Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2192933
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
30.03.2009 17:14 - Убийствено попадение точно в десятката, направено от Иван Костов
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 545 Коментари: 0 Гласове:
1



 

 

imageЧе Костов е политик от европейска класа вече се разбира и признава от всички, пък макар и с половин уста, по-специално имам предвид най-големите му врагове: ако си с лъжльовците, от истината, разбира се, най-жестоко боли. Костов в годините израстна като политик, нямащ равен на себе си по своята политическа мъдрост. Най-ново доказателство за това е днешното му интервю пред в-к "24 часа". Избрах един момент от него, който е съкрушително разгромяващ спрямо самоубийственото държане на БСП и на нейния смешен лидер в този решаващ за нацията момент:

Въпрос: "... как ви изглежда едно бъдещо управление на ГЕРБ?"

Костов: Много трудно, няма какво да го крием. Много трудно. Ние имаме различия, включително по принципни въпроси. Но ГЕРБ имат нещо много положително - способността да виждат като опозиция политическите реалности в страната и по-точно слабостите на България.

Докато дебатът показа, че министър-председателят, извинете ме за метафората, е като глухар. Знаете ли кога убиват глухарите? Когато пеят. Тогава те не виждат и не чуват нищо. Стрелците се приближават до тях и ги застрелват. Управляващите са точно с песента на глухара в момента. Отричат да има проблем с усвояването на еврофондовете, отричат политическата корупция, мафиотизацията, връзките си с организираната престъпност. Отричат, че трябва промяна в политиката, за да се пресрещне кризата. Плуват някъде между небето и земята.

Докато ГЕРБ очевидно забелязват тези слабости. Или поне част от тях. Няма какво да скромничим, заеха от нас тезата, че за най-големите предизвикателства като икономическата криза и политическата корупция, трябва да има национално съгласие. Но прилагат по доста странен начин тази теза и малко я поевтиняват.

А национално съгласие по тези въпроси наистина е много необходимо. Ето например, управляващите пропиляха възможността с радикална промяна на изборното законодателство да противодействаме на политическата корупция. Има такава воля сред депутатите, но елитите на БСП и ДПС я спряха.

(Забележка: Прочетете също интервюто на Иван Костов с Бареков от вчера, Иван Костов: Правителството трябва да изключи автопилота в икономиката, което също е удивителен пример за държавническата мъдрост и компетентността на този наш политик.)

imageТърсете по книжарниците новата книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр.

[Прочети >]

[ ПОРЪЧАЙ ]


Тагове:   демокрация,   морал,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!