Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2194902
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
27.11.2010 22:52 - Милиардите на търчи-лъжльото Бойко Борисов
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 1046 Коментари: 1 Гласове:
0



Милиардите на търчи-лъжльото Бойко Борисов imageИз: Общодържавната и общонародна глупост

Автор: Иво Беров

... А какво би станало със същата тази глупост, ако я каже не кой да е премиер на България (защото за България иде реч), а Бойко Борисов? Ами тогава глупостта тутакси ще се превърне в дълбока мъдрост. В неоспорима истина. В необоримо доказателство. В убедителен довод. В прозрение.

В този смисъл премиерът на Република България Бойко Борисов произнесе тази седмица една дълбока мъдрост. Една неоспорима истина. Едно необоримо доказателство. Един убедителен довод. Каза едно прозрение. Ето го:

Държава, която има около 33-34 млрд., когато е започнала приватизацията… Това, че в касата на държавата от приватизацията е влязъл милиард и половина-два или три, а другите са откраднати или погубени – за това не е виновен той (Тодор Живков, б.а.). Единственото, което съм казал, е, че когато приватизираш „Балкан” – ами вижте как е работил „Балкан” при него (при Тодор Живков, б.а.) и как е работил при Костов – трябва да отчиташ и доброто направено (от Тодор Живков, б.а.).

Тъй рече Бойко. Това каза министър-председателят на България господин Бойко Борисов пред една телевизия.

А тия 33–34 милиарда активи за приватизиране пръв ги раздуха тъкмо прокурорът Филчев, който може би вероятно не е съвсем луд, макар че и обратното не е съвсем. Спомена ги тия милиарди Филчев, когато започна да преследва Костов. И доста дълго време говореше Филчев за тия откраднати или погубени милиарди. А преди Филчев същите тия милиарди ги споменаваха комунистите. Ама не бившите комунисти, които станаха социалисти, а бившите комунисти, които си останаха комунисти. Ония на Владимир Спасов. Като довод и доказателство за това, че Тодор Живков е построил еди-колко си Българии.

С едно уточнение. Филчев говореше за 28-30 милиарда. А пък сегашният премиер на България просто донади отнякъде 4-5 милиарда. Че колко му е да ги донади при онова ми ти негово могъщество. И след милиардите на Филчев, който не е съвсем знае се какво, и след милиардите, донадени от премиера, българските медии (ама няма ли барем едно от тия момиченца и момченца, дето говорят с Бойко по телевизора, да отбира малко поне от това, което се е случило и се случва в страната, да поназнайва малко барем – не, не от икономика, а от просто събиране и изваждане), та раздухаха така нашите прокопсали медии въпиющата глупост, измислена от комунистите на Спасов, че стана общодържавна и общонародна истина.

Макар че... Макар че според един протокол, подписан от Световната банка и Жан Виденов, очакваните пари от приватизация са били ни повече, ни по малко от (и тук прокурорите, премиерите, медиите и останалите умници би трябвало да внимават и да записват)… цифром 580 000 000, словом – петстотин и осемдесет милиона долара.

За тези, които не са разбрали за какво иде реч и които не са успели да си запишат, нека повторим. Според протокола, подписан от Световната банка и някогашния социалистически премиер на България Жан Виденов, очакваните пари от приватизация са били: цифром 580 000 000, словом - петстотин и осемдесет милиона долара.

Да се надяваме, че сегашният български премиер ще отдели от скъпоценното си време, посветено на рязане на ленти, за да запише тази цифра. И да извади от 34 милиарда 580 милиона, за да види каква грешка е направил (или по-точно не да види каква грешка е направил, а кои точно цифри са направили грешката да не се не съобразят с изказването му)...

... При 30 милиарда активи печалбата на България би трябвало да е три милиарда. Каква е печалбата на българската икономика през 89–а година при падането на Живков? А-а-а, грешите! Грешите, уважаеми премиери и журналисти! Печалбата не е нулева. Тя е минус. Няма печалба. И няма печалба не от 1989 година, а от 1983 година, когато България започва да задлъжнява. Няма печалба, има загуба. И България дължи най-малко десет милиарда долара. …

Добре де, всички тия активи, пасиви, милиарди и милиони са нещо непосилно, или да го кажем иначе - недостойно за величието и размаха на българските премиери (или за най-могъщите от тях) и за българските журналисти (или за най-изявените от тях). Ама аланкоолу, както викат турците, или пийпъл, както викат американците, или „абре, хора”, както викаме по нашенски, толкова ли не можете да се договедите, че ако бай ви Тошо имаше 30 милиарда активи, никога нямаше да падне от власт. И досега щеше да си царува като Фидел Кастро и да се хили от екраните като Слави Тр.

А за „Балкан”, предприятието, чиито загуби си проличаха още през 1993 година, който беше включен в списъка за ликвидация на Жан Виденов? Хора, пийпъл, не допущайте личната глупост да се превърне в общодържавна и общонародна.

Послепис: тъкмо свърших това писание, когато бойко изтърси локума за двата милиарди и половина доход от Южен поток!


Тагове:   милиардите,


Гласувай:
0



1. анонимен - Колкото и да се бърза с категории ...
27.11.2010 23:37
Колкото и да се бърза с категории като лъжа, измама, неправилно манипулиране на народа с различни суми ,нека се помисли и по един много внимателно избягван въпрос.На всички е ясно че всяка материя във времето търпи промяна къв остаряване.Как пък един не се сети вместо да плюе и кори да отчете че първо тези активи на държавата през 1989 година са били поддържани и обгрижвани.Докато сега, след 20 години преход без никакви стопански дейности върху този промишлен фонд на страната те са доста похабени ,а и морално остарели освен амортизацията, която е неминуема.Така че една голяма част от разликите в сумите се дължи и на този факт.Друга страна на въпроса е и по кое време са дадени тези оценки на наличните промишлени мощности.Все още помним че имаше периоди на сериозна обезценка на лева.И цена на даден актив по това време по никой начин не може да претендира за обективност спрямо истинското положение и златно покритие на лева .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!