Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2174057
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
10.12.2009 16:33 - Относно идеята за обединяване на блогърите, споделящи принципа "политическа индиферентност"
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 388 Коментари: 0 Гласове:
0




imageБлогърът Валентин Михалев е предложил идея за обединяване на блогърите в матрьялец, наречен Обединени Български Блогъри (виж също и ТОВА). Реших да изразя и аз своята позиция по идеята, понеже отдавна съм предлагал най-различни форми на единодействие на блогърите(примерно подхвърлянето ми за "блогърско цунами" спрямо властта и др. такива), които обаче бяха приети от мнозинството от нашите толкова толерантни блогъри с ледено мълчание. Та ето какво написах там:

Идеята е добра, но нали имаше нещо подобно, нали имаше сдружение, наречено "Наша България" (или нещо подобно)? В което обаче не допускаха всеки блогър, а само от "наште" (които си приватизираха един вид не друго, ами... България!).

Разбира се, трябва да се осмисли формата на сдружаване и обединяване, понеже целта е налице, ала тя трябва да придобие адекватен свой израз в някаква форма, придаваща единство на блогърите. Би следвало да е демократична общност, в която обаче има най-либерални правила, зачитащи суверенното право на свобода на личността; в свободата се корени силата на блогърите, а всяка организация е ограничаване; допустимо е ограничаване, ала само с оглед на някаква общополезна цел.

Сега както разбирам в това блогърско сдружение, с оглед на се избегне политизирането му, няма да бъдат приемани хора с ясна гражданска и политическа ангажираност, правилно ли съм разбрал? Значи ако е така, ако се извежда като постулат политическата необвързаност на членуващите в тази общност, то правилното е та да се нарече "Общност на политически неангажираните блогъри", което вече е разделение.

imageЗащото ако под "обединени блогъри" се разбират политически неангажираните, сиреч, ония блогъри, които нямат политическа инедтификация, които не споделят определена политическа философия и пр., от това произлиза, че ще бъдат дискриминирани блогъри като мен, които не се страхуват да заявят ясна политическа позиция. Ако "типичният блогър", подходящ за туй сдружение, е от типа "Балтазар Иванич", който се преструва на неутрален и обективен, тогава нищо не пречи сдружението да се нарече "Сдружение на блогърите, сродни души на образцовия блогър от типа Балтазар Илич". Защото ако изискването за присъединяване на блогъри към това обединение е споделянето на принципа за пълна политическа индифирентност, смятам, че тогава никой няма да се впечатли от една такава, пък макар и "обединена", блогърска общност, която предварително и сама, тъй да се рече, се е самоскопила, т.е. собственоръчно е изтръгнала тъкмо жилото, което може изобщо да впечатли някой, особено пък управляващите.

Иронизирам, ала го правя съвсем умишлено: който познава отчасти нашенската масова психология още сега може да предвиди начините, по които може да бъде дискредитирана и опошлена всяка, дори и най-смислената идея. Ако тази опасност от субективизиране и "приватизиране" на идеята от опредлена групичка блогъри, опитващи се да наложат като всеобщ критерий своя вкус, бъде надмогната, тогава нещата могат да се случат по начин, строго отговарящ на идеята.


Тагове:   обединяване,   Относно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!