Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2196247
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
17.01.2010 13:14 - Попаднах на книга, която силно ме заинтригува - дотам, че тия дни тръгвам по книжарниците да я търся
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 482 Коментари: 0 Гласове:
0




imageНа няколко места в интернет попаднах на информация за една книга, наречена СРЕД ТЕКСТОВЕТЕ И ЕМОЦИИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ. Ето какво прочетох там:

Сборникът е посветен на ст.н.с. І ст. д.ф.н. Румяна Дамянова, получила през 2009 г. престижната награда „Питагор“ за цялостно научно творчество като утвърден учен. Наградата беше признание за приносите й в очертаването на нови и непроучени досега периметри в интердисциплинарните изследвания на българската култура и българското колективно съзнание. Статиите от този сборник потвърждават неоспоримо перспективността и значимостта на изследванията в разработеното от нея за първи път в българската хуманитаристика научно поле на историческата социология и антропология на емоциите и чувствителността.

В сборника участват близо 50 учени от водещи български университети и хуманитарни институти на Българската академия на науките, както и чуждестранни изследователи на Българското възраждане. Всеки от авторите не просто е изразил колегиалното си уважение към Р. Дамянова, но е предоставил максимално старателно подготвен, представителен за възможностите му текст, обвързан с проблематиката на нейните изследвания, като в резултат се е получил не стандартен юбилеен, а ярък концептуален сборник, своеобразен актуален преглед на търсенията и постиженията на изследователите на Българското възраждане и на българската култура въобще.

Без съмнение този сборник ще даде тласък за множество нови изследвания, ще бъде много ползван и цитиран както заради основаните на задълбочени проучвания нови биографични портрети на недостатъчно изследвани досега дейци на Българското възраждане, силните приносни анализи на жанрово разнообразни текстове, публикуваните за първи път ценни архивни материали, така и още повече заради стимулиращите мисленето наистина новаторски концепции и интерпретации в полето на историческата социология и антропология на колективните емоции и чувствителността, на колективните представи и националната идентичност.

Понеже и моя милост е изследовател в тази област и най-живо се интересува от всичко, писано по тия проблеми, то още утре тръгвам по книжарниците да търся тази книга и да я прочета колкото се може по-скоро. Ако някой друг се интересува от същите тия значими проблеми може да стори същото, пък после нищо не пречи и да обсъдим прочетената книга на страниците на този блог.  



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!