Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2173984
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
12.02.2010 15:08 - Странностите на жизнения стандарт и на добрия живот, или защо ний, българите, сме по-богати от европейците и американците?!
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 726 Коментари: 1 Гласове:
0



Странностите на жизнения стандарт и на добрия живот, или защо ний, българите, сме по-богати от европейците и американците?! imageБВП на глава от населението или средната заплата по ред причини не могат да бъдат единствените критерии за благоденствието, жизненото равнище и справедливостта на едно общество. Разпределението на богатството, състоянието на социалните системи, на здравеопазването, на околната среда, красотата на природата, продължителността на живота и мн. др. фактори са не по-малко съществени.

Факт е, че българите имат изключително равномерно разпределена собственост – къщи, апартаменти, вили, земи и гори - поради което средният българин чисто формално е по-богат от средния западноевропеец. В България социални помощи нерядко получават хора, за които подобно нещо дори в подчертано социални държави като Скандинавските или Германия би било немислимо. В тези страни не може например да живееш в собствен апартамент от 100 кв. м и да чакаш социалното подпомагане. А в нашето село има млади хора със собствени къщи и дворове, градини и земя, които се водят безработни и получават социални помощи! И все пак в български условия това е донякъде оправдано. Защо?

Ами защото БВП и заплатите в България в крайна сметка са много по-ниски от западноевропейските. В резултат на това българите, макар и на хартия богати, имат много по-малък разполагаем доход. Защо обаче БВП и заплатите са толкова ниски? Защото средната производителност на труда в България все още е много ниска. Наличието на много равномерно разпределена частна собственост само по себе си все още не означава, че тази собственост е източник на висока производителност и доходи. Защо обаче производителността на труда е ниска?

Защото България най-вече в резултат на комунизма не разполага с модерни технологии, машини и съоръжения. А защо не си купи такива технологии и машини и да повиши своята производителност, нищо не пречи, те се продават свободно на пазара? Ами защото въпреки собствеността няма достатъчно капитал. Разбира се, има хора с предприемачески дух, готови да рискуват и да се разделят със собствеността си в името на евентуални бъдещи печалби, но те са сравнително малко на брой. А от пенсионерите това съвсем не може да се очаква. А защо като цяло няма достатъчно разполагаем капитал? Защото България е пропуснала 45 години за натрупаване на капитал. Просто няма достатъчно пари в обръщение, за да се теглят големи кредити и т.н. и да се купуват тези модерни машини.

Ето защо Ангел Грънчаров не работи по-малко или по-зле от своя американски колега-учител, но получава много по-малка заплата. Ако Ангел Грънчаров отиде да преподава в Америка, с изненада (всъщност едва ли ще е особена изненада) ще установи, че заплата му ще нарасне неколкократно, без обаче при това да работи (много) повече, отколкото в България.

Обратното, ако един американски учител дойде да преподава в България, с учудване ще установи, че работи не по-малко, отколкото в САЩ, но въпреки това получава по-малки доходи. Всичко това се обяснява с горните фактори. Това е причината, поради която българи търсят работа в Западна Европа или САЩ, а не обратното. Все пак те са привилигеровани, защото често имат собственост в България и отиват да работят за по-големи заплати в други страни. Един безимотен американски учител обаче за какво да дойде в България? Той и без това реално няма нищо (освен евентуално къща на изплащане и кола и компютър на лизинг), а с българската заплата надали някога ще стане заможен.

Ето защо спокойно, няма опасност скоро американските учители да започнат да прииждат на талази в България. За сметка на това обаче англичаните, особено пенсионерите, май с голямо удовлствие прииждат в България, купуват имоти и се установяват в България. Защо?

imageЗащото не България, а Англия в сравнение с България е скапана страна, това е истината, и защото с английски доходи в България май при всичките възможни кусури на страната се живее по-добре. Има ли милионер на света, който да си е купил вила или апартамент в Бирмингам? Това би било гротескно!

Който не вярва, да иде да поживее и поработи в индустриална централна Англия, най-добре в Black Country (черната страна) около Бирмингам. Или в някое английско селце. Пловдив и Долна баня изведнъж ще му заизглеждат райски кътчета. Мисля, че на първата седмица ще си купи пистолет, за да се застреля – въпреки английската заплата. Ама чудна работа, англичаните не се застрелват!? Те просто нямат избор, привикнали са и са се примирили.

Дори в една уж социална Германия имуществото е много неравномерно разпределено. Един процент от германците притежава 23 процента от цялото имущество. 27 процента от възрастните германци нямат съществени спестявания или са задлъжнели. 44 процента от жилищата в Западна Германия и 34 процента в Източна Германия са собствени. Останалите 56, респ. 66 процента от германците живеят под наем.

Италия, Испания и Гърция имат около 80 процента собственост върху жилищата. Най-зле в това отношение е традиционно смятаната за богата Швейцария, където 65 процента живеят под наем.

Автор: Анонимен

(Забележка: Коментарът е по повод на публикацията Кратка дискусия върху оценката на труда на българските учители, или защо българските учители са по-заможни от американските?!. Тезата, развита в коментара, не съвпада с моето разбиране, т.е. с разбирането на собственика на този блог - по същия въпрос.)  


Тагове:   стандарт,


Гласувай:
0



1. анонимен - loFHLmVhrCyGAaRQLzk
24.05.2011 16:10
I'm not easily impressed. . . but that's imprseisng me! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!