Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2174518
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
25.08.2009 18:33 - Дясната ръка на Бойко Борисов, именно толкова чистичкият иначе Цветан Цветанов, успя да нагази в яма, пълна с фекалии
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 400 Коментари: 1 Гласове:
0



   

 

imageГ-н Инджев в блога си е написал аналитичен коментар, наречен Полицейски (про)тест, в който анализира изявление на вътрешния министър и формален шеф на управляващата партия ГЕРБ. Който си бил позволил да вземе страната на осъдените полицаи по случая с убийството при арест на криминално проявения Ангел Димитров (Чората). В тази връзка написах там следния коментар:

Непризнаването и оспорването на съдебни решения от политици е най-явен признак за склонност към авторитарност и към недемократичност, т.е. показва тенденция за несъобразяване със самите устои на правовата държава. Такива уж дребни "забележки" спрямо правосъдието издават точната същност на тоя или оня, който иначе се представя за демократ, за "десен" или за не знам какъв си. Нормалното е никой да не смее да оспорва съдебни решения, а пък някой политик да каже, че решения на съда са "неправилни", е недопустимо.

Но това, впрочем, у нас беше правено даже от президента Първанов по отношение на решение на Европейския съд например. Така че ако някои вълци са наметнали овчи кожи и се представят за най-демократични овчици, а същевременно ръмжат срещу решения за законната съдебна инситуция, водени от някакви корпоративни съображения и интереси, то това е признак, че на такива не конкретните решения на съда, ами по-скоро демокрацията не харесва. А им харесва, респективно, времето на Т.Живков, в който другарите директно звъняха на съдиите и им диктуваха какво решение да вземат, а пък милицията стоеше над всякакъв закон, бидейки железен юмрук на диктатурата. Така че многоуважаваният Цв.Цветанов без да иска е нагазил в дълбока яма с фекалии, колкото и иначе да се пази и да иска да покаже, че е чист, стриктен, пък на всичкото отгоре и "европеец"!

Един министър на полицията с думите си по същество да подстрекава полицаите в неуважение на решенията на съда, е пълен абсурд! Тоя Цветанов не си дава сметка какво всъщност прави, какво си позволява: един месец на власт му беше достатъчен за да се самозабрави и да се оцапа, с извинение, така грозно отзад, в гащите си; или поне да нагази в яма, пълна с фекалии. Държава, в която полицаите открито говорят срещу правосъдието, недоволстват и протестират срещу съдебни решения, искайки полицията да стои над закона, е държава, която е на път да стане полицейска държава.

imageМоето лично мнение на демократ е, че нашата полиция трябва да има обеца на ухото с този случай "Чората", щото трябва да научат най-сетне това, което по презупмция трябва да се знае, именно, че прекаленото полицейско насилие при задържане е недопустимо. А тук, в случая "Чората" беше убит при задържане човек, който не е могъл да окажа каквато и да е било съпротива срещу въоръжените полицаи, които са го били ей-така, за да спазят обичая. Явно убийците му са осъществили някакво недопустимо по закон и морал "бързо полицейско правосъдие", "правосъдие по бързата процедура". И затова сега не харесват толкова обикновеното, нормалното правосъдие чрез съдебна институция.

Цв.Цветанов трябва да си даде колкото се може по-скоро сметка какво точно е направил с изявлението си, което му изглежда като "солидарност с колегите", докато то всъщност е изразяване на морална подкрепа в полза на милиционерския манталитет, според който ако милиционер при арест не бие яко до кръв, не заслужава да носи с чест званието "милиционер" и пагоните си!

Съдът е най-твърда основа на правовия ред, на законността, той е институция, заслужаваща безусловно уважение. Политиците в една демокрация трябва да дават пример на гражданите с респекта си спрямо правосъдието, който показват на основата на най-дълбоки ценностни подбуди. И то респект не само на думи, а на дело. Цв.Цветанов с тази си проява на дело показва, че дълбоко в душата си е антидемократ, е противник на правовата законнност и на човешките права. Както и подобава за един милиционер де, трябва да отчетем и това де, ако искаме да сме честни...



Гласувай:
0



1. анонимен - де юре и де факто
22.03.2010 17:33
М ДА-А-А.
Искрено и обосновано, но няма ли малък пропуск ?
Съдът ТРЯБВА ДА е най-твърда основа на правовия ред.... , а това е нещо по-различно май
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!