Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2174109
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
25.04.2009 09:45 - Някои европейски тенденции в българската журналистика
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 1039 Коментари: 0 Гласове:
0



   

 

imageДнешният брой на в-к "24 часа" (вестник, близък до президента Гоце Първанов) е публикувал странна статия, наречена Възкръсналият, който плаши; "възкръсналият" е не кой да е, ами Иван Костов. Невероятно е, но в тази статия Костов не е представен като "злодеят, който за всичко е виновен", "който всичко разруши" и пр., а за него този път сякаш се пише нормално, без плюнки.

В тази връзка Иво Инджев (в статията си Прозрения за презрения) пише нещо, което според мен е знаменателно и изключително показателно:

Картинката напомня класиката в историята на журналистиката с френски адрес. Когато заточеният на Елба Наполеон избягал от плен и стъпил с шепа привърженици обратно на френския бряг, първите отзиви на вестникарите били за него като за „чудовище“, което се завръща. С напредването му и с разрастването на военна му сила обидните епитети срещу него ставали все по-малко, после изчезнали, за да се преродят в нови определения, но с обратен знак до степен, че една сутрин парижани осъмнали с възторжение заглавия „Императорът отново е пред вратите на столицата“, или нещо от този род. Нито Костов е Наполеон, нито пък медиите ни са френски. Но е интересно да се види как два века по-късно и у нас се проявяват някои европейски тенденции в журналистиката.

Прочетете все пак статията, имам предвид тази в "24 часа", но също и статията на г-н Инджев, и двата текста са твърде интересни и дори поучителни. "Европейското", по-специално "френското" в нея просто е израз на признанието, че даже и за кръговете около Гоце Първанов възможността Костов да се върне във властта вече се оценява като съвсем реална, т.е. се възприема за нещо като горчиво лекарство, което ще им се наложи съвсем скоро да изпият, пък макар и с отвращение. Но какво да се прави: животът има свойството да се възобновява, да изпраща в забвение съгрешилите и самозабравилите се, милостиво да дава втори шанс шанс на несправедливо обидените, на преживелите изкуплението си и пр.

Тази особеност на живота може да се тълкува като проява на ницшевото "вечно възвръщане", а пък знайно е, че Ницше е бил "голям приятел", сиреч най-върл враг на нихилисто-комунистите. Същото може да се каже и за руския гений Достоевски. Те двамата обаче само са предвиждали ексцесиите на грядущий комунизъм, аз обаче за разлика от тях имах несретния шанс да ги видя с очите си, да преживея кажи-речи всички метаморфози на истерията и бесовщината, наречена комунизъм. Чиито разсейки и метастази все още обезсилват обществения организъм на нашата многострадална, но въпреки всичко вървяща към възкресението си България.

imageТърсете по книжарниците новата книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр.

[Прочети >]

Как да си купя книгата?

 

btntype = 1; blog_id = 568; url = "http://aig-humanus.blogspot.com/2009/04/blog-post_9135.html"; svejo_url="http://aig-humanus.blogspot.com/2009/04/blog-post_9135.html"; svejo_title = "Някои европейски тенденции в българската журналистика"; svejo_skin = "compact"; svejo_theme = "standard"; svejo_bgcolor = "FFFFFF";

image

 


Тагове:   демокрация,   морал,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!