Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2197079
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
17.01.2010 13:10 - Моя статия по казуса Борисов-Желева-Барозу, публикувана едвовременно от двете страни на океана
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 521 Коментари: 0 Гласове:
0




imageМоят коментар от 13 януари Бойко Борисов спешно трябва да спре разрастването на резила с Желева, да снеме кандидатурата й и да издигне Стефан Тафров за български еврокомисар вчера беше публикувана почти едновременно в изданията e-vestnik (под заглавие Борисов да оттегли Желева и да издигне Стефан Тафров за еврокомисар), а също и в изданието оттатък океана Euro-Chicago.com (препечатка под същото заглавие и със същия текст). И в двете издания моят текст е придружен със следния редакционен коментар:

Б. р. - В България има десетки личности, които имат повече опит и по-добра квалификация от Румяна Желева за еврокомисар. Премиерът Борисов обаче по непонятни причини заложи твърдо на нея, въпреки многото сигнали, че кандидатурата й е неадекватна.

Най-срамно се държаха българските медии, които трябваше да осветлят случая Желева още преди месеци, когато кандидатурата й беше издигната. Но комфортът, който създават за премиера Борисов, се обърна и срещу него, и срещу България. Вместо да извадят на показ противоречивите факти около нея и да създадат обществени настроения и стимул премиерът да номинира друг кандидат за еврокомисар, вестници и телевизии мълчаха, така че за проблемите около Желева се разбра от европейските медии, а скандалът гръмна на самото прослушване на кандидатката.

По-долу пускаме текст от един от известните блогъри в България - Ангел Грънчаров, който предлага премиерът Борисов да номинира за еврокомисар Стефан Тафров, полиглот, бивш посланик на България в Рим, Париж, Лондон и ООН, също и бивш зам.-външен министър (виж тук интервю с него).

За неговата кандидатура вече има група във Фейсбук. Оказва се, че блогърите са по-авторитетен източник на мнения от официалните медии в България.

imageИ аз сега искам да кажа нещичко. Като изключим думичката "пускаме", която е взаимствана сякаш директно от овехтелия социалистически жаргон - щото все пак препечатването на един мой текст не е някакво благоволение към мен, а е продиктувано, предполагам, от някакви по-висши идеални цели и е в интерес най-вече на самото издание; лошото е че даже и зад океана думичката "пускаме" не е впечатлила никой от тамошните редактори! - всичко друго е ок. Този случай е малък пример за това, че и блогърите могат да упражнят някакво позитивно влияние върху хода на събитията. Разбира се, иска се едно малко условие за да е истински ефективно тяхното влияние. И това условие е да са единни.

Аз преди много време бях предложил на т.н. "блогърска общност" идеята за т.н. "блогърско цунами". Тя се свеждаше до това, че ако в някой блог, независимо чий, се подхвърли ценна и позитивна, добра идея за България, и тази идея се подеме и бъде подкрепена от колкото се може повече блогове, то едва тогава блогърите, т.е. гражданите, могат да разчитат на някакъв успех, на някакво влияние върху развоя на събитията. Аз примерно почти всеки ден давам пример че това е възможно, като подкрепям редовно ценни тези от блога на големия български журналист Иво Инджев.

Ето, сега е-вестник е подел идеята, съдържаща се в моя коментар. Има всички предпоставки и други издания и блогове да я подемат, и тогава е сигурно, че тази идея може да пробие дори в казионните, официални и конвенционални медии. Цунамито тогава ще е налице. И няма как да не удари пребиваващата в самодоволство власт, която дръзна да си прави простотии от типа на излагациите с Желева пред Европа и целия свят.

Но аз не вярвам, че българската блогърска общност е достигнала такъв ръст на своето гражданско съзнание, че да подкрепи идея от рода на тази, която предложи групата във Фейсбук (моята роля е само че я популяризирах поне малко). Което означава, че блогърите, поради липсата на солидарност помежду си и заради разпадането им на враждуващи приятелски групички и кръгове, сами парират възможностите да упражняват някакво зримо влияние върху развитието на събитията.  


Тагове:   моя,   океана,   страни,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!