Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2192488
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
27.02.2010 17:41 - За съжаление Русия контролира напълно Волжка България и почти напълно Дунавска, т.е. нашата България
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 1173 Коментари: 0 Гласове:
0




imageАксиома или фундаментално правило при политически анализи: БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЦЕСИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДАТ РАЗБРАНИ, АКО ПОСТОЯННО НЕ СЕ ДЪРЖИ СМЕТКА ЗА РУСКИЯ ФАКТОР.

Защо Филчев не е обвинен, че е агент на някоия друга голяма страна, например агент на BIN (тайните служби на Индонезия)? Но не – всичко в крайна сметка опира все до КГБ. Аман от тези руснаци и тяхната обсесия с Балканите!

От друга страна в това няма нищо учудващо. Нарочно малко ще подсиля тезата: българите май още не са разбрали, че въпреки ЕС, САЩ и НАТО България е неразривна съставна част на Руската федерация, нейн 90-ти субект. Българският суверенитет е повече или по-малко на хартия. Би ли се учудил някой, ако Русия реши да строи АЕЦ във Волжка България (Татарстан)? Едва ли. Какво странно има тогава, че Русия иска да изгради АЕЦ в един друг субект на Руската федерация – Дунавска България?

Чия политика провежда президентът на Волжка България Минтимер Шаймиев? Може би на НАТО, САЩ или ЕС? Самият въпрос е комичен. Шаймиев, естествено, провежда политиката на Москва. А каква политика ще провежда обявеният му приемник Рустама Минниханова? Може би ще направи завой към ЕС и НАТО? Разбира се, че не, той също ще прави, каквото му нареди Кремъл. Всичко това може по аналогия да бъде отнесено към Дунавска България. За съжаление Русия контролира напълно Волжка България и почти напълно Дунавска България.

Наистина ли всеки народ заслужава съдбата си? Красива теза, на теория може и да е така, но не и на практика. Точно преди 125 години например някогашните големи колониални сили подписват договор, с който си поделят Африка. Можем ли да кажем, че африканските народи навремето са заслужили съдбата си? Едва ли, те просто не са имали избор, защото военно и политически са били несъизмерими с европейците. В крайна сметка в ХХ век те успяха да се „освободят” национално, но до голяма степен останаха зависими от бившите колониални сили и в тях се установиха клептократични, антидемократични режими.

Все пак историята показва, че България в определни моменти може да провежда независима политика - и в Първата, и във Втората световна война, и в Косовската криза например България не беше на страната на Русия. От друга страна Русия в крайна сметка винаги намира достатъчно ресурси, за да смъкне омразни й антируски министър-председатели като Стамболов, Филов и Костов.

imageКонкретно по случая: в момента ясна позиция по АЕЦ Белене има само Синята коалиция. Руският натиск очевидно е огромен и съвсем не е ясно дали ГЕРБ може да удържи на пресата. Решението да се продължи строителството на АЕЦ може по ред прични да е фатално. Но и един твърд отказ може да разсърди Москва и също да има тежки последици. Политиката съвсем не е проста работа, политиците често трябва да вземат много трудни, съдбоносни за своите народи решения. Затова не бих искал да съм на мястото на сегашното българско правителство.

Във всеки случай би станало много лошо, ако покрай този наистина ключов проблем се стигне до оттегляне на подкрепата на Синята коалиция за кабинета, защото тогава той ще стане напълно зависим от Атака, което е абсолютно нежелателно. Със Синята коалиция ще отпадне разумният коректив, а Атака необезпокоявано ще почне да провежда руското влияние.

Автор: Анонимен

Вижте също и: Представяне на книжка втора (първа за 2010 г., февруарска) на списание ИДЕИ


Тагове:   Нашата,   напълно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!