Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2174492
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
12.02.2011 19:01 - За жалост има много общи черти в психологията на масовия руснак и на масовия българин
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 730 Коментари: 1 Гласове:
1



За жалост има много общи черти в психологията на масовия руснак и на масовия българин imageЕто мой отговор на въпрос, зададен ми във Formspring:

Съгласен ли сте с мен, че ние, българите, харесваме Русия като дух, но не и скапания начин на живот, който живеят там?

Много е спорно какъв именно е това, което наричате "дух на Русия". Ако духът на Русия е достоен за възхищение, и то именно от достойни и свободни хора, тогава няма как точно такъв дух да поражда един скапан или унизителен за човешки същества начин на живот, който обикновено свързваме с Русия.

Духът (съзнанието, душата, ценностите) на един народ обикновено поражда начина му на живот. Ако обаче духът на народа това е духът на мнозинството от народа, то едва ли духът на мнозинството от руснаците е достоен за възхищение.

На мен лично ми се струва, че автентичният дух на народа се носи и изразява от едно духовно малцинство, от духовния елит на съответния народ, чиито разбирания севсем не отговарят на представите на мнозинството от съответния народ.

Народи като руския и българския - аз наистина смятам, че, за жалост, има много общи черти в психологията на масовия руснак и на масовия българин - които не са привързани към свободата, напротив, сред тях е силно разпространен един робски манталитет, в днешно време са длъжни да преосмислят ценностите си, и то под напора на самия живот. Иначе са осъдени на нескончаема бедност и на личностен регрес.

Масово разпространената психология в средите на един народ, по мое мнение, не изразява неговия дух; онова, което изразява духа - субстанцията, същината, истината - на народа и на народния живот, се изразява от избрани представители на т.н. духовен елит на нацията.

И ако за руснаците е добре известно, че имат един солиден елит на световно ниво, който даже комунистите не можаха да избият до крак и да унищожат, то за нас, българите, е доста съмнително имаме ли изобщо духовен елит - и духовна аристокрация. Или у нас всичко е менте, а най-вече менте ни е "елитът"? Я ми кажете някоя нашенска "елитарна личност", която по общото признание да е изразителка на народния дух? Кой? Вучков ли? Или Азис? Или???



Гласувай:
1



1. анонимен - OneqHeBcFFBLh
24.05.2011 16:08
IMHO you've got the right asnewr!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!