Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2174548
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
29.07.2008 18:46 - Проектът "Пражка пролет, Софийско лято - 1968 година"
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 903 Коментари: 0 Гласове:
0



 

 

imageЗа читателите на блога си позволявам да представя накратко този проект, който можете да разгледате ето тук. Има важни и интересни документи, видео с кинохрониката от онова време и др. Ето как създателите на този сайт сами представят своя замисъл:

През 1968 две държави, членували "рамо до рамо" в социалистическия лагер, се оказаха от двете страни на барикадата.

Защо и как стана това?

Проектът "Пражка пролет, Софийско лято" се опитва да даде отговор на тези въпроси чрез десетките документи, които публикува на тази страница.

Тук ще намерите фотокопия на оригинални документи от Държавния архив, от архивите на БКП, Министерството на отбраната, както и на официозната преса от онова време. Има много снимки от архивите на БТА, Министерството на отбраната, както и от лични архиви, документиращи възлови събития или атмосферата от онова време. Ще чуете и прочетете спомени на очевидци на събитията от 1968, ще се потопите в тогавашната атмосфера на популярната музика. Ще видите архивни кадри, показващи позицията на българската пропаганда, както и неизлъчвани видео материали от 1968.

Проектът "Пражка пролет, Софийско лято" се осъществява с помощта на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа, Институт "Отворено общество" – София и Институт "Разум" и се продуцира от продуцентска съща Spotlight Ltd.

imageА ето и малък откъс от спомените на Руслан Кенаров, наречени Израснахме с Бийтълс, въпреки "Пред нас са блеснали житата":

За възможността "Бийтълс" да дойдат в България наистина бях забравил. Авторите на сайта ми напомниха за онази надежда, която се зароди с едно съобщение, кратко, сбутано някъде из колоните на в. "Работническо дело". Беше в един от априлските броеве, ако не се лъжа. В него се съобщаваше, че групата, която ни докарваше до истерия, щяла да посети страната ни за фестивала. Сега разбирам кой, как и защо ни е лишил от този невероятен момент - да видим и чуем на живо легендата на 20-ти век The Beatles на живо.

Лишили са ни тогава, разбирам, бащите на тези, които днес крадат от Еврофондовете, след като окрадоха пенсиите на родителите ни и натириха част от децата ни да се скитат "немили-недраги" по света!

Все пак, ние израснахме с песните на Бийтълс, въпреки, че ни караха да пеем до припадък "Пред нас са блеснали житата....."


А от мен: приятно четене, гледане и ползотворни размисли.


Тагове:   лято,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!