Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2195416
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
07.03.2010 09:47 - В подкрепа на министъра-еврореформатор на българската наука и образование Сергей Игнатов
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 378 Коментари: 0 Гласове:
0




imageСъобщавам с удоволствие за две успешни демократични начинания на достойни учени с европейски дух от БАН:

1.) В ПЕТИЦИЯ за работеща Българска академия на науките група учени от десетки институти на БАН подържат министъра-реформатор доц. Сергей Игнатов. Ние искаме оставката на цялото ръководство на БАН начело с акад. Съботинов и неговия заместник - агента на ДС акад. Косев, който и в момента е член на хайдушкия Станишевско-Първановски Президиум на ВАК!

УС на БАН не оправда доверието на учените и прави псевдореформа, без да се съобрази с Експертизата на международната комисия на Европейската академична асоциация, която високо оценява учените от институтите и не каза нищо добро за ЦУ на БАН. УС на БАН е тоталитарен орган по стария Закон, приет от ВНС през 1991 г. Сега тези недемократично избрани велможи на бившата номенклатура или явни агенти на репресивния апарат на ДС са готови да пожертват нас, учените - и да искат оставката на демократично избрания министър-еврореформатор!

Първото се състои в закриване и сливане на солидни научни институти - получили висока еврооценка и с доказали себе си български учени-цвят на бългаската и световната наука. Второто - исканата оставка на министъра, е директна намеса в политиката от страна на ръководството, което нито сега, нито преди и никога и за нищо не ни е питало и не е искало мнение от нас, учените! Смятаме, че тоталитарните номенклатурни кадри са готови да пожертват всички и всичко - само и само да запазят незаслужените си с нищо власт, привилегии и финансови облаги.

Господа от УС на БАН, ако вие се държите като политици, то ние и новите демократични правителство и парламентарно мнозинство ще се държат с вас като с политическа партия! Не забравяйте, че има Магна Харта и Болонско споразумение на евроуниверситетите и научните институти и България вече е член на ЕС!

Господа от старата номенклатура! Вие може да сте същите, но ние сме демократи, които искат либерален дух в науката. И най-вече сме европейци. Да отбележим, че подписката тръгна от Института по литература и ст.н.с. Едвин Сугарев е сред инициаторите.

image2.) На 2 март 2010 г. по инициатива на старши научните сътрудници от ИФИ-БАН: Ст. Пенов, Ас.Димитров, М. Табаков, Вл.Стойчев, П.Спасова и др. Общото събрание на учените от ИФИ гласува с мнозинство (23-6-1, при 20 отсъствали) искане за оставката на аонсовския проф. Васил Проданов. Иска се оставката му като Директор на ИФИ и член на Общото събрание на БАН. Основанията за това са ясни:

а.) Доказан агент на 6-то управление на ДС (цели 10 год. в отдели за работа срещу идеологически отклонили се учени, етническите и религиозни малцинства);

б.) Поддържа тоталитарно, а не либерално управление на научната дейност;

в.) Не защищава интересите на учените и науката, а работи срещу тях в полза на състав и занимания с политика!

В случай, че не желае да запази достойнството си и не се оттегли доброволно, в четвъртък 11 март 2010 г. ОС на ИФИ ще го освободи от поста представител в ОС на БАН. За съжаление, тоталитарният устав и закони за Научни Степени и Научни Звания и Законът за БАН не ни позволяват да го отстраним като Директор, нито да сменим Станишевия ВАК, пълен с агенти на ДС и номенклатура от времето на др.Тодор Живков!

Няколко хиляди учени и преподаватели чакаме с нетърпение отмяната на тоталитарно-азиатските закони от НС на РБ и влизането в сила на новите европейски закони за:

Развитие на академичния състав; Закон за Висшето образование и Закон за БАН. Не бива да се забравят и промени в Закона за средното образование.

Ще подкрепим с всички законни средства усилията на правителството и министъра-еврореформатор!

Написах и поемам пълна лична отговорност за информацията: доц. д-р Стефан Пенов
(11 години безпартиен експерт в НС на РБ.от 36 до 40)
imageАбонирайте се за първия и единствен блогърски вестник! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в немилост!

ВИЖ > кн. II на сп. ИДЕИ




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!