Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2174373
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
12.02.2010 15:04 - Български философи искат отстраняването на директора на ИФИ към БАН още от комунистическо време В.Проданов
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 735 Коментари: 0 Гласове:
0




imageПолучих на имейла едно писмо с приложен към него откъс от доклад, касаещи ситуацията в Института за философски изследвания към БАН. Смятам, че този текст представлява обществен интерес и по тази причина го публикувам в блога си с оглед на това да се прочете от колкото се може повече хора. Ето и двата материала в нужната последователност:

Уважаеми колеги, по молба на Здравко Дунов ви препращам част от неговия доклад до ръководството на управляващата партия ГЕРБ.

Нашият колега, макар и пенсиониран, е член на Съвета на старейшините по наука, образование и култура към ГЕРБ! Неговият искрен съвет е: ИФИ моментално да се разграничи от компрометирания антифилософ Васил Проданов и да изолира неговите слуги!!! Да бъде избран нов представител на негово място в Общото Събрание на БАН, а в последствие и приличен Директор! Ако Васко има поне малко чест, трябва веднага да си подаде оставката и от двата поста! Аз обаче мисля, че няма да иска. Ако не го свалим - целият ИФИ може да бъде закрит още тази година и много прилични хора и добри учени да останат без работа! Да действаме – няма алтернатива!!!

С уважение и загриженост: Стефан Пенов, д-р по философия, ст.н.с. в ИФИ към БАН

Следва:

Доклад на д.ф.н. ЗДРАВКО ДУНОВ до ръководството на партия ГЕРБ:

БАН - ИФИ: Да се закрие ли Института за философски изследвания?

(Извадка от текст, изпратен на най-високо ниво и публикуван от мен (З. ДУНОВ) на 12 декември 2009 г.)

Способно ли е сегашното ръководство на БАН да вземе обективно правилно решение относно Института за философски изследвания – дали той да бъде съхранен или пък да бъде закрит?

Не, не мисля, че ръководството на БАН е способно да вземе правилно решение без външен институционален и граждански натиск. Защото има академици и член-кореспонденти на БАН като Николай Ирибаджаков, Александър Лилов, Стоян Михайлов, Васил Проданов и други, които са идеологически абсолютно деградирали висши комунистически номенклатурчици, запазили своето влияние върху шефовете на БАН от времето, когато бяха всесилни спрямо тези шефове.

imageИли Васил Проданов и неговата клика в Института за философски изследвания трябва да бъдат изхвърлени от института и БАН, или целият Институт за философски изследвания, който 20 години гласува за директорствуването на комунистическия мракобес Васил Проданов трябва да бъдат закрити. С този човек като директор, с жена му и кликата около тях никога няма да има истински философски институт в БАН. Държавата не може и не трябва да издържа от националния бюджет бившите висши комунистически номенклатурчици, които продължават да ръководят в БАН!

Васил Проданов беше някакъв менте-професор в... Център по теория и управление на идеологическия процес към АОНСУ при ЦК на БКП и заедно с това щатен съветник не на друг, а точно на Милко Балев. Когато през 1988 година ПОЛИТБЮРО взема специално решение да закрие бившият Институт по философия на БАН заради възникването на дисидентски прояви и на дисиденти в него, със същото това решение пак на ПОЛИТБЮРО за директор на новия Институт по философски науки е назначен Васил Проданов.

Васил Проданов беше временно отстранен от директорския пост при правителството на Филип Димитров, но после, вече при правителството на Жан Виденов, се върна и отново седна на директорския стол. Та до ден днешен...

През 2003 година аз бях единственият конкурентен кандидат на Васил Проданов за директор. В разговора пред Управителния съвет на БАН категорично, ясно, бавно и на висок глас аргументирано разясних, че Институтът за философски изследвания повече не може да бъде не ръководен, а направо командван от лицето Васил Проданов. Институтът деградира неспасяемо, защото Проданов не е никакъв философ, впрегнал е сътрудниците да пишат планови теми по някакво абсолютно измислено от него "ДОГОНВАЩО РАЗВИТИЕ" (кой днес помни това идиотско "догонващо развитие"?), занимава се с пропаганда на БСП в своя кабинет, окачил е вратата на кабинета с лични честитки от Първанов, Жан Виденов и прочие, толерира послушните му некадърници, а преследва талантливите учени-философи..., та когато разясних всичко това пред Управителния съвет на БАН, академик Съботинов ме попита: "Има ли комунистическо-тоталитарни прояви в директорската дейност на Проданов?"

imageОтговорих му категорично, че не само има такива прояви, но ако Управителният съвет на БАН отново реши да го назначи за директор, на следващия конкурс вече няма да има никакъв друг кандидат, всички ще бъдат наясно, че този Управителен съвет на БАН вечно (ако може чак дотам!) ще си го държи за директор... Така и стана, разбира се, повече след мен никой не пожела да си хаби нервите и здравето за участие в менте-директорски конкурси, а заедно с това да си навлича отвратителния тормоз на директора и неговата клика...

Директор като Васил Проданов, който 20 години възпроизвежда подобни нему в Института за философски изследвания, е деградирал целия институт и затова хората в този институт гласуват непрекъснато за него и за поддържане на статуквото...

Няма кой да изхвърли Проданов и кликата му от Института; как тогава да се реформира работата на този институт без неговото закриване?

Ако и сега не се намерят достойни и смели хора в ИФИ – този институт ще премине в небитието!

Край на доклада!  


Тагове:   още,   бан,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!