Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2173751
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
10.11.2010 21:47 - Не виждам как България би могла да е независима от Русия
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 1190 Коментари: 0 Гласове:
0



Не виждам как България би могла да е независима от Русия imageПубликувам отделно едно мнение на опонент, което получих тази сутрин на имейла си:

Същият този inaccessibility, когото толкова охотно оплюхте в блога си, все пак ще има доблестта да ви отговори. Ако разбира се държите да прочетете други мнения и не сте твърде ограничен в собствените си схващания. Понеже не се наблюдават индикации, че можете дори само да допуснете в съзнанието си съществуването на различни мнения, които не се изчерпват и не изразяват така преекспонираната и много любима за мнозина тема за русофилите и русофобите. Но най-вече защото конструктивните дискусии имат някакво значение.

Можем да интерпретираме по всякакъв начин историческите събития - това е доказано в практиката на историографията. Би трябвало да ви е известно изработването на националните истории - те се влияят от идеологическите, езиковите и националните предпоставки. Така национално ориентираните историографи са склонни да разглеждат историческите събития от гледна точка на дадена култура, много често ограничено и пристрастно.

Когато заговорихме за т.н. "Освобождение на България", вие всъщност сведохте дискусията до позоваването на исторически събития, в които участници са Русия и САЩ, направихте доста повърхностно сравнение, свеждайки позицията си до "ползите и вредите". За много хора това е по-удобно и по-разбираемо, но не мисля, че е правилно и ще се опитам да обясня защо.

1. Историческите събития не протичат единствено на базата на идеологически предпоставки, не само и единствено водени от икономически и политически интереси. Те се влияят и от културните. Това е само бележка срещу опростяването при историческите изследвания.

2. Когато Русия "решава да ни освобождава", това е било предимно "имперска амбиция", но не само. Левски е бил прав, твърдейки, че "онзи, който освобождава - поробва". И това се случва, да – в политическо, икономическо и културно отношение. Но същевременно именно руските интереси на Балканите оказват най-съществената предпоставка за "освобождението". Това е безпорен исторически факт, който трудно бихме могли да отхвърлим. Факт е също, че революционните движения в България са търсели руска подкрепа, били са, както казвате "русофили".

3. Признаването на тези факти не ни прави русофили.

4. Днес. Ще си позволя малка интерпретация, държавите, които нямат икономическите и политическите ресурси, се ориентират в пазарната икономика - такава каквато е изработена на запад, към консумативната култура - каквато е позната от десетилетия в САЩ, към всичко онова, което ни е известно от "запад". Ако идеологически трябва да търсим индикатори - да, днес възприемаме идеи, които носят със себе си "окови". Ако трябва да сравним тоталитаризма и демократизма като идеологии и като политическо управление, факт е - индивидуалните и колективните свободи са по-защитени сега. Но нека не се заблуждаваме, че съществува "свобода", такава каквато идеологически се предполага да съществува. За икономически и политическите зависими държави това е още по-съществено. Затова считам, че ЕС е една добра форма за дистанциране от руската зависимост, но не би могла да я елиминира.

Следователно, когато България решава националните си интереси, се ръководи от не малко външни фактори. И един от тях е икономическата и политическата зависимост от Русия. Голяма част от Западна Европа е зависима от нея. Не виждам как България би могла да си "спечели" нещо повече.

Би трябвало да ни е ясно колко трудно се изработват политики, когато е налице икономическа зависимост. Огромен пример за това е Украйна, която след толкова години не само не може да закрепи суверенното си национално управление, тъй като е зависима икономически, но и не може да изгради собствената си културна идентичност, без да има отражение руското влияние.

С други думи, когато днес признаваме едни такива факти, факти признати от множество западни изследователи - историци, социолози, културолози, и пр., не ни прави идеологически пристрастни спрямо Русия.

Накрая бих ви препоръчал две заглавия, така както вие препоръчвате.

„Преплетените времена на настоящето. България 20 години след 89 – та”, Надеж Рагару.

„Възможна ли е демокрацията тук?”, Роналд Дуоркин.

Ако толкова честно прокламирате „ползите” на демокрацията и ролята на САЩ, то може би няма да е лошо да почетете малко западни прегледи върху историята и културата.

Поздрави и с очакване за конструктивен диалог.

Юрiй Кропотко  


Тагове:   България,   как,   независима,   могла,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!