Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2197308
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
10.09.2010 19:48 - Пустинята на аморализма у нас може и трябва да бъде надмогвана само с живи и жизнени ИДЕИ
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 506 Коментари: 0 Гласове:
0



Пустинята на аморализма у нас може и трябва да бъде надмогвана само с живи и жизнени ИДЕИ imageС един човек, чиито инициали са B.R., проведохме във Фейсбук кратък разговор по някои, според мен, интересни теми, поради което реших да предложа запис на тази наша обмяна на мнения и на вас, читателите на блога; ето какво си казахме там:

B.R. 02 септември в 15:36: Г-н Грънчаров, бих желал да получа вече издадените три книжки на ИДЕИ. Как бих могъл да го сторя, каква е цената? Благодаря!

Angel Grancharov 02 септември в 17:46: Г-н Р., благодаря за интереса към нашето списание!

Трите книжки на списанието можете да получите, като изпратите на адреса на редакцията (със запис или в препоръчано писмо) 9 лева (3 кн. Х 3 лв), а адреса е: гр. Пловдив - 4023, Ж.К.Тракия, бл. ---, вх. А, ап. 9, за Ангел Иванов Грънчаров (при запис се пишат и трите имена) Трябва също да ми дадете и адрес, на който да Ви пратя книжките. Пощенските разходи за изпращането на списанията са за сметка на издателството.

B.R. 02 септември в 18:51: Утре ще изпратя сумата с пощенски запис, а когато го направя, ще Ви изпратя и адреса ми.

Във Вашите страници публикувате наистина интересни материали, които провокираха интереса ми. А и самата "идея за ИДЕИ" е много добра, предвид издаваната периодика в страната ни. Благодаря!

Angel Grancharov 02 септември в 19:54: Ще се радвам да не се разочаровате като получите списанието. До края на септември предстои да излезе новата, четвърта книжка на списанието, която е вече подготвена с твърде интересни текстове и дискусии. Мъчим се да направим нещо хубаво и полезно, трудно е, но трябва да устоим. Ето Ви няколко линка, които ще Ви дадат известно пояснение относно "идеята на ИДЕИ":

Издателската идея на списание ИДЕИ
"Манифестът" на списание ИДЕИ
Допълнение към Манифеста на списание ИДЕИ
ИДЕИ: философско списание: Издателската идея на списание ИДЕИ

Онлайн изданието на ИДЕИ

Всичко добро!

B. R. 02 септември в 22:19: Благодаря за изпратеното! В манифеста на "ИДЕИ" ясно е заявено основното, върху което трябва да се гради самото издание, и не само - показани са назрелите потребности, свързани с екзистенциалното, с духовното и културното развитие на човека. Пустинята на аморализма може и трябва да се пребори с живи идеи.

Аз всъщност... бих желал - заедно със сумата за трите вече издадени книжки - да Ви изпратя и сума според цената на четвъртата (тъй като разбрах, че вероятно ще е повишена, както и би трябвало да бъде), а пък когато излезе, ще ми я изпратите.

imageКолко допълнително към десетте лева за трите книжки трябва да изпратя? Благодаря.

Angel Grancharov 03 септември в 00:37: Тъкмо да Ви попитам, понеже стана дума: 5 лева много ли е за едно философско списание от 120-130 страници? Искам да вдигна цената му, понеже се стигна до този парадокс: разпространителите не желаят да го разпространяват тъкмо защото е много евтино, защото е от 3 лева - и вероятно нямат паричен интерес! Понеже засега го разпространяваме само чрез книжарници.

Направихме го 3 лева, за да е достъпно за студенти и ученици от горните класове, обаче ще ни е трудно да издържим финансово, ето защо се налага да вдигнем цената. Значи 4-те книжки ще Ви струват общо 14 лева.

B. R. 03 септември в 13:05: Разбира се, че не е много. Даже философско издание със 120-130 страници да е на цена от 3 лева - е твърде малко. Но щом желаете да е по-евтино за ученици, направете абонамент за ученици, който да речем да е с 20% отстъпка от титулярната цена на един брой, т.е. - абонамент - 20 лева, а за ученици - 16 лева за година. В тази връзка вижте цените на другите издания, които се разпространяват също като книжки четири пъти годишно - изданията с параметрите на "ИДЕИ" са на цена от 5 лева, което е подходящо.

А и аз да попитам - колко взeмат разпространителите?

Angel Grancharov 03 септември в 14:1: Благодаря за мнението и коментара!

Разпространителите вземат до 40-45-50% от коричната цена, независимо дали е за книги или за списания, т.е. те дерат яко издателите и най-вече авторите, които сами си издават книгите (като мен). Страшно е. С онази цена от 3 лева ние бихме си покривали единствено производствените разходи, които на екземпляр са до 1.50 лв. При това положение, ако вдигнем цената на 5 лв. за кнежка, отстъпката за студенти и ученици (пък и за пенсионери) може да стигне и до 30-35 процента. Ще помисля по този вариант...

B. R. 03 септември в 15:31: И аз благодаря!

45-50% е твърде много! Искате да кажете, че правите (ще правите) изданието за един и петдесет? Много смело от Ваша страна! Щом положението е такова, задължително за следващите броеве цената трябва да е повишена.

Или утре - събота - ще Ви изпратя петнайсетте лева, или в понеделник, за което се извинявам. Благодаря!

Angel Grancharov 03 септември в 16:30: Ами 20-25-30% от цената искат търговците на дребно, книжарите (и те, горките, плащат големи наеми!). 10-15 дори до 20% искат да приберат търговците на едро, тия на борсите, дето вземат от издателствата и ги разпространяват на едро. Общо взето ако не си солидно издателство, което има собствен представител на борсата, ще ти се наложи да се разделиш кажи-речи с половината от цената.

imageПоложението, сам виждате, е много тежко; ако пък дадеш книги на консигнация, тогава трябва да забравиш за всякакви пари; ако пък книжарите вземат някаква книга срещу свои пари от борсата, т.е. я купят, те трябва да са сигурни, че тя няма да залежи, т.е. ще се продаде скоро. И в такъв случай, понеже си дават парите, искат по-голяма отстъпка. Такива работи стават в родното ни разпространение на книги и списания. Разбира се, тия неща не важат за "лъвовете", за издателства като "Труд" или "Захарий Стоянов" на социалисто-комуниста-гоцевиста Гранитски.

В резултат по книжарниците човек пак не може да намери всичко, а му бутат в очите онова, което е "пазарно", което е "нашумяло", което е на "наште" и пр.

Няма проблеми, щом пратите парите, пишете адреса, да Ви пратя списанията.

Впрочем, ето какво ми хрумна да направя току-що. Надявам се, не възразявате? Ако сметнете, че не е коректно, веднага ще го махна. Ако пък одобрите, бих могъл, при Ваше съгласие, да сложа истинското Ви име. Една такава дискусия, ако бъде отпечатана дори и в самото книжно издание на ИДЕИ, би могла да помогне за по-убедителното представяне на повишението на цената. Какво ще кажете, как възприемате това мое хрумване?

(Забележка: Давам само инициалите на моя събеседник, понеже не съм го питал дали разрешава да публикувам разговора ни. Ако разреши, тогава бих могъл да дам и собственото му име.)  


Тагове:   НАС,   може,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!