Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2195150
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
07.03.2010 10:00 - Патетична пледоария в защита на казионно-русофилската истерична митология относно "освобожденията" на България
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 510 Коментари: 0 Гласове:
0




imageПонеже гледам сте се събрали тука доста хора които имат нужда от помощ, да взема да ви препостна една моя терапевтична тема във photo-forum.net, така както тази статия тук беше пусната там в редовната антитретомартенска тема на един от форумните политкомисари:

Ето дойде отново трети март и пак се започна… Някои хора не могат да дочакат даже полунощ, та да стане 3-ти март, за да пуснат редовната си антитретомартенска русофобска тема в някой форум…

Не ви ли омръзна?!

То не бе комплекси, не бе чудо… Защото точно избиване на комплекси си е това редовно плюене по Русия колчем стане въпрос за приноса й за освобождението на България. Не е ли крайно време всички да осъзнаете, че сме се освободили сами – макар и с решаващата помощ на Русия, но без националната ни воля за независимост нищо нямаше да стане. Както правилно се отбелязва понякога, това е 11-тата поред Руско-турска война, при предишната например никой не е искал да го освобождават и никого не са освободили. Просто и ясно – освобождава се този, който иска да бъде освободен и е готов да плати цената.

Ама Русия искала да ни пороби… Ми хубаво поробила ли ни е тогава? От самото начало, Русия действа с мандат на международната общност, ако мога да използвам този съвременен израз. Ако щете тогавашния Европейски съюз е излязъл с резолюция, Османската империя не се е съобразила с нея и си е понесла последствията. Нещо да ви напомня съвременни прецеденти?

За нашето освобождение воюва коалиция от доста народи, макар и международните субекти тогава да са само 2 – Руската империя и Румъния. Освен руснаци и румънци, споменавахме и финландците, а напоследък още една дузина народи – украинци, белоруси, но също и съвсем обособените грузинци, арменци, казахи и какви ли още не. Да не говорим, че и угнетените от Русия поляци, дали и те не вземат някакво участие във войната… Какво лошо има в това да получиш такава солидна международна помощ за своята национална кауза?!

Но не бива да забравяме, че нашето пряко военно участие, на българските опълченски дружини се оказва ключово и може би решаващо за изхода на войната. Защото тази война е една поредица от грешки и от двете страни. Грандиозни грешки! Които макар че са допускани и от двете страни са щели да се окажат фатални за нападащата ако българите не бяха на нейна страна…

imageДостатъчно е да кажем само една дума – Шипка! И не е само героичната отбрана на прохода от страна на българските опълченци, а е и това че те, опълченците със своите действия при Стара Загора провокират Сюлейман паша да направи тази върховна глупост да тръгне към Шипка, вместо да мине през някой от другите значително по-достъпни и слабоохранявани проходи. По този начин действително спасяват положението в критичния момент и това не са само празни приказки.

Ама тя Русия ни е искала като плацдарм към проливите. Ами хубаво, нали не сте толкова наивни, да смятате, че дори и днес някоя световна сила ще впрегне такъв ресурс само от алтруизъм? Такава или онакава Русия плати жестока цена за недалновидната си имперска политика спрямо България… Гледали ли сте руския документален филм „Русия която загубихме“? Защо мислите я загубиха, има се предвид колапса през 1917-а? Щеше ли да се случи това ако се бяха отнесли с малко повече разбиране към българските национални интереси? Щеше ли да има революция и след това болшевишки метеж през 1917г. последван от една от най-кървавите граждански войни в световната история, ако преди това нямаше 1913-а? Впрочем не е като да не са се опитали на всяка цена да избегнат разрива в Балканския съюз през 1913г., ама нали и ние сме си били малко дръпнати, та не сме им дали кой знае какъв шанс. Та, факт е, че Русия се срива до голяма степен заради нас и заради своите грешки спрямо нас (една от които е че въобще са тръгнали да ни освобождават, би изхихикал някой циник). Това не ви ли стига, че продължавате да я ядете и да носите от девет кладенеца вода на всеки трети март да ни убеждавате колко е лоша.

Някои стигат до там, да ни убеждават колко по-добре е щало да бъде да си кротуваме под топлото крило на султана и да чакаме следващи исторически шансове. Само че така като прегледам набързо историята, следващия исторически шанс идва чак през Балканските войни, от които се появява Албания например… само че без България какви Балкански войни? Май оставаме за Първата световна. Т.е. щяхме да сме с едни 40 години назад. Виждаме до какво води и какви проблеми ни създава това, че сме възкръснали на политическата карта няколко десетилетия след съседите си, не ми се мисли какво би било ако още толкова бяхме изостанали… Освен това всички ние допускаме голямата грешка да гледаме на историята като някаква поредица от войни и въстания, изключително повърхностно. Само специалистите се сещат, че икономиката стои зад всичко. Що мислите зараждащата се българска буржоазия е рискувала да изгори в пожара на такова безумие като Априлското въстание?

Вярно не е била въодушевена като цяло, но далновидните хора в тези среди вече са усещали неблагоприятната тенденция ако не се измъкнем от хватката на „болника на Европа“. Темата е голяма, но най-накратко казано, зараждащите се нови икономически отношения и съсловия са щели да бъдат удушени в зародиш от нашествието на евтините западни промишлени стоки в разградения двор на изостаналата империя. Кел файда, че сме имали широките пазари на същата тази империя, като не сме били конкурентно способни. А сега някои които се изживяват като представители на тези съсловия които най-много са щели да пострадат от това викат да сме си били кротували тогава…

imageДруги пък, в неприязънта си към това че точно 3-ти март е националния ни празник, казват че е по-добре Денят на независимостта да е такъв. Тази теза не е лишена от логика, 22.IX. е много важна дата, но има един съществен недостатък. Това би означавало да задраскаме едни 30 години, при това едни от най-успешните 30 години от историята на Третата българска държава. Това е все едно човек да празнува вместо рождения си ден, датата на която е станал пълнолетен (е, то при хората датите като дати съвпадат, но при държавите не е съвсем така). И наистина аналогията за мен е доста добра – за тези 30 години между 1878 и 1908г. Третата България се ражда (при 9 месечно акушерство от страна на Русия до 1879г.), влиза набързо в пубертета, при който успява да се сбие с едно лошо другарче помислило си погрешно че е по-голямо и изревнувало я че ще стане по-голяма от него (Сърбия, 1885), еманципира се, придобива самочувствие и се самообявява за пълнолетна на 22.IX.1908г. Влизайки по този начин в играта на големите. При която игра допуска типичните грешки на младостта и тъй като се оказва ключов играч те имат сериозни последствия не само за нея, а и за целия останал свят…

Така че, стига комплекси. Който каквото е сътворил, си е платил по един или друг начин за него. Нека се отнесем все пак с разбиране към комплексите на някой наши сънародници и да им помогнем да ги преодолеят с правилен прочит на историята. Още повече, че Русия също има комплекси към нас. Да същата тази голяма Русия, дето някои от нас се комплексират че ни била освободила, още я тресат комплекси че писмеността й и основата на културата й идват от средновековна България. Да ги питаш и тях защо, но така е то. Но това да го оставим за 24.V. когато други (всъщност отчасти същите) наши комплексари ще ни мрънкат срещу кирилицата и ще дрънкат разни врели некипели че най-големият и с най-дългосрочни и многообхватни последници български проект бил гръцка работа и други такива.

Posted by Стефан Стефанов
imageАбонирайте се за първия и единствен блогърски вестник! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в немилост!

ВИЖ > кн. II на сп. ИДЕИ




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!