Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2192823
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
17.02.2009 22:33 - Страстите и бесовете около срещата в Пловдив и учредяването на ГРАЖДАНСКИЯ ДИСКУСИОНЕН КЛУБ
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 829 Коментари: 0 Гласове:
0



 

 

imageИскам да опиша каква е текущата ситуация по известната ви вече Инициатива за учредяване на ДИСКУСИОНЕН КЛУБ за подкрепа на демокрацията и на европейската ориентация на България. Аз вече писах по какви причини се налага учредителната сбирка да се отложи малко нататък във времето Важно съобщение по учредяването на ГРАЖДАНСКИЯ ДИСКУСИОНЕН КЛУБ. Сега искам да добавя още нещо.

Разбира се, огромното мнозинство от блогърската общност упорито мълчи, което означава - все пак и ний нещичко поназнайваме от психология! - че идеята се оценява като полезна и необходима, ала на тия хора просто сърце не им дава да го кажат, поради което се налага да мълчат. Неколцина от по-известните блогъри ми писаха, че според тях идеята е добра, че нямат нищо против да участват, ала били крайно заети, поради което за съжаление не могли да участват. Двама-трима заявиха твърдо, че ще дойдат да помогнат да се учреди клуба; един от тях се отказа, и то по доста любопитни причини, за които не мога да премълча.

Позволете ми да не споменавам името му, човекът е проявил слобост, това е човешко, нека да не го правя за резил. Човекът много възторжено прие идеята, сам помогна за раждането на самата инициатива, ала после, за жалост, попадна под влияние на една групичка мои най-страстни "доброжелатели". Които, след като му обясниха колко "льош човек" е Ангел Грънчаров, а пък още по-лошо, той дори, представете си, си позволявал нещо, за което "нацията" не може никому да прости, именно не само не плюел усърдно по Костов, както подобава, ами имал и дързостта да го подкрепя, та по тия най-основателни причини тия мои фенове успяха да разубедят човечеца. Понеже той безкрайно се уплаши да не би, не дай Боже, да му излезе грозното име на човек, който е приближен на "най-гадния костовист", именно моя милост. И ми се извини, че няма да може да участва, а пък после отиде и той да попее в гласовития хор на моите "доброжелатели".

Разказвам този иначе маловажен епизод, за да се схване по-ясно и релефно психологическата ситуация около създаването на този ГРАЖДАНСКИ ДИСКУСИОНЕН КЛУБ. Нямали хората доверие към мен, понеже съм бил "спорна личност", ето едно доказателство за подобни многозначни българо-комуноидни реакции:

imageБАЛТАЗАР ИЛИЧ ИВАНИЧ рече: Проявата в Пловдив си е чисто самодейна акция на прилично натрапчиви ДСБ поклонници и това е достатъчна причина тя да пропадне, както пропадна подобна проява на друга една партия, за която вече е ставало дума. Гледам, че “организаторите” са я отменили вече, под предлог, че няма къде да съберат хилядите желаещи…

Rado отвърна: Може пък да успее да поразръчка малко местните в Пловдив. В тоя град има изключително интелигентни и свестни хора, ама те си кротуват там - все едно не съществуват. БАЛТАЗАР, труден избор трябва да правя. На едната страна на везните е хубавата идея, на другата е спорната личност на Грънчаров.

Така, туй казва тоя умник, личността ми била "спорна", тъй, виждате, е благоволил да каже, пък хептен не му идва на ума, че безспорната личност е на всички еднакво безразлична именно заради безличността си; който е личност, е спорен, няма как иначе; така че с това "спорна личност" този човек, противно на намеренията си, ме хвали, ала не съзнава и не може да осъзнае това. Както и да е, от друга страна много хора продължават да ми се обаждат, да ме подкрепят и да заявяват дори участие. Една дама дори прелетя от Испания за да участва в учредяването, и ще участва. Други хора по блоговете ме подкрепят и насърчават, което означава, че идеята в техните очи е ценна и назряла. Голяма работа, че блогърите и приближените до тях медии упорито мълчат, все едно в Пловдив, в България и по света не съществуват ангажирани български граждани, които, между другото, искат да си направят една среща и да си поговорят по най-важните български въпроси лице в лице. Тази подкрепа ме окриля, което означава, че ще направя всичко, та клубът не само да възникне, ами и да стане значим фактор в българския живот: време е да излезем от "мишите дупки" на интернет, където сме се натикали, и оттам се ежим, правим се на "блогъри", а пък ни е страх в реалния живот да си мръднем даже и пръста.

Аз относно идеята и смисъла на клуба повече ще говоря на откриването му. Поканил съм на първата сбирка да участва един добър експерт по проблемите на гражданското общество, мой добър познат, който, между другото, беше и депутат от Великото народно събрание (1990-1991 г.). Няма да му казвам засега името, та "благожелателите" на клуба да има за какво усърдно да мислят през цялата седмица. Този човек ще изнесе кратка лекция по същината на ефективната, на действащата демокрация. И след това ще учредим клуба и ще подискутираме.

Понеже някои от "доброжелателите-врагове" не само на моя милост, не само на българската демократична десница, ами и на европейската ориентация на България, както виждате в приведения диалог по-горе, се мъчат да пришият и на КЛУБА някаква политическа обвързаност (та да могат да отблъснат от него колкото се може повече хора!), се роди следната идея, която непременно ще реализираме.

image Понеже имаме проблем с осигуряването на по-удобна зала за сбирките на клуба - в ПУ аудиториите са така дефицитни, че е много трудно да намерим подходящо помещение - затова се появи следната идея: след като го учредим, което ще стане до 7-8 дни, ще започнем да гостуваме в клубовете на различните партии в Пловдив, които винаги имат някакво по-голямо помещение, подходящо за тази работа. Там ние, гражданите, ще се срещаме със симпатизанти на сътоветната партия и ще се мъчим да влезем в диалог - та белким им повлияем с нещо за доброто и на страната. Аз лично тия дни ще ида в сградата на БСП, за да се срещна с техни хора и да уговорим дата, на която клубът може да им гостува. Ще направя същото и с други по-влиятелни партии в Пловдив. Ето по този начин ще покажем, че сме отворени към всички партии, че не сме "сектанти-фанатици", както се опитват да ни представят споменатите "доброжелатели", примерно оня анонимник Илич Балтазарич, едно нещастно насекомо, което стои в интернет само с една-единствена задача: да плюе по десницата, по ДСБ и СДС.

Това е, до скорошна среща на учредяването на клуба. Заповядайте, елате, или пък посетете и сайта на ГРАЖДАНСКИЯ ДИСКУСИОНЕН КЛУБ. Впрочем, всички мои блогове са на разположение на симпатизантите на българската демокрация и на европейската ориентация на България. Пишете, предлагайте, да се опитаме на дело да покажем, че не сме само някакви интернетни мърморковци, а че сме граждани, които са решени да защитят както демокрацията, така и ценностите, така и свободата си.

imageАбонирайте се за първия и единствен блогърски вестник! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в немилост!


Тагове:   Пловдив,   Около,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!