Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2196817
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
08.11.2009 11:03 - Некоректно, недообмислено твърдение на журналист, касаещо историческата роля на радио "Свободна Европа"
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 342 Коментари: 0 Гласове:
0




imageЖурналистът Иван Бедров е написал кратък коментар в блога си по повод чудноватото решение за пускане на “система за заглушаване сигналите на мобилните апарати”, с която да се пречи на затворниците да имат постоянен контакт с външния свят, да разговарят с журналисти, да дават интервюта, да ръководят от затвора и по телефона бандитския си бизнес и прочие. Бедров справедливо казва, че това е глупост, но края на коментара си съвсем неочаквано е написал следните думи:

Подобна глупост имаше по времето на Студената война - американците харчеха пари за Радио Свободна Европа, а комунистите харчеха пари за заглушители.

Тия думи ме накараха да реагирам, понеже твърдението по моя преценка е съвсем некоректно; написах там следния коментар:

Всичко е така, но с едно уточнение: съвсем не беше глупост това, че американците харчеха пари за радио “Свободна Европа”. Че имаше такова радио съвсем не беше глупост! Напротив! Пиша това, за да не се заблуди някой млад човек, който не е слушал радио “Свободна Европа”.

А дори и това, че комунистите харчеха пари за да заглушават радио “Свободна Европа” не беше глупост: ако не го бяха сторили комунизмът им щеше да се събори много по-рано. Ако комунистите бяха разрешили хората тогава да слушат съвсем свободно и ненаказуемо радио "Свободна Европа" - защото за слушане на радио "Свободна Европа" се е ходело в концлагер! - комунизмът им нямаше да издържи дълго: свободата е убийствена за комунизма, подобно на отровата; какво говоря, каква отрова, та тя бе по-опасна за него и от атомните бомби?!

Въобще думата “глупост” в този контекст спрямо радио “Свободна Европа” е неуместна, неподходяща. Добре е да се помисли за друга дума. Изобщо да се поставят на една плоскост американците, водили великата битка срещу комунизма - и затова имащи огромната, световно-историческа роля за разгромяването му, за освобождаване на човечеството от него! - и комунистите, най-яростни душители на свободата на човека, е непростимо елементаризиране на нещата. Което звучи недобре, особено пък в устата на авторитетен журналист като Вас.

А иначе, спор няма, същинска глупост е това харчене на пари на данъкоплатеца за заглушаване на джиесемите на затворниците!



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!