Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2174037
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
24.07.2008 21:31 - Европа уволни правителството Станишев, а ние?
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 657 Коментари: 0 Гласове:
1



 

 

imageДокументите, в които европейски институции рязко критикуват правителството (Доклад за измамите и Доклад за еврофондовете) са знак, който ние, българските граждани, трябва вярно да разчетем. Не е трудно това: Европа съвсем ясно ни показва, че няма доверие на българските управници, включително и на Президента. Което означава, че за Европа оттук-нататък и Правителството, и Президентът са вече в оставка, са вече уволнени.

Тоест Европа иска да ни каже: а сега вие, гражданите, избирателите, опозицията, свършете своя дял от работата, довършете започнатото. Ако не го направите, страната ще понесе огромни финансови санкции. Сиреч, ако не го направите, ще бъдете жестоко глобени. Ще ви се бръкне дълбоко в джоба, та да ви дойде акъла. Така аз разчитам знака, който Европейската комисия дава на нас, обикновените български граждани. Трябва да сме малоумници да не го разчетем...

Оттук-оттам идват разнопосочни сигнали, които ми говорят, че сме на път най-после да разберем какво Европа иска от нас, гражданите. Ето как виждат ситуацията у нас отвън: "Файненшъл таймс": Срамът на България. Отвън как ни възприемат вече е ясно: съжаляват ни. И ни се чудят що за народ сме та търпим такива крадливи и некадърни управници. Вътре в страната обаче ситуацията се възприема крайно разнопосочно. Някои вече не таят илюзии относно това, което се иска и което ни предстои: Лицата на позора. Други анализатори пък се държат като паникьори, признавам си, не съм очаквал такава реакция: Да сменим... опозицията?!; с една дума, разочарова ме този иначе умерен и разумен анализатор. Защото му се губи от погледа главното: в този момент трябва да се заглушат всички дребни и глупави страсти и трябва да се заработи заедно единствено с мисълта за спасението на България. Опозицията пък, независимо от всичко, като че ли напипва искащото се от момента: Опозицията обмисля да напусне парламента и също Опозицията започна консултации за отстраняване на президента.

imageРазбира се, в резултат на продължилото години объркване на обществото и опозицията е крайно пъстра и разнородна, така че нещата не са бляскави. Но едно е ясно: сегашните управляващи трябва да си вървят колкото се може по-рано. Ще бъде непростимо и ако този път им позволим да се измъкнат. Този път менгемето върху тях трябва да е така жестоко, че да изтърват властта из крадливите си ръце. А на власт да дойдат други хора - каквито ние, гражданите, посочим и изберем. Трябва и миг повече да не се оставяме да ни баламосват: "Ама те може да са лоши, ама пък без тройната коалиция още по-лошо иде", както пророкуват някои крайно дискредитирани политологични оракули. От рода на Андрей Райчев примерно.

Сред блогърското войнство тук-там и чат-пат се чуват и трезви гласове: Брюкселска градушка удари София и също Thank you, people!. Те се чуват обаче на фона обаче на преобладаващата гълчава из блогосферата, която е загрижена преди всичко за изтъкването на собствената си значимост: Заминавам :) и Quo Vadis: yovko in a nutshell. Ситуацията обаче е такава, че се иска поне малко да си накърним комфорта, ако искаме да стане най-после крайно назрялата промяна у нас, за която чужденците комай повече са се загрижили, отколко нашенците. Аз призовах да направим нещо, което ни е по силите - Могат ли блогърите да организират едно мощно “интелектуално цунами” върху властта? - ала резултатът е точно като очаквания: ни вопъл, ни стон. Тая обаче крехка надежда, че това се дължи на сезона и на горещината. Българина лятос не можеш го откъсна от доматената салатка с ракийката и от биричката с така омайно ухаещите кебапчета. Ала наесен току-виж скокнал и да протестира, знам ли?

Това е, тази седмица е седмица, в която ние, като граждани, ще изберем позора или честта. Що пък да не идем да спретнем един огромен митинг около Парламента, та да изненадаме крадлювците от властта? Какво като "Слънцето жестоко пече...", то нима не е пекло и по времето на Караджата и на Хаджи Димитра, а?! Слънчобрани и капели ще си вземем, какво като е горещо, а? Да се размърдаме малко, крайно време е, станахме за резил пред света с мързела и с инертността си.

Защото европейците няма да дойдат да ни отърват от тази крадлива напаст, която ни управлява. Те няма да дойдат да ни изметат двора от нечистотиите и боклуците. Те само могат да ни даде знак, че чакат от нас ние да направим това. Ние сами трябва да си почистим двора, разбира се. Никой друг не може да го направи вместо нас...


Тагове:   Станишев,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!