Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2192525
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
27.02.2010 17:44 - Сега е моментът ние, милеещите за България български граждани да се противопоставим най-твърдо на арогантния руски натиск за АЕЦ "Белене"
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 1291 Коментари: 0 Гласове:
0




imageДа, смятам, че е дошъл този момент и този път не трябва да го проспим по никой начин. Русия тия дни пред очите ни упражнява най-жесток натиск над правителството, изхождайки от имперската презумпция, че България й е нещо като бащиния. Ние, гражданите на България, сме длъжни да защитим българския национален интерес, а той е: нямаме нужда от АЕЦ "Белене", глупаво е тази централа да се строи само и само да не разсърдим, опази Боже, Матушката, не бива да бъдат заробвани от три до пет поколения българи, включително още неродени, за да не би да пречупим хатъра на "Освободителката", която продължава в отношението си към нас да мисли единствено за своите империалистически амбиции - и за нищо друго.

Ако ние, гражданите, не принудим правителството в този най-отговорен исторически момент да покаже твърдост и да се опре решително на арогантния, на толкова циничния руски натиск, ще сърбаме руската попара още много десетилетия - както вече сме я сърбали толкова много десетилетия след 1944 година. Сега е време автентичните български демократи и европейски мислещите граждани на България да се обединим до един, да се обединим до последния човек, който милее за България и който не е руски продажник, та да запазим суверенитета на страната си. Това е моето мнение и от него няма да отстъпя и на косъм. Каквото и да ми се стовари на главата заради моята позиция...

Дойде време разделно: за нас, българите, най-вече България ли е важна - или пък интересът на България винаги и постоянно трябва трябва да бъде жертван най-угоднически, та да е доволна имперска Русия?! Аз избирам България, а пък на руските мекерета тоя път трябва да им покажем такъв кукиш, че повече никога да не посмеят да се обадят. И да не посмеят даже да помислят да продават Родината ни за ония щедри шепи презрени руски рубли, които толкова силно вдъхновяват сърцата им сега, пък и винаги преди. (Забележка: "Кукиш" е руска дума, обозначаваща разпространен в Русия знак с ръка, който представлява мушнат между показалеца и средния пръст палец, а пък значението на този знак е равностойно на едно наше, пък и международно съответствие, което се прави с трите средни пръста, най-средния изправен, за което съвсем не се налагат обяснения какво значи). Щото, знайно е, още от времената на Стамболова безпаметното русофилство у нас се е вдъхновявало най-вече от приятния звън на златни московски рубли, не от друго - и така, явно, продължава и до днес. Ако не вярвайте, питайте Президента на Республиката Гоце Първанов, он най-добре знае...

С оглед на написаното дотук и като илюстрация на настроенията, от които изхождам, за да напиша горните думи, публикувам първо откъс от статия на Иво Инджев по твърде важния въпрос, а след това привеждам и избрани места от крайно интересната дискусия под статията му в неговия блог: “Министър, паднал от Луната, трябва да отпадне от кабинета!”:

От увъртанията на Трайков в Парламента отново стана ясно, че няма никакви разчети къде, на кого, колко и дали изобщо ще можем да продаваме електроенергия от евентуално завършената централа. Така че този въпрос е ясен – яснота няма. Нулева е.

Но да повторя – нима няма документи за самото строителство? Да не би да е държавна тайна и ако е такава, то да не би да става дума за друга държава? И не прилича ли това подозрително на строителството на атомна база, засекретена като военен обект?

Когато една държава е готова да плати каквото и да било без каквато и да било икономическа логика, това се прави с военностратегически цели. Кремъл дори не крие особено това след като командваните от Путин депутати приеха закон, според който Русия има право да изпраща войски в чужбина за защита на свои обекти.

Така че министър Трайков, ако обича, да не се прави на паднал от луната и да не отговаря на въпроса за финансирането с контравъпроси от рода на “Ами ако луната падне?!”, както постъпи днес.

За голямо съжаление поведението на Трайков е още едно доказателство защо няма да ги стигнем американците. Те ходят на луната, ние се правим на паднали от там. Те казват “времето е пари”, ни обичаме да се мотаем с обяснението “дай да убием два часа”.

imageА ето и подборка от страхотно интересните коментари; аз лично скоро на по-смислена и задълбочена дискусия не съм попадал, поради което просто нямах избор да не публикувам най-интересното от дискусията за читателите на блога ми, а също и за читателите на в-к ГРАЖДАНИНЪ:

Posted by Евгени Евстратиев: Даа, тази реплика „Ами ако Луната падне“ е много показателни и сериозно ме стресна - какво прави този човек в управлението на държавата?! В едно интервю на С. Дянков го чух да казва че той ще води преговорите за АЕЦ Белене. Ами защо не ги води?!

Posted by Spirographus: Две интересени „новини“ (от вчера) свързани с темата: Медиапул: „САЩ: България да не се поддава на натиск в енергетиката“ и от Дневник: „Страните членки ще трябва да информират ЕК за енергийните си проекти“

Posted by Димитър Иванов: Браво г-н Инджев! Абсолютно правилно сте описал всичко. Изглежда нас, които сме против, ще ни задават оттук-нататък въпроса дали лобираме за американски 7-ми и 8-ми блокове в Козлодуй (дори и това много по-логична идея), както днес г-н Димитров в БНТ.

И все пак, поведението на Трайков и цялото правителство освен Дянков е направо граничещо с малоумното – заемат някаква теза, че заради парите, инвестирани досега, и неустойки не е разумно да се прекратява, но никой не казва какви са неустойките, сключени преди и на базата на централа БЕЗ готово финансиране.

Тъжното е, че и „новите“ вместо да разкриват, забулват…

Posted by Рада: Въпросът с АЕЦ Белене, комай е първото нещо, което може да ме накара да си променя мнението за този министър, въпреки че ми беше любим, защото се изразява правилно и не остава длъжен никому. Защото изказът му кратък и ясен, не, като Станишев, който пък много говори, но нищо не казва. Но, през тези мъчителни години на преход, видяхме, че никой не смее да вземе категорично становище по въпроси, отнасящи се до Русия. А тя пак продължава да ни заплашва. Може би министърът се чуди как да им откаже, но не е измислил точната фраза. Лично аз не бих искала милостиня от руснаците.

Posted by Борис Танушев: Бързам да сложа точката на „и“-то на финалната фраза (Похвална е на този фон демонстрираната отново твърдост на колегата му Дянков, който като финансов министър повтори, че няма да отпусне и стотинка за АЕЦ “Белене”. Проблемът обаче е там, че, както се вижда, има кой да даде нужния брой стотинки. Стига България да е съгласна да се наведе и да ги вземе.) на статията на г-н Инджев с продължението й: „Бери, бери деньги, заработал!“

Бих добавил още и една мисъл на Ортега и Гасет „Човек трябва да бъде наказван с постигането на мечтите си.“ От което пък си правя извода, че само от нас зависи колко нависоко и колко надалече ще полетят мечтите ни. Гравитацията притегля само падналите от луната.

Posted by аз: „И по всичко личи, че единствените райета, които Масларова някога ще носи през живота си, ще са от Милано. А не от Сливен.“

Posted by Цв.Велев: Даааа, абсолютно сте прав. Пак. Уви. И всички ние, тук четящите и пишещите, знаем как ще се случи „обществената дискусия“:

Райчев и Стойчев ще направят едно мноооого голямо изследване на общественото мнение на баба Гицка, след което ще заемат не по-малко от 347 часа телевизионно и радио време, за да прояснят и на тези, дето не са баба Гицка колко нашенското обществено мнение люби Россия, братушките и всичко произведено там, как всеки от нас люби атомната енергетика още от пелените си, и как алчните западни „еко-инвеститори“ в зелена енергия ще ни наложат да плащаме прееееескъп империалистически вятърен ток, а Матушката ще ни даде без пари да си боцнем чушкопека в контакта и да си печем на него ден и нощ каквото щем – кеф ти патладжани, кеф ти чушки, че хубаво кьопоолу става за мезе на евтината ни домашна ракийка.

После мъдри енергийни „експерти“ ще завземат за следващите 82 дни изцяло ефира, а агентите начело с агент Бор (с пурата) и сие ще удвоят страниците на парцалите, които продават на баба Гицка, на които страници цялата манипулативна социологическа, икономическа и народопсихологическа „експертност“ с радост ще съобщава, че баба Гицка и подобните й не само, че трябва да са радостни от факта, че Россия ще ни построи този величав паметник на вечната дружба между славянските ни народи, но и че коленопреклонно ще трябва да молят Кремълските другари-българолюбци да ни построят и (още) една руска почивна станция на Камчийски пясъци, до тази на другаря Лужков, в която да отмарят след нощните дежурства храбрите братски воини от славната и непобедима съвет..., пардон руска армия, пазещи второто атомно слънце на родината от бюреносните западни империалистически облаци, надвиснали над нея…

Но това горното го знаем, или поне предполгаме ние, тук, няколкото хиляди луди (по Ботев), които обаче сме микроскопична капчица в морето на „общественото мнение“, оформяно от плеядата макиавелисти-мизантропи, дърпащи конците на ставащото на тази несретна земя през последните десетилетия…

А баба Гицка и дядо Йоцо гледат. Телевизия. И това е достатъчно, за да имаме Белене. Концлагера. Белене. АЕЦ-а. Прости им Господи, но въпреки че не знаят какво вършат, те са виновни. За безумието на живота на децата ми в тази насретна земя.

Posted by бебчо123: Ех ама и вие какви наивници сте – нали си спомняте за Трайков: „Это наш парень говорит!“. Че то си беше ясно още тогава (преди няколко месеца). Ха на бас че този ще е последният който ще бъде сменен като министър. С такъв (московски) гръб как иначе?! А на нас дупе да ни е яко.

Posted by Георги Антонов: Не разбирам за какво се разправяме. О-в Белене е в сеизмична зона. Всяка сутрин, когато ставате, трябва да хвърляте ези-тура дали хипотетичната АЕЦ „Белене“ не се е продънила в Дунава, заедно с реакторите си, ядреното си гориво, апаратурата си, пречиствателните си съоръжения и материалите, които са пречистили.

imageСамо това да беше, и най-страхотната атомна централа просто не може да се построи там. Не и от вменяеми хора.

Изказването на Трайков за падането на луната изразява грубо и цинично отношение към данъкоплатците, пред които е длъжен да се отчита. Смятах, че на такива изцепки е способен само Петър Димитров, който директно лъжеше в ефир.

Когато Трайков започне да строи атомни електроцентрали със собствени средства, тогава да разглежда възможността Луната да падне.

Мислех си, че в правителството се играе на добро и лошо ченге по този въпрос, но все повече ми се струва, че има истински конфликт между министрите.

Posted by инж.Лазар Маджаров: Някои от пишещите тук (пък и в други сайтове и медии) застават на позицията, че министър Трайков няма отговор на поставените въпроси - и по тази причина артикулира нещо, свързано с Луната. Цялата работа е там, че не Трайков, а цялато правителсво и в частност Бойко Борисов, съвсем нямат разумен отговор! Цялата канонада срещу руските енергийни проекти в началото на мандата спихна до степен миналият петък да се прояви разбиране относно руското предложение за 2 мрд. евро „помощ“. Днешното мънкане и увъртане на Трайков в НС, съпроводено с лунната намеса, е категорично доказателство за това!

Артикулацията за тази намеса, освен за липса на аргументи е доказателство и за начина на мислене и възпитание на министър, оглавяващ ведомство като неговото! Аз подкрепям апела за оставка на този министър, защото ме е срам такъв човек да бъде на толкова отговорен пост! Да се готви Б. Борисов ако не си извади заключение от случващото се! Нека червените не потриват ръце доволно като виждат каква антибългарска каша забъркаха за пореден път начело с Гурото им ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ, агент ГОЦЕ!

Posted by petar: Тъпоумнико Антонов, първата работа при проектирането на АЕЦ е именно сеизмичната оценка на пегното избрано за строежа й! Всичко, което споделяш, е една ОГРОМНА ЛЪЖА и е плод на болния ти русофобски мозък. Жалко, че сигурно си един от известните „писачи“ (не мога да те нарека „журналист“).

Posted by ДСБар: То е ясно, че Луната няма да падне, но по-ясно става, че нещо ще падне. Нещото, което се очаква да падне, е рейтинга на Първия министър. Все пак „Белене„ е в сеизмична зона. А ако рейтинга падне веднъж вдигането му става много много трудно. Както и ако Луната падне…

Posted by Б.Павлов: Имаме ли право да знаем, защо тази централа не привлича, а гони западни инвеститори?

Трябва ли да сме наясно, като иранците, турците или китайците на каква цена ще се строи платената от нас, като български данъкоплатци, българска част от централата (за която няма инвеститор и засега на практика се гарантира от държавата) и дали тези пари се влагат за да носят изгода на страната?

Има ли право България на енергийна, а значи и национална сигурност или за това ще разчитаме на православното „братство“? Пример за това как действа православното братство е случаят с Грузия.

Как тази, очевидно изгодна за Русия сделка се вписва в двустранните търговски отношения и ще се промени ли смущаващата диспропорция в търговския баланс между двете държави?

До кога жителите на тъмната страна на Луната ще решават на тъмно съдбата ни?

Имаме сериозно основание да мислим, че избраните от нас в парламента се изживяват като експерти и лобисти, а не като политици и държавници и затова не се обръщат към нас с категорична позиция по този важен проект. Поставя се под съмнение автентичността на политическото представителство, а това е удар срещу държавността.

Posted by Alex Angell: АЕЦ Белене беше един от социалистическите анахронизми. Ние дори живяхме в студена зима на тричасов режим на тока за да почнат клакьорите (членове на БКП) да плачат че имаме нужда от повече енергия. Никога не сме имали нужда от тази централа, нито от прословутите Руски газопроводи. Българската електроенергия е с най-ниското качество на Балканския полуостров и се продава на най-ниски цени и само в кризисни моменти. Защо е сниско качество - защото е произведена от великата Съветска техника. Така че правете си изводите кой има нужда от АЕЦ Белене и от руските газопроводи.

Posted by Savov: Рetar, да видяте някъде Антонов да е споменал Русия?! Или сте от тези, за които Русия е по-важна от България?!

Аз не съм експерт и не мога да кажа кое колко ще струва, опасно ли е или не. Само се чудя защо Русия така истерично се бори да строи АЕЦ?? Вие можете ли да отговорите? Те ще получат неустойки ако не стане, така че какъв е този зор! Ако беше толкова печелившо защо не налитаха и други така напористо?

Къде сте видял някои така да се бута да прави услуга на някого? Хайде ако ние се бяхме примолили, добре, но не!

imageСпоред мен Русия иска да постигне политически цели, които как точно ще използва не знам, но тъй като няма ясна икономическа изгода (други не само не се бутат, ама и бягат), пък и ние не сме молили, друго обяснение не виждам.

Posted by konstantin: всичко е ясно и точно! Струва ми се, че все още съществува международно споразумение следващият кабинет да изпалнява поетите и подписани договори от предишни. Всички външни договори на Р.Булгария все още са държавна тайна. Няма определение какво е военна, държавна или служебна тайна. По едно време май щяха та приемат закон за това. Така че всичко е ясно.

Posted by Anticom: Заглавие: „Губим един милиард, ако не строим Белене“. Така казал Трайков. В това има такова огромно презрение към българските граждани, че направо ми става лошо. Защото в съседство стои въпросът: колко губим, ако строим Белене? Всичко това ще доведе до следващия номер. Дянков не дава. Ами, следващият? Той ще каже, че ако спрем, ще загубим 3, или 5 или кой знае колко… Струва ми се, че ако се скъсаме тук, това ще бъде Краят.

Posted by Н.Никифоров: Много емоционални глупости са изговорени тук за съжаление. И някак си не остава място за смислено говорене. Предлагам ви, вместо да се захласвате в повтаряне на шаблонни, „общоприети“ (странно защо), не проявите достатъчно сила и не прочетете това.

Защото спекулирането (превеждам: упражняването в говорене) в случая е просто дразнещо-глупаво. Моите уважения към г-н Инджев. Въпросите, поставени в статията му са резонни, доколкото са свързани с начина, по който правителството обосновава стъпките си.

Posted by Kардинал Ришельо: Времето и събитията, които обсъждаме, няма как да не възпламенят човешки сърца с оттенък на възвишеност, с която се отличава младосттта „ми“…

Но ако Първия консул не се вслуша и в смесица от възторг и чист разум, последният като такъв ще закипи като старо вино в зимниците - когато лозята се разлистват… и ще дойдат моите наследници-радетели на народното чувство…

И ако глаголите „давя се“ и „трая си“, се спрягат неправилно, няма да е здравословно за сеизмични зони…

Posted by Иди Амин Емин: Трайков само да беше – с паче перо да го галиш. Ами онези двама бивши министри, за които еволюцията предстои?

Трябвало да се бърза, знайш колко е важно да се разкриват работни места по време на криза и други лакардии…

На всичко това трябва да се каже ясно и открито: „Не искаме АЕЦ в земетръсна зона!“ „Не искаме някой да ни налага нещо, което сам избягва да строи на своя територия!“.

Нека си представим дори само следното – дали сме пари за да бъде построена гилотина. Основата и стълбите са готови. В този момент смъртното наказание се отменя. Няма да падат глави повече. Какво правим? Дострояваме гилотината?

Ми тя нали ще се изплаща с произведения ток, докато остарее морално и материално? И като стане наша – ще се чудим какво да я правим. А тънкия момент с радиоактивните отпадъци?

Posted by Иди Амин Емин: Впрочем – браво на Иво! Браво и на всички коментирали – трябва да бъде алармирана Европа! При едно земетресение облакът може да стигне по-далече от носа на затоплистите…

Posted by Един Проз: Хмм, то като на партийно събрание. Всеки разбира от всичко и най-вече от работата на другия. Еми ако не е Трайков ще бъде някой друг. Картите отдавна са раздадени и резултата от играта се знае, така че…

Posted by Н.Никифоров: Абе я се спрете със земетръсната зона! Не е земетръсна зоната! И как в тази ситуация някой може да се ангажира с дългосрочна прогноза за потреблението на електроенергия в региона? Или ще е купен от руснаците или ще е предател на националния интерес. Ако не сме способни да създадем условия за лишено от емоции, провокиращо свободното мнение дискутиране, то как ще взимаме каквото и да е решение. Едва се прокрадват смислени нотки. По презумпция всяко надъхано говорене навежда мисълта към неискреност или просто към фанатичност.

Posted by Savov: „И как в тази ситуация някой може да се ангажира с дългосрочна прогноза за потребелението на електроенергия в региона?“

Без такава оценка как да действаме без емоции? Като нямате ни най-малка представа какво следва след това, за каква трезва оценка говорим?! Не виждате ли как си противоречите?!

Posted by И.Николов: Г-н Инджев, в страната има много хора, които десетки години се занимаваме с ядрена енергетика и които сме симпатизанти на синята идея. Днес, слушайки Мартин Димитров (а и сега, четейки написаното от Вас), ние се срамувахме – неистини, непознаване на материята, грешни заключения. Материята е много специфична и експертна. Престанете с общите приказки и „махленски” аргументи, потърсете специалисти, информирайте се, преди да информирате хората и да си изработвате позиция. В противен случай „наливате вода” в грешната БСП мелница, отблъсквате наистина запознатите и ерудирани хора… Такива сложни въпроси не се решават от „кресльовци” по форумите, които не са стъпвали в АЕЦ!!!

Posted by Цецо: Браво, Иво! Както винаги право в десетката. Сега е време Бойко да си отвори очите - за падащи от Луната предмети или министри. Или да си отвори устата и да каже:

image- Другари аз съм един от вас. Доказвам го с енергийната си политика. Ще се видим на Бузлуджа и после в Мавзолея…

Posted by atanas stoimenov: Никифороф, не разбрах!!?? Четейки думите ти, си мисля, че най-вероятно си паднал от Луната, или Луната ти е паднала на главата?! Предполагам, че тогава човек пише или говори като теб: с неискрена надъханост и фанатична презумпция…

Posted by Георги Антонов: @PETAR, личните квалификации, свидетелство за възпитанието и културата ти, остават за твоя сметка. „Долната лъжа“, която „споделям“, е цитат от доклад на БАН.

Аз също не мога да се нарека журналист, основно защото не съм такъв. Извън темата сеизмична зона ли е Белене, ако имаш коментар в защита на мотивацията за строеж на АЕЦ „Белене“, горя от желание да го видя. Иначе - пусни си някой мач по телевизора и псувай там колкото си искаш.

Posted by Б.Павлов: Г-н Н.Никифоров, Вие ни предлагате наздравицата на Крум, без да имаме право да питаме с какво е пълна пословичната ваша „чаша“!

Това, че не искате да забележите, че сме принудени да изпием горчилката преди задължителната дискусия ме кара да мисля, че сте хорист от другия хор. А трябваше да пеем дружно. И не Интернационала или „Къде си, вярна, ти любов „международна“, а „От сън дълбок се събуди!“.

Само точните въпроси и ясните отговори ще ни събудят. Другото са детски, приспивни песнички – т.н. калибельные:)

Posted by Б.Божинов: Вранчанското земетресение (наричано също Свищовско земетресение) става в 21:20 местно време на 4 март 1977. Земетресението е с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер, а епицентърът му е в Източните Карпати, Окръг Вранча, Румъния. Хипоцентърът се намира на дълбочина 94 km. Жертвите са над 1 600, повечето от тях в Букурещ.

Земетресението нанася щети и в България, като в Свищов са разрушени промишлени, жилищни сгради и има жертви. Засегната е и църквата „Света Троица“, която е напълно възстановена едва през 2004 година. Днес паметни плочи в памет на загиналите над 100 човека са издигнати на площад „Велешана“, където се е намирало сринатото общежитие на химическия комбинат „Свилоза“, както и в близост до училището „Алеко Константинов“, където е бил разрушен жилищен блок. Разрушена е и административна сграда до гарата. Дълго след трагедията цари пълно информационно затъмнение, наложено от тогавашния режим.

Вижте също и: Представяне на книжка втора (първа за 2010 г., февруарска) на списание ИДЕИ


Тагове:   Белене,   АЕЦ,   натиск,   Ние,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!