Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2194562
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
27.07.2009 20:37 - Твърде ласкавото мнение на българите в чужбина за бъдещия им министър Божидар Д.-Телериг
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 664 Коментари: 0 Гласове:
0



   

 

imageПонеже все пак Божидар Димитров ще е министър на българите в чужбина, е редно да чуем тяхното мнение. Затова ще си позволя да пусна няколко линка с мнението на няколко български граждани живеещи в чужбина:

Агент за българите в чужбина

Това е мнение на Ат.Чобанов (Париж), в статията на който между другото четем:

Преди да заема позиция за тази номинация трябва да направя едно уточнение кои са българите в чужбина. Едно е да отговаряш за хората с български произход и самосъзнание, живеещи като правило в пост-тоталитарни страни като Украйна и Македония, друго е да претендираш за доверието на българските граждани, избрали да живеят в демократични западни държави.

Последните са мостът, който свързва България с модерните демократични ценности. За тези хора, към които се числя и аз, номинацията на Божидар Димитров е скандална и неуместна. Тя показва, че новият премиер Борисов разбира от институции и управление, колкото да направи паралел между "агенция" (за българите в чужбина) и агент (на държавна сигурност).


Министър за българите в чужбина

В този текст пък е изложено мнението на Никола, българин, живеещ в Калифорния, който между другото пише:

imageБ. Димитров е бивш сътрудник на Държавна сигурност, заради която емигрираха стотици хиляди. Той ще бъде отхвърлен от хората от старата емиграция, чиито роднини са били жертва на постоянен тормоз. Ще бъде отхвърлен и от избягалите през 90-те години: те помнят Лукановата и Виденовата зима и помнят, че Димитров беше в БСП до тая пролет. Историкът няма какво да каже и младите, които заминаха да учат и работят понякога с бегла идея един ден да се върнат. За глобалното поколение, партиотарската риторика за Велика България на Три Морета е крайно отблъскваща. Най-накрая, назначението на Божидар Димитров със сигурност не е от полза на българската общост в Турция. Ако не иска ДПС да се върне на бял кон, това правителство трябва да третира българските граждани в Турция като българи в чужбина, не като турци с български паспорт.

СЛЕДИЗБОРНИЯТ МАХМУРЛУК... ЦЕПИ ЛИ ВИ ГЛАВА?

В своя пост Александър, живеещ във Франция, пише между другото това:

Колкото до българите в чужбина, те могат само да се забавляват при мисълта, че Божидар Димитров ще се грижи за връзките с тях. Той, гордият чекист, човекът със селяшки разгърдената пазва на чичка-колхозник и с наглия поглед на подпийнал махленски тарикат, той, сменилият лява с дясна (уж) партия, ще дойде да се погрижи и за нас, живеещите в чужбина. Ако баща ми беше жив, със сигурност щеше да посрещне Божидар Димитров както подобава още на летището – сос лопатарот по лисото. И именно в памет на баща ми, който мразеше чекистката сган повече от смъртта, а и също така в името на всички онези невъзвръщенци, сънуващи все още кошмари със смъртни присъди, концлагери и интернирани роднини, отказвам да водя диалог с българските институции, докато в тяхното съдържание се четат имената на подобни ченгета и безбожници.

Това е в общи линии положението: реакцията на "външните българи" спрямо техния будущий началник Б.Димитров е съвсем отрицателна. Нека Б.Борисов да си го назначи ако иска. Почва министерстването си с гаф. А как ли ще го свърши?!

(Оформих тази публикация по идея на Kiril)



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!