Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2174071
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
23.09.2010 22:03 - Интересно, но самоубийствено становище по проблема за финансирането на "обществената", т.е. държавната, телевизия
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 441 Коментари: 0 Гласове:
0



Интересно, но самоубийствено становище по проблема за финансирането на "обществената", т.е. държавната, телевизия imageЕвгений Тодоров е написал своя редовен и винаги твърде интересен съботен коментар със заглавие ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ ПРЕД САМОУБИЙСТВО?. Заслужава се да се прочете този коментар от колкото се може повече хора, тъй като става дума за нещо, което всички нас ни засяга, именно едно предложение за промени в начина, по който се финансира единствената у нас "обществена", сиреч, държавната телевизия БНТ. Статията на Е.Тодоров започва така:

Председателят на СЕМ вече подхвърля една революционна идея за промени в начина на финансиране на БНТ. Вероятно Георги Лозанов още пробва каква ще бъде обществената реакция, защото знае, че идеята е направо самоубийствена. Става дума БНТ да престане да се финансира „топтан”, както биха казали едни наши съседи, а пари от държавата т.е. от данъкоплатеца да се дават само на предавания, които могат да бъдат определени като обществени.

Припомняме, че БНТ по закон е обществена телевизия.

Досега предишните ръководства на БНТ са обявявали, че „всичко в БНТ е обществено”. Обществени са филмите, спортът, светските клюки, а най-обществено би трябвало да бъде неделното предаване на Димитър Цонев.

Тогава остава открит въпросът, след като 90% от програмата на БНТ си прилича като две капки вода с програмите на търговските телевизии, защо последните не получават държавна субсидия? И защо едни телевизии могат да правят същото с 200 души, а БНТ – с 2000?

В редица европейски страни обществените телевизии са вече под строг контрол. В Дания обществената телевизия върна преди години стотици милиони, след като се оказа, че те са изхарчени не по предназначение.

imageОколо отчетите на ББС винаги е имало обществен дебат, докато отчетите на БНТ и БНР по принцип са минавали тихомълком в СЕМ. При предишните ръководства. Дали обаче БНТ няма да си намери майстора в лицето на човека с папийонката?

А ето и края на статията, а пък пропуснатото всеки може да си прочете сам като отиде в блога на автора:

... Отсега обаче е ясно как десетките синдикати в БНТ ще организират протести, как ще ходят в редакции, за да търсят медийна подкрепа, как накрая ще се доберат до самия Бойко Борисов.

Който вероятно ще махне благосклонно с ръка и ще каже: "Що ни е нужно да разлайваме кучетата? Какво са за нас десетина спестени милиона? И без това частниците показват повече Първанов…"  


Тагове:   телевизия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!