблема. Спрете с празните приказки и се залавяйте за работа. Така помагате пряко на себе си и непряко на нуждаещите се, като генерирате богатство, развивате икономиката и отваряте работни места. Няма нужда от държавна намеса, от писане на закони и от полицаи на всяка пресечка.

Най-доброто, което може да направи държавата за вас е да генерира сигурност и да не се бърка в икономиката.

Автор: K.Georgiev  


Тагове:   липса,   мързел,   невежество,


Гласувай:
0



1. raders - Има един момент, който тук е проп...
09.08.2010 18:20
Има един момент, който тук е пропуснат. През онзи период, когато държавата изземва от хората всички лични инициативи, включително и имущество /времето на комунизма/, хората престават да се интересуват от каквато и да било дейност в посока към просперитет и следват една нагаждаческа линия. Това изкривява напълно психологията на българина. После става много трудно, защото се регистрира едно изоставане във всяко отношение от водещите нации, което не може да се преодолее само с напъствия от нечия страна. Вярно, че става въпрос за простотия и некомпетентност, но тя е привнесена и наложена, а не вродена... Така че контрата е пак в държавата и сега ще си плаща гяволука. Лошото е, че не ще да плаща, а освен това продължава да пречи на хората.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!