Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2174072
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
14.11.2008 22:07 - Появи се крайно сплотен триумвират, който веч издава грамоти за демократичност: насам, народе-е-е!!!
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 559 Коментари: 0 Гласове:
0



 

 

imageЕдин блогър, носещ звучния, така приветливо звучащ руски псевдоним "Балтазар Иванич" написа доста претенциозна статия, наречена ВЗАИМОВРЪЗКИ: АНТИкомунизъм - АНТИдемокрация, която обаче, за зла участ на автора, съдържа съвсем незащитима теза, неясна, впрочем, даже и за нейния автор. Но ето нещичко, което намеква за толкова езотеричната му мисъл:

ДЕМОКРАТИТЕ са антикомунисти заради недемократичността на комунизма, отколкото, че АНТИКОМУНИСТИТЕ са демократи.

Разбира се, наложи ми се да реагирам, защото тезата на автора е наистина крещящо несъстоятелна. По тази причина открих дискусията, което породи следния иначе любопитен разговор:

Ангел Грънчаров каза: Това, което е сигурно, не е че между антикомунизъм и демокрация има само частично съвпадение, а че между комунизъм и демокрация няма нищо общо :-) По тази логика всеки, който е против комунизма, е демократ - стига да е истински антикомунист. Хитлер примерно не е истински антикомунист, понеже е правил същото като комунистите - копирал ги е в много неща, премерно е взаимствал изобретените от комунистите концлагери...

БАЛТАЗАР ИВАНИЧ дълбокомислено рече: Ако нещо не е черно, това не означава, че е бяло - и, възхитен на самия себе си, още по-мъдро замълча.

Николай Павлов, страстен поклонник на същия този Балтазарич и още по-страстен "антикостовист", написа: Ангел Грънчаров е антикомунист и костовист, но не е демократ. Вождизмът и демокрацията са несъвместими.

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза: Николай, съвсем предвидливо махнах от статията, частта отнасяща се до по- нататъчното развитие на някои от първите седесари - Сидеров, Воденичаров, Костов, Берон, Тренчев (ако приемем, че е някога е бил част от опозицията изобщо), Костов, Александър Каракачанов. Политическото развитие на споменатите директно подкрепя тезата, която съм изложил.

imageАнгел Грънчаров каза: Тази публикация е премахната от администратора на блога.

Тук какво казах няма как да разберете, понеже ядосаният ми Балтазарич го е изтрил. Изтрил го е, защото наистина доста се е ядосал. Както и да е, какво съм казал, ще ви изясня малко по-долу.

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза: Ангеле, но щом не ти дължа пари или не съм твой психотерапевт, значи не съм длъжен да те търпя.

В този момент в спора се намеси един най-горещ почитател на 9-ти септември 1944 г., за който 9-ти септември е ни повече, ни по-малко "връх и апотеоз на народните борби за демокрация". Тази гротескова особа се нарича Господин И и тя благоволи твърдо, по сталински, да отсече:

Че АГ не е демократ, не е. Според мен той и никога не се е опитвал да бъде. По-скоро Ангел много добре би могъл да се впише в "славната традиция" на сталинизма. Всички грешки са по вина на брънките по веригата, а не на "бащицата" Ста... ъъъ... Костов! Но недейте да го вините - всеки има право на свое мнение и свои ценности!

Балтазаре, иначе си прав, но Ангел съвсем резонно хваща несъответствието ти при антикомунизъм=антидемократичност => комунизъм=демократичност?

Строго теоретично погледнато комунизъм=демокрация, поне за Маркс двете неща са неразделими. Практиката сочи друго за съжаление... Но то е така с почти всяка идеология и най-вече с крайните...

И след като анти-тезата е насочена към една теза, която самата не е много ясно формулирана би трябвало да ти е ясно и анти-то какво ще е...

imageБАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ умно каза: Ха-ха, ако не беше очевидно, че се шегуваш, щях да почна да се тревожа, че те е хванала неговата диагноза :))

Ето в този момент аз реших пак да напиша нещичко, но понеже зная, че толкова демократичният Балтазарич пак ще се обиди и ще го изтрие, затуй реших да го запазя за историята, като публикувам целия наш любопитен разговор и в своя блог. Та ето какво рекох:

Ангел Грънчаров рече: Балтазаре, аз просто казах, че ти и Николай не е зле да учредите и да започнете да раздавате грамоти за това кой е демократ и кой не е. Едно съвсем резонно предложение, а ти взе, че се обиди :-) Ето, в комисията можете да включите и Марков, и той също знае и безпогрешно открива кой не е демократ, и кой е демократ.

Аз обаче ти поставям един принципен въпрос, от който няма къде да се скриеш: ако ти ми посочиш поне един случай на "демократичен комунизъм", тогава аз ще ти призная правото да считаш, че антикомунизмът е недемократичен. Ако не можеш, тогава тезата ти отива по дяволите, независимо колко си пристрастен към нея :-)

Да ме триеш е безсмислено, понеже си имам блог и винаги мога да кажа какво мисля даже без да разчитам на твоето благоволение :-)

А иначе е крайно демократично да триеш мненията, различни от твоето, и това много подхожда тъкмо за човека, нагърбил се с трудната задача да издава индулгенции за това кой е демократ и кой не е :-)

Та това е. Искате ли да се обзаложим, че пак ще изтрие мнението ми? Няма как да не го изтрие, понеже не само е демократ, ами и е главен разпоредител в царството на... "демократите", издаващ грамоти за това кой какъв е, е длъжен да го изтрие. Пет лева за тоя, който познае. А пък Балтазарич ще черпи по една бира ако има чрезвичайната смелост да не изтрие мнението ми, потискайки също толкова чрезвичайния си, сякаш бликащ от дълбините на душата му и пресветъл демократизъм...

Вижте и чуйте и най-новото в моя видеоблог HUMANUS. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!