Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2174480
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
25.04.2009 09:44 - Очевидна заплаха за самото съществуване на демокрацията и за спазването на човешките права у нас
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 1909 Коментари: 1 Гласове:
0



   

 

imageТоку-що в Mediapool прочетох Призив за отмяна на "мажоритарния елемент", в който между другото се пише:

Приетият в сегашния му вид т.н. "мажоритарен елемент“ в избирателния закон грубо нарушава политическите и гражданските права на българските граждани. Това е мнението на екипа на електронното издание Mediapool, който заедно с Института за маркетинг и социални изследвания MBMD и Българския хелзинкски комитет смята за свой публичен дълг да даде гласност на поредния груб опит за подмяна на демократичните принципи и за манипулация на политическия процес.

В крайна сметка нововъведенията в изборното законодателство не са изненадващи. Те отговарят на политическите, моралните и идеологическите представи на мнозинството за това как трябва да се употребява властта.

Последните дни показаха недвусмислено, че това са методите на хунтата – безогледно сключване на сделки със съмнителен обществен интерес; щедри бюджетни подаръци за безсмислени проекти в определени общини; обявяване на изкуствени кризи там, където ги няма с явна пропагандна цел, но за сметка на данъкоплатците; разправа с опозицията чрез съдебната власт, с подставени лица вътре в нея и, разбира се, чрез стъкмени в последния момент поправки в изборния закон.

За пазарлъците, дали живот на "мажоритарния елемент" и двойно по-високата бариера за коалициите няма смисъл да се говори – те дори не бяха скрити, а "експонирани" и дори посочени от премиера като аргумент защо БСП приема по-високия изборен праг. Зле скроените процедурни хватки и трикове, осигурили прокарването на "чрезвичайното" законодателство, щяха да изглеждат като жалка пародия на пропаганден филм от болшевишките времена, ако не бяха част от опасната подмяна на демократичните процедури.

Въведеният "мажоритарен елемент" е следствие и резултат именно на тази порочна политика. Но дори да се абстрахираме от конюнктурните цели на тази политика, разписаният в закона "мажоритарен елемент" е носител и на собствен "фабричен дефект"...

imageПриетите разпоредби за избор на 31 мажоритарни депутати грубо нарушават конституционно гарантираните права на гражданите. Освен това те са пряко и тежко нарушение на гражданските и политическите права на хората у нас, права, които България е длъжна да спазва по силата на конституцията и на участието си основополагащи договори по правата на човека като Международния пакт за гражданските и политическите права (МПГПП) и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи (ЕКПЧОС).

Така гласът на един човек от тези (и от други) избирателни райони, става 3 пъти "по-тежък“, става много по-значим от гласа на един човек от някой от големите градове.

Това е очевидна неравнопоставеност, явна дискриминация, която конституцията изрично забранява. От друга страна, тя е в очевидно противоречие с изискванията на чл. 25, ал. 2 от МПГПП, който постановява, че всеки човек има право "да гласува и да бъде избиран в истински, периодично провеждани избори, при всеобщо, равно и тайно гласоподаване, гарантиращо свободното изразяване на волята на избирателите“.

Не можем да говорим за равно гласоподаване при наличието на тази дискриминация.

При положение, че чрез това нововъведение мнението на малка част от народа е много по-важно от мнението на други, големи негови части, можем ли сериозно да говорим за "свободно изразяване на мнението на народа“?

Ние, Български хелзинкски комитет, екипът на МБМД и на Mediapool смятаме, че мнозинството в Народното събрание нанесе тежък удар върху политическите права и свободи на българските граждани.

Той, заедно с вдигането на изборния праг за коалиции и с драстичното увеличение на паричния залог за участие на партии в избори, които фактически лишават от правото да участват в избори малките и нововъзникващите партии и така орязват правата на хората, които биха искали да гласуват за тях, представляват очевидна заплаха за самото съществуване на демокрацията и за спазването на човешките права у нас.

imageЗатова ние призоваваме всички политически и обществени сили, които ратуват за запазването на демокрацията и за спазването на правата на човека в България да осъдят тези законодателни новости.

Призоваваме президента Първанов да наложи вето на тези изменения. Отправяме призив към него, към народните представители, които не са подкрепили измененията, към Омбудсмана на републиката, призван да брани правата и свободите на хората, към главния прокурор, който според конституцията осъществява върховен надзор за законосъобразност, незабавно да се обърнат към Конституционния съд с искане той да отмени казаните по-горе изменения в избирателния закон като противоречащи на основни конституционни принципи.

Този призив е отворен за всички, които искат да се присъединят към него и молим да го потвърдят на следните телефони за контакт.

Пишете или се обаждайте на: 943 4876, 944 0670, 943 44 05Български хелзинкски комитет; bhc@bghelsinki.org ; 944 20 26, 946 11 83МБМД; office@mbmd.net

Това са основните места от Призива. Аз лично веднага ще напиша на дадените по-горе имейли, че го подкрепям, че се присъединявам към него. Съветвам ви и вие да сторите същото. На мен лично демокрацията ми е мила и не съм склонен да я жертваме заради користния частно-партиен (корпоративен) интерес на една мафиотско-ченгесарска враждебна на демокрацията и на европеизма политическа групировка, тази на БСП и ДПС. Ако трябва ще излезем и на протести. Чудя се демократичните десни партии какво чакат още и не призоват за вдигане на гражданското общество от улицата за защита на нашата млада демокрация. Смятам, че това трябва да бъде направено час по-скоро...

 

btntype = 1; blog_id = 568; url = "http://aig-humanus.blogspot.com/2009/04/blog-post_3033.html"; svejo_url="http://aig-humanus.blogspot.com/2009/04/blog-post_3033.html"; svejo_title = "Очевидна заплаха за самото съществуване на демокрацията и за спазването на човешките права у нас"; svejo_skin = "compact"; svejo_theme = "standard"; svejo_bgcolor = "FFFFFF";

image

 


Тагове:   демокрация,   морал,


Гласувай:
0



1. alhimik1 - Просто нямам думи
25.04.2009 10:03
да изразя възмущението си от тази хунта, която не спря да дерибейства, от един измислен цар,
с мандата на соколаря, който се крие от народната любов и момчето от Херсон, което пише писма до Султана и кара мотори...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!