Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2195345
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
07.03.2010 10:01 - Иван Костов: Българският президент има склонност да твори митове, да твори фетиши и с тях да накичва българския преход
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 555 Коментари: 0 Гласове:
0




imageСъпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, Агенция „Фокус”:


"Крайно неуместно, според нас е, президентът да превръща конфликта със собствената си съвест в искане на оставки.

Това има прецедент. Прецедентът беше, когато под политически натиск Иво Инджев беше принуден да подаде оставка само заради това, че е задал въпрос. Сега се разиграва същата история. Пак се иска оставка – този път политическа от президент, който не е поискал оставката на нито един министър, който не се е справил със задълженията си вече 8 години”, коментира Костов.

По думите му това е „безкрайно издребняване” на политическия диалог и поведение. „Такава дребнавост, толкова нисък стил на политическо поведение, е просто изумително. Президентът да си се оправя сам със собствената си съвест. Това е негова работа”, каза депутатът.

Той добави, че преди 11 години в Народното събрание Георги Първанов е „използвал неистини, измами и клевети” по негов адрес. „Осем години минаха като президент. Той не доказа нито едно от нещата, които твърдеше тогава. В този смисъл – президентът има склонност да твори митове, да твори фетиши и с тях да накичва българския преход.

Той е човекът, който се опитва да прочете българския преход през призмата на БСП, която няма никаква заслуга за това, че България стигна до демократични промени и влезе в ЕС и НАТО. От тази гледна точка искам да го призова за следното – първо, да надрасне собствената си претенция, да се оправя със съвестта си и след това да направи всичко възможно да подкрепи усилията на правителството да събере данъците, да балансира бюджета, защото от това зависим всички ние.

Всъщност ролята на президента във време на тежка криза е да споделя тази отговорност, да бъде гръб на едно правителство, което се опитва да прокара страната през кризата. Не критики срещу правителството и финансовия министър, а помощ трябва да оказва един отговорен президент”, заяви Костов. По думите на депутата министър Дянков не е нарушил добрия тон между институциите.

Според Костов президентът много пъти си е служил с лъжи и квалификации и затова е последния човек, който може да говори за добър тон.

Забележка: Публикувано благодарение на Стамбо, а оригиналното място на текста в самата Агенция "Фокус" не можах да го намеря, тъй като там се иска регистрация за информации, което не са днешни.
imageАбонирайте се за първия и единствен блогърски вестник! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в немилост!

ВИЖ > кн. II на сп. ИДЕИ



Тагове:   преход,   митове,   накичва,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!