Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2174330
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
30.03.2009 17:57 - "Не изобличавай присмивателя, да не те намрази. Изобличавай мъдрия - и той ще те обикне."
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 793 Коментари: 0 Гласове:
0



 

 

imageЗдравей, приятелю Грънчаров,

Не мислех да вземам отношение по този казус, но ти ме предизвика с въпроса, който ми задаваш: какво би казал "моя" Карнеги по случая.

Аз мисля, че Карнеги би запазил дипломатично мълчание, защото да се хвърля камък в рядко л...о е много рисковано, тъй като може да те опръска.

В най-мъдрата книга, Библията, Соломон е казал следното:

Не изобличавай присмивателя, да не те намрази. Изобличавай мъдрия и той ще те обикне. (Пр.9:8)

Сократ може би би казал, че всички сте прави.

А сега моето лично мнение:

Според мен С.Паси допусна грешка, на която чувствителната блогърска общност реагира много остро и безпощадно.

Честно казано и аз не харесвам много Паси, но Бог съди хората едва след тяхната смърт: кои сме ние, че да ги съдим приживе?

Разбира се основната грешка е на Ив.Бедров че даде гласност на не дотам изискан коментар, да не кажа по-силна дума. Наистина в някои блогове има много плява и Бедров би трябвало да прави по-внимателен подбор. Но всички сме грешни!

Аз ако бях на твоето място не бих слязъл на нивото на повечето драскачи, но щом вече си го направил смятам, че по принцип си прав. От това, което успях да изчета досега, не виждам заслужаващи коментари с изключение на т.н. Оги, който все още има какво да учи. Похвално е, че един 22 г. младеж като него те чете и се замисля върху казаното от един философ.

Трябва обаче да не забравяме, че:

Даже и безумния, когато мълчи, се счита за мъдър... (Пр.17:28)

Според апостол Яков:

... Обаче нека всеки човек бъде бърз да слуша, бавен да говори и бавен да се гневи. (Як.1:19)

Накрая мисля, че всеки един от нас трябва да се замисли когато публикува нещо. Наистина е належащо всеки да си наложи автоцензура - така както си проверяваме текстовете за првописни грешки преди публикация. Явно не всеки е способен на това.

(Написа: Иван Христов, Барселона, Кралство Испания)

(Забележка: Благодаря ти, приятелю Иван! Напълно си прав! И, предполагам, хулителите на Паси също са прави. Паси също си има своите основания да реагира така. В моята и в реакцията на г-н Томанов също има частичка правота. Излиза, че всички сме прави. А най-правилното е, че трябва да се търси истината чрез дискусии, но как да се появи дискусия без да бъдат допуснати някои мнения?! А пък ролята на философиите е да подклаждат, понякога и много провокативно, дискусиите, и то не за друго, а с оглед белким повече хора видят и разберат, че всяко нещо има и друга, опака страна. Това исках да ти кажа. Поздрави до далечна Испания!)

imageТърсете по книжарниците новата книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр.

[Прочети >]


Тагове:   демокрация,   морал,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!