Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2195610
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
24.07.2008 21:33 - Само истината може да срази кошмарите на миналото, да освободи и очисти душите ни
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 886 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 24.07.2008 21:33


 

 

imageВ един от няколкото отзива по книгата ми СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ, коментара на Ж.Томс, ето тук, който е твърде лаконичен, но пък за сметка на това крайно категоричен, пише така:

В книгата г-н Грънчаров споделя своя поглед към събитията и личностите в последните може би около 20-25 години - основно в политиката на България. Като човек, който е “живял комунизма” и с фамилна изстрадана история от това време връщането назад е болезнено; мнението на баща ми, който е живял много повече в това време, чийто живот е белязан изцяло от соц-а - трябва да го загърбим и да не го говорим, не ни носи нищо, а поколението, което идва след нас дори не знае кой е Тодор Живков - и по-добре.

Това е, предполагам, мнението не само на бащата на Ж.Томс, а и на самата нея. Сигурно и други хора мислят така, та се чувствам длъжен да отговоря: зер самият толкова млад наш премиер Дмитриевич, произхождащ от прочут комунистически род, беше още по-краен, той, както знаете, обяви хората, които се интересуват от "ония неща" за НЕНОРМАЛНИ! А ето че Ж.Томс твърди само, че трябвало да загърбим ужасното си минало даже без да знаем какво точно е ставало, т.е. трябвало да оставим всичко да потъне в забравата. Ето тази категоричност на уважаваната дама ме провокира да отговоря накратко на нейната теза. Аз, впрочем, в блога й - понеже съм доста импулсивен - отговорих веднага така:

Знаете ли, този, който Ви увещава, че не бива да се рови там, в миналото, че трябва да се забрави, че трябва да вървим само напред, не обръщайки се назад, го посъветвайте да гледа филма КАТИН на Анджей Вайда. Ако и след това продължава да настоява за същото, смело го приемете за морален урод и го оставете на спокойствие… Нямах предвид баща Ви, а говоря по принцип… Впрочем, хубаво е да накарате баща Ви да гледа този филм и да видите какво ще каже след това…

Стана така, че точно когато прочетох за реакцията на Ж.Томс, същия ден гледах и филма на Вайда. Разбира се, поляците като нация са съвсем различни в сравнение с нас, българите. Те, както се забелязва и от филма на Вайда, съвсем не са склонни да забравят или да прощават; те ровят там, в миналото, за да победят кошмарите му чрез истината за него. Аз лично смятам, че друг начин няма: миналото може да бъде погребано само чрез осъзнаването в цялата пълнота на това, което се е случило. Знанието, познанието, истината е гробарят на миналото. А неузнатото, непознато, невидяното в неговата истина минало си остава живо - и продължава като кошмар да трови живота на живите. Както примерно сега трови живота ни, живота на нас, българите: понеже сме безхаберни спрямо миналото си, допуснахме то да вампиряса! И ето виждате сега какви зловещи негови ипостаси тровят живота ни. (В тази връзка можете да видите интересните коментари към поста на П.Стойков Спомените ми от комунизма)

imageА пък поляците са други, те не се примириха, за разлика от нас, с комунизма и тогава, в онова гадно време, което сега наричаме "минало". Ние обаче и тогава се примирихме и показахме душевна подлост и низост: вътрешно нацията може и да се е бунтувала, ала не го е показвала, малодушно и тъпо тогава нацията ни мълчеше. Поляците обаче изразяваха възмущението и неприемането си на комунизма открито, те вдигаха бунтове, стачки, направиха така в един момент огън да загори под краката на комунистите. Ние обаче, понеже сме много "мъдри" като народ - "Преклонена главица сабя не я сече!" - допуснахме комунистите да продължат да тровят живота ни и досега: когато България вече е в Европейския съюз! Погледнете кой ни управлява, вижте кой ни е президент, все същата гмеж, все същите ни управляват - или поне техните "европеизирани" чада. Поляците примерно щяха ли да търпят ченге от тайните служби да им е президент, как мислите?! Ала ние търпим и гледаме тъпо... затова и още ще страдаме.

Това е, може още много да се говори по тия теми. И трябва да се говори. Грозно е и сега, когато имаме свобода, пак да мълчим като... говеда. Няма да се отървем от кошмарите на комунизма до момента, в който чрез осъзнаването на цялата му грозота не се освободим от неговите призраци, от неговата власт върху душите на мнозинството. А комунизмът сега у нас отново като призрак, повтарям, трови живота ни. Така мисля аз. Ще се освободим от комунизма - в душевен план - едва когато нацията изпита цялата дължима погнуса към него. Докато обаче гледа с мила носталгия към непревъзмогнатото минало - горко й на такава нация...

Та затова, впрочем, написах и своята книга. Тя е покана за един такъв пречистващ разговор. Този разговор криво-ляво вече започна. Ето, бележката на Томс, а също и доста странния коментар на Майк Рам, наречен Страстите и бесовете на... Ангел Грънчаров. Неговият коментар, граничещ направо с патология - там става любопитна дискусия между мен и него - показва за сетен път, че има голяма потребност не само да се говори за миналото, ами и най-ожесточено да се спори.

Казах, че само така ще се избавим от неговите кошмари: чрез рационализация, чрез осъзнаване, чрез преминаването му пред съда на истината и на историята. Иначе безразделната власт на миналото върху душите ни ще продължи да ни трови живота - сега, пък и в бъдещето. Народи, които нямат адекватни реакции спрямо миналото си, сами се обричат да живеят сред неговите призраци, а пък тяхното бъдеще съвсем не е за завиждане...


Тагове:   може,   миналото,   освободи,   очисти,


Гласувай:
1



1. анонимен - bmAaFiTdizzYCd
24.05.2011 19:41
Good point. I hadn't tohuhgt about it quite that way. :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!