Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2195555
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
16.12.2009 01:03 - Какво пречи на интелектуалците в пострадалите от комунизма страни да имат своите постижения в условията на свобода?
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 1788 Коментари: 8 Гласове:
1




imageПреди 1989 на източноевропейците им пречеше репресивният комунистически режим и липсата на свобода. Питам се обаче какво им пречи след 1989 да се изявяват и да покажат на света за какво са свободни - и на какво са способни?

Вярно, за някои области на науката и културата трябват (много) пари, само с ентусиазъм нещата не стават. Но в повечето хуманитарни науки и в някои природни науки, в литературата, философията и т.н. не са необходими кой знае какви средства, за да работиш и блеснеш. Освен това всеки е свободен да се установи там по света, където има най-добри условия в неговата област.

И ето аз питам: къде са например големите теоретични физици от Източна Европа след 1989 от ранга на Едуард Уитен, Стивън Уайнбърг, Стивън Хоукинг или Мърей Гел-Ман например? Кой са румънският или словашкият Стивън Хоукинг? Къде са източноевропейските философи от ранга на Хайдегер, Витгенщайн или Попър? Какво му трябва да теоретичния физик или на философа, за да работи? Основно тетрадка, молив или писалка. Днес евентуално компютър.

И ако все пак условията в техните собствени страни не са задоволителни, винаги могат да потърсят работа в някои реномиран западен университет, където техният талант и способности ще бъдат оценени по достойнство. Но не се чува за такива. Основното занимание на източноевропейските „интелектуалци” в по-развитите западни страни за съжаление е миенето на чинии и разнасянето на пици. С това се изчерпва тяхната „реализация”.

Къде е българският носител на Нобелова награда за литература например след 1989? На писателя също не му трябва нищо повече от маса, хартия и писалка. Или евентуално пишеща машина и компютър. Достоевски цял живот е страдал от недоимък и дългове, но какви произведения е написал!

Пазарът в ЕС би трябвало да е залят от гениалните книги на източноевропейските интелектуалци, които след 45 години несвобода трябва да са обзети от небивало творческо вдъхновение. Но на пазара такива книги няма. Никой в Англия или САЩ не чете вдъхновените и ненадминати творби на молдовските или македонските писатели, философи и социолози например.

Много показателно е също, че източногерманските „интелектуалци” практически не присъстват в културата и науката на обединена Германия.

Автор: Анонимен

(Забележка: Така мисли този човек, поставяйки наистина интересен казус. А вие какво мислите, защо ситуацията е тъкмо такава, както той я представя? Моя милост скоро ще си каже мнението, а казусът иначе си го бива. Заглавието на този пост натамъних аз, А.Г., ползвайки мотив, съдържащ се в текста.)


Тагове:   Какво,   страни,


Гласувай:
1



1. kobata - Той поставя въпроси. . . но, аз ми...
16.12.2009 01:13
Той поставя въпроси... но, аз мисля, че на тях всеки здваромислещ човек може да си отговори.
Особено това с Нобеловата награда за литература.
цитирай
2. анонимен - Мислим, че много спамиш(((
16.12.2009 01:24
Мислим, че много спамиш(((
цитирай
3. angeligdb - Кво е спам бе пич?
16.12.2009 02:41
Научихте някаква дума и не слиза от устата ви. Я кажи що ти се чини че това е "спам"? Нещо си се объркал май :-)
цитирай
4. zaw12929 - Какви са причините: 1. Омалов...
16.12.2009 13:30
Какви са причините:
1. Омаловажавате или не знаете ( въпросът е риторичен или към анонимния)
а/ начинът по който се създават „светилата” на Запада Не само наука, а и Медии(реклама) Защо няма нобелисти - Не е такава задачата на даващите Нобел- да лансират славянски социалистически учени...
б/ успехите на нашата наука, пренебрегвана и в „Напредналия Запад” и у нас, доказателство за което е и Вашият постинг
2. Отпечатакът, оставен върху творческата интелигенция на България, не е на ботуш, а на стрелящ танк, което неминуемо изпитва и философията, на която сте представител и за хората на науката и техниката, които са основата на прогресивната икономика се изразява в следното: За какво става дума? За до болка познато унижение на таланта
..
.
Още при формирането на съветската държава Ленин с декрет отменя патента и го заменя с авторско свидетелство. Целта е да се вземе монопола от ръцете на изобретатела и се превърне постижението му в общодържавно, при което всеки да го ползува, за да произвежда. Няма лицензии, няма нужда другото предприятие да влага средства за иновациинито е подложена на принудата да заобиколи постижение- то със свое на по високо ниво. Престава да бъде стока на пазара най мощно средство-научно техническото постижение, двиател на прореса, продукта на ума!
Творчеството е способност на субектите по точно на човешката мисъл-най мошната сила за преобразяване единствен перпетумобил превозва без да спре напредъка. Тоталитаризмът слезе от този влак. Отрече патента, обезличи творчеството от човешка инициатива го превръща в държавна директива Ленин при НЕПа отново връща патентите. По късно Сталин възстановява авторското свидетелство. Системата се налага у нас в Чехия, Монголия, Виетнам, Алжир и Китай ,сочено, за постижение на гения на Ленин, а в съшност е късогледо пренебреване предимствата на патента.
Затова в по голямата си част служебно създаваните решения за периода 1948-1993 г са обект на присвояване и източник на облаги за лица не за творчество, а поради заемания пост. Защото са началници на твореца. В много случаи, той е написан на последния ред на свидетелството или изобщо не е включен.Ражда псаевдоавторство, еднократно възнаграждение и много още уродливи явления, пречка за работа на творците, бариера за развитие, ставащо само с нови технически решения в страни, членки тогава на СИВ. включая и Бъгария авторското свидетелство сложи своя отпечачък и ги изолира изцяло или в по-голяма степен от възможностите да се сравняват и ползуват от постиженията на цялото човечество. Твърди се пак тогава, за върхови постижения. Но има върхове и върхове Едни едва се издигат над пеисажа,с десетки метра, други се губят загадъчно, гонейки хилядите на Еверест. Докъто се изкачваме на махленския баир, светът покорява първенеца, мерейки височините с единствената мярка на прогреса патента Предсказанията на тогавашни управляващи, че капитализма е Изпял песента си, агонизира”не се сбъднаха. Подцени умението да ползува науката и техниката чрез патентна система за обновяване производство, осигуряване монопол на авангардните технологии, печалби, покриващи разходите за иновации, преобръщане, увеличаване на капитала. От друга страна се оформя обща световна информационна система, наричана днес МПК(Международна патентна класификация, включваща всички регистрирани патенти в света с цел установяване абсолютна световна новост)
В световната патентна система е заложено, че монополното право на първооткривателя има определен срок (например 20 години) и след този срок техническото постижение принадлежи на всички. Ако притежателят на патент, до 3-4години не започне производство,използване на изобретението(чрез продажба или лицензи!) страната, издала патента налагаинудителна (но, платена ) лицензия на други да го ползуватТака е и ако произведеното количество не задоволява пазара

лицензия на други да го ползуват- да го произвеждат,да задоволяват пазара
цитирай
5. анонимен - sOaYJoJXpdMujKxK
24.05.2011 11:44
Kudos to you! I hadn't thohugt of that!
цитирай
6. анонимен - cUrwhlRdAfj
24.05.2011 11:50
In awe of that asnewr! Really cool!
цитирай
7. анонимен - xMnJXyeLXmvYuHCL
24.05.2011 14:50
RPR1Q4 <a href="http://vfuekaliicii.com/">vfuekaliicii</a>
цитирай
8. анонимен - MsknrgCuAtbp
24.05.2011 14:54
BV9HKx <a href="http://idvywjfutwqz.com/">idvywjfutwqz</a>
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!