Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2173918
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
24.05.2009 17:57 - Руският владика на Пловдив, църковният талибанин Николай е на път да разпали религиозна война под тепетата
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 946 Коментари: 1 Гласове:
0



   

 

imageПак чета нещо, и не мога да повярвам на очите си - или на ушите си, човек не знае вече на какво да не вярва и да вярва! Ето, почетете и вие, пък ако искате вярвайте, ако искате не вярвайте, но случилото се, колкото и невъзможно да изглежда, наистина се е случило. Номерих го сайта PlovdivMedia, а статията там се нарича Владиката Николай обсади с 300 свещеници общината.

Близо 300 свещеници и монаси привика днес пловдивският митрополит Николай на „извънредна конференция”. Закъснели духовници, с епатрахили под мишница, подтичваха притеснени дядо владика да не ги нахока за окъснението, видя репортер на „Plovdivmedia”.

В двора на храма „Св. Марина” вече бе подреден хорът на Пловдивската семинария. В 10 часа митрополитът влезе в препълнената църква и след кратко песнопеене надъха подчинените си с разпалена реч:

image”Този човек Гюлеметов тръгна по медиите да плаши, че като дарител имал правото да даде параклиса на когото си ще. За да ме изнуди, той ми постави условие, че ако не му дам поръчката за голямата църква в „Тракия”, ще хариже параклиса „Св. Георги Победоносец” на разколниците. Там щял да служи Христофор Събев!”.

Чувайки името му, присъстващите свещеници започнаха стреснато да се кръстят. А дядо Николай продължи още по-гневно:

„Сега чувам, че разглеждането на този проблем с параклиса ще бъде отложено за следващата сесия, когато ще се разглежда и въпросът за кучкарника в Пловдив”, разпали се той, а бабите в храма взеха да кълнат шепнешком.

В този момент камбаните на митрополитската църква забиха като за второ пришествие. Наредени зад иконите и хоругвите, духовниците поеха на литийно шествие към Общината. Най-отпред понесоха чудотворната икона на Богородица. Минувачите учудено гледаха навалицата в раса и се питаха да не би да е умрял патриархът. Върволицата се спря на площад „Ст. Стамболов”, където дядо Николай застана пред микрофона и оттам размаха пръст към общинарите и кмета на града:

image„Ние, Христовото войнство на Пловдивска епархия, днес поемаме духовната бран против поднебесните духове на злобата, против светоуправниците от тоя век, които се гаврят с народа, погазват справедливостта, грабят народното достояние и поругават Исус Христос и неговата Църква”, с революционен зов провъзгласи владиката.

Повечето от насъбралите се пловдивчани не разбраха кои са тия „духове на злобата”, против които роптае митрополитът. „Защо затварят църквите?”, взе да роптае възрастен гражданин, който обаче не знаеше коя църква затварят. „Как може да няма свещи по 10 стотинки?! Какво правят тия от общината?”, негодуваше и Ирина Добрева. Това даде повод на по-млад господин да се включи, че конфликтът бил кой да прибира парите от свещите. Досега постъпленията от тях в параклиса са отивали в джоба на Гюлеметов, коментират миряни. Владиката явно му е завидял, подсмихваха се те. „Тази църква вече е отживелица - отсъди пък последователката на Йеховистите Пепа Христова. – Сатаната вече господства над света чрез телевизията и интернет...”

Заедно със свещениците разпалено пееше и „многогрешният”, както той се представя, Йордан Рангелов. „Този параклис трябва да бъде даден на църквата. Да има частни храмове е нещо ужасно”, отсече вярващият пловдивчанин, който се прочу с религиозната пропаганда, която прави благодарение на своя „благочестив” запорожец.

imageСлед като получи обръщението на митрополията, председателят на Общинския съвет Илко Илиев заяви:

„Нямам никакво намерение да политизираме този въпрос. Убеден съм, че този път общинските съветници ще бъдат единни. Не може да има частен храм, обяснили сме това на г-н Гюлеметов”.

Това явно поуспокои войнствено настроените свещеници и дядо Николай, затова, като изпяха „Многая лета”, те поеха обратно към храма „Св. Марина”, носейки чудотворната икона на Богородица, която ще остане на поклонение и утре.

„Това, което сега направи митрополията, е един фарс - отсече председателката на инициативния комитет на гражданите в ЖР „Тракия” Нина Личева. - Много внимателно го слушах и не чух нищо друго освен снижаването на Божия храм до един обикновен имот. Не чух нищо за вярата, която хората носят в сърцата си”. Нина Личева носеше петиция от името на християните в район „Тракия” с искане параклисът да бъде отворен.

imageТя обясни, че предвиденият за днес техен протест се отлага: „Отказахме се, за да няма сблъсъци и излишно напрежение. Аз бях привикана в полицията и трябваше да подпиша декларация, че няма да разпалваме някакви войни тука. За пореден път ние, жителите на Тракия, решихме да покажем, че не искаме да правим революция. Ние, които събрахме лев по лев за тази църква, сами ще решим кога и на кого да я дарим!”.

Гневни тракийци се бяха заканили вчера, че ще хвърлят по владиката яйца на площада. Те бяха обявили, че акцията им е планирана за 11 часа. Охраната на литийното шествие явно добре се беше погрижила нито едно яйце да не припари до дядо Николай и той необезпокояван се прибра в митрополията си.

Автор: Христо НИКОЛОВ
Фотограф: Лили ПЕТРОВА



Гласувай:
0



1. анонимен - viara
07.07.2009 12:26
Откога един масон от 33-та степен,дядо Николай взе да се интересува от църкви?На кой Бог служите,владико-на Господ Иисус Христос или на бога на парите и властта.Позор за БПЦ с такъв владика дето не се насити на почести и пари!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!