Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2173896
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
25.08.2009 18:41 - Целта на чалгата е ясна – бавното и постепенно откъсване на българина от корените на българската народна музика
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 487 Коментари: 1 Гласове:
0



   

 

imageА ето сега и отговора на г-н Я.Янчулев, чието вълнуващо изказване излезе под надслов: Песента “Въх, рамо, рамо!” е химнът на промяната!. Даде този достоен отговор Konstantin, поради което го публикувам отделно:

Г-н Янчулев, не бъркайте причина и следствие. Чалгата я наложиха групировките и поради слабата имунност на духовността българска, тя бързо пусна корени.

Манипулативното натрапване в медиите води след себе си оформянето след време на колективно съзнание. Това беше и идеята на всевъзможното смесване народностно чисти и народностно нечисти музикални елементи в една обща музикална невроза. Някои я наричат “балканска музика”, за да угодят на западняците, за които няма разлика между турско и българско.

Всъщност целта на чалгата е ясна – бавното и постепенно отбиване на българина от корените на българската народна музика. Това е стара комунистическа цел да заличи характерното. Естествено е, че като и хляба и ножа са в твои ръце, може да си позволиш да правиш досто неща, прикрити под най-разнообразни “народни мераци”.

Да, чалгата смени старите жанрове, малко насилствено – бих казал има едно вътрешно чувство на идентичност, не го отричам. Но да издигате чалгата така високо и да и придавате кой знай каква естетическа стойност – не съм съгласен.

imageКъде отиваме ние тогава? Къде е мястото на българската народна музика? Къде остават имената на великите български майстори певци – Борис Машалов, Гюрга Пенджурова, Георги Чилингиров, Мита Стойчева?

Що се отнася до студентите... хм, със сигурност има чудесни хора сред тях, но... за повечето обаче важи максимата на Schopenhauer:

”Когато майката е глупава гъска, а бащата – поспалан, детето и 9 уверситета да завьрши, пак си остава глупак.”

Така че кой се опитва да ни внуши, че песента “Въх, рамо” е сред талантливо направените?



Гласувай:
0



1. grigorsimov - Да, това, и не само това се цели с чалгата, но де да беше само с чалгата...
25.08.2009 21:57
Във всяка обществена област се върши същото, макар и не е винаги така открито и нагло, но винаги достатъчно резултатно! Да вземем само една област:
В "Решения на Световния масонски конгрес" – Париж, 1889 г. четем:
"Не е достатъчно да се победи влиянието на духовенството и да се лиши Църквата от авторитет. Необходимо е да се разруши самата религия".
И още една област - историята; цитат от протоколите на ционските старейшини:
"Ще заличим от паметта на народите всички факти от миналото, и ще оставим само онези, които компрометират гоевските управления"!
А цитати с подобни "хуманни" цели има безброй.
И за да ви се попроясни, какво се крие зад "научните" термини - социология, политика, висша политика; и къде е непресъхващият извор на злото и ненавистта, потърсете в блог.бг публикацията:
"На кой господ всъщност се молят евреите - кратко, ясно и неопровержимо". И не бързайте да лепите етикета "антисемитизъм", преди да видите за какви невероятни, за нормален човек, религиозни поучения и дела става дума!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!