Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2195339
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
27.02.2010 17:45 - Здравната система в САЩ от гледна точка на европейската ляво-социална представа за "справедливост" за чужда сметка
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 1511 Коментари: 0 Гласове:
0




imageАмерика е най-великата демокрация на света, но същевременно е страната на най-големите социални контрасти от всички развити страни с най-много наркомани, затлъстяване, насилие, умствени заболявания, пубертетски бременности и неграмотност. Изглежда това е цената на икономическата мощ. Няма съвършено общество, демокрацията има своите проблеми, но все пак е най-приемлива от всичко досега в човешката история. Така че не искам да покажа "колко лошо е в Америка", просто няколко факти.

Интересно е да се сравни американската здравна система с европейските модели. Трудно е да се каже кой е по-добрият модел, вероятно няма оптимален вариант, Америка просто е различен свят. Всичко зависи от това, какви критерии ще се прилагат и от какъв ъгъл ще се погледне на нещата.

Американската здравна система е най-скъпата на света, всеки гражданин плаща 7290 долара годишно за здраве. За сравнение в Германия са само 3588 долара. Причините за това са много – самите здравни услуги са скъпи, скъпи лекарства, ориентирани към печалба здравни каси и др.

Частни здравни осигуровки в Америка се появяват през 30-те години на ХХ век. Дотогава всичко е било на изцяло пазарен принцип, лекарските услуги се заплащат като всички други. Впрочем и досега това в много случаи е така. 46 милиона (около 15% от общо 300 милиона) американци нямат здравна осигуровка, най-вече защото не могат да си я позволят. Но невинаги е лесно да получиш осигуровка, особено ако вече имаш заболявания. Някои работодатели застраховат служителите си, но няма такова законово задължение. БОЛНИЧНИ НЯМА. На глава от населението САЩ имат най-малко лекари от всички развити страни. Но там има доста голям брой „фелдшери”. При спешни случаи без осигуровка медицинска помощ не се отказва, но не се провежда лечение извън непосредствените животоспасяващи мерки.

Обама сега иска да въведе някаква основна здравна осигуровка по европейски модел. На другия полюс са либертарианците, които настояват за пълна пазарност и на здравеопазването, пълно оттегляне на държавата и премахване на здравните каси, които били излишна бюрокрация. Според тях здравеопазването не е човешко право. Междувременно в много супермаркети са се появили лекарски кабинети, където на пазарен принцип срещу заплащане се извършват прегледи и по-малки манипулации и терапии.

Из една книга за Америка:

„Ако като турист се разболеете в САЩ, може здраво да се охарчите. Дори най-дребното лечение се заплаща. Опасности дебнат дори при основното медицинско обслужване. Дежурните в здравните заведения много рядко са завършили университет, освен това не правят голяма разлика между мъртвопиян бездомник и турист. Ако човек отиде в отделение за спешна помощ, трябва да се настрои да чака с часове. Ако лекуващият лекар не стигне до диагноза, той ви насочва към специалист. Въпреки това трябва да платите на безуспешния лекар. При специалиста пак трябва да чакате и да плащате.

Специалистът, който евентуално може да лекува заболяването ви, накрая ви издава рецепта и ви изпраща в аптека. Там получавате точно предписаното количество от лекарството и нито таблетка повече. Неприятно е, ако заболяването не се придържа към рецептата, за всяко допълнително хапче трябва отново да се подлагате на мъчителното посещение при лекаря.

Ако обаче и лекарят не може да ви помогне и се появи перспективата на престой в болница, девизът е „да се спасява, който може!”. Освен ако не сте от щастливците, които могат да си позволят лечение в частна клиника. Докато престоят в луксозните клиники е съвсем поносим, дори може да бъде един вид отпуска, вероятността да попаднете на добър лекар в обществена болница е като игра на руска рулетка.”

Автор: Анонимен

Вижте също и: Представяне на книжка втора (първа за 2010 г., февруарска) на списание ИДЕИ


Тагове:   сметка,   справедливост,   САЩ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!