Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2193241
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
17.01.2010 12:48 - Основните тези в днешното интервю на Иван Костов, касаещи управлението на ГЕРБ и настоящата ситуация в страната
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 361 Коментари: 0 Гласове:
0




imageЦялото интервю, пълният му текст, може да се прочете ТУК. Искам тук да кажа предварително поне това: с това интервю Костов за сетен път показва, че е голям политик; наистина, голям политик е; затова и го подкрепям; няма по-голям политик от него; факт. Колкото и да е мъчно на някои, така е. (Бойко да извинява, но тая работа, управлението на една държава, не е като "оная"; Б.Борисов трябва още много да се учи докато стане политик и държавник.) А ето сега и самия текст:

- Г-н Костов, половин година след старта на ГЕРБ упорито се говори, че всъщност вие управлявате държавата. Стигнаха ли до вас тези съмнения?

Ето, сега стигат. Това е опит да бъде дразнен Бойко Борисов. Няма основание. Характерно е в нашата страна да се дразним по..., навремето са го наричали непристоен начин.

- Не можете обаче да отречете, че думата ви се чува от управляващите. Често заради вас си менят и позициите.

Това е нормално, все пак ГЕРБ управляват с малцинство. Да вземем обаче няколко примера. Най-важното според нас е меморандумът за реформа в здравеопазването, с който даваме допълнително финансиране. Това изигра ролята на щит, който предпази ГЕРБ от много тежки атаки по време на дебатите за бюджета. Буквално ги измъкнахме от много трудна ситуация и БСП още по коридора ръмжаха, защото си бяха подготвили много сериозна атака.

В много отношения ние изнасяме дебата вместо ГЕРБ. Например при актуализацията на бюджета основно дебатът беше между нас и БСП. Всичко това обаче става, защото напълно съответства на нашите убеждения и управленска програма. Ние не излизаме от нея, а отстояваме общите принципи в програмите си с ГЕРБ. Сестрински партии сме, нормално е да вървим в една посока. Но не вървим винаги!

- Бяхте на различни позиции за алкохолния акциз и данъка върху хазарта, но вие се наложихте и ГЕРБ преобърнаха своята.

Бяхме подкрепени от министъра на финансите, който трябваше да намери допълнително около 70 млн. лв. за лекарства за онкоболни и апарати за хемодиализа. Той прие предложението ни да ги търси оттам. Аз се надявам, че организаторите на такива игри ще бъдат коректни към бюджета. Времената са тежки и те трябва да поемат своята отговорност. Но това е още един пример, в който сме предложили решение. Впрочем скока на този данък го има и в програмата на ГЕРБ, но за целия управленски период.

image- Чувствате ли се като учител?

Още преди изборите казах, че ще помагам. В ДСБ носим опита от управлението на страната и сме пазители на едни много дълги досиета по всички теми, които се дебатират в парламента. От една страна ние сме отворени да помагаме, а от друга - има остра необходимост на ГЕРБ да им бъде помагано. Тази партия не е била в управлението въобще. Те не знаят, мислят, че светът започва от тях.

Един пример - г-жа Желева казва: “Аз за първи път ставам зам.-председател на Европейската народна партия, отварям вратите...” Тя не знае, че Надежда Михайлова е била преди нея. И то дълго време. Нямат тази памет, която ние имаме. Затова имат нужда да им се помага. Иначе такива грешки могат да бъдат правени непрекъснато, от незнание.

- Кога смятате, че ще се научат?

Ами на НДСВ и 8 г. не им стигнаха. На пръв поглед бяха много образовани, но не проявиха никакъв интерес към самата политика и си останаха боси. Е, към други въпроси пък проявиха голям интерес - за собствено замогване.

- Може ли сега да стане същото? Пак имахме изборна вълна, досущ като царската през 2001 г.

Тези вълни идват от 1997 г. Тази е третата. Тогава ОДС дойде на гребена на противопоставянето. Но беше готово да управлява - и с програма, и с опит. След това дойде Симеон Сакскобургготски, но той по-скоро яхна вълната. И не направи нищо в управлението. Не случайно отпадна от политиката. Сега е третата вълна и тя много прилича на царската. Пак дойдоха напълно незапознати с политиката и управлението хора. Между тях обаче има и много кадърни и образовани, добре мислещи и морални личности. Но общият капацитет на партията ГЕРБ е недостатъчен.

- Вие какво получавате от това обучение?

Ние решаваме въпросите на страната. Например отварянето на еврофинансирането и постигането на стратегическата цел - влизането в еврозоната и въвеждането на еврото. То силно ще облекчи българската икономика.

image- Ще стане ли в срок?

Има огромни шансове да стане до лятото на 2012 г. Тогава в България 16 млрд. лв. ще се превърнат в евро. Което ще бъде чудесно за бизнеса. Рязко ще спаднат лихвите (вероятно с 2-2,5%), тоест веднага ще поевтинеят кредитите. Правителството и централната банка ще решат какво да правят с резерва, който сега стои само за да пази стабилността на лева.

Тези пари могат да се похарчат за десетки неща. Като цяло България ще стане много по-заможна.

- Всички казват, че влизането на еврото ще предизвика ценови шок.

Не. Това се отнася за страни, които влязоха в еврозоната с постепенно нагаждане. Ние няма да се нагаждаме - влизаме с лев, здраво привързан към еврото. Няма да се промени нищо. Една година ще гледаме същите цени, но в лев и евро. После просто единият етикет ще се махне. Е, някои дребни неща сигурно ще се променят. Но това става и сега. Тогава обаче една голяма парична маса от евро ще влезе в страната. Тя ще отпуши каналите на финансиране, на кредитиране и много от ограниченията ще отпаднат.

Ето затова помагаме на ГЕРБ - за да се постигнат тези големи национални цели. А при постигането им ще се окаже, че междувременно са се решили и много други въпроси.  


Тагове:   интервю,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!