Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2195873
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
30.03.2009 17:55 - Господа блогъри, какви са тия глупости, моля?! В кой век изобщо живеете?!
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 844 Коментари: 0 Гласове:
0



 

 

imageПисах на едно място за всеобщата "нравствена треска", която от няколко дни тресе най-видни представители на т.н. "блогърска общност" у нас по повод на сякаш всеобщо осъжданата "изцепка" на бившия министър С.Паси. Изречена по повод на някои изказвания на блогъри; той, мизерникът Паси де, представете си, имал дързостта да нарече нещо, написано от блогър, "простотия"!!!

И настана вой и екот, разлюля се море от възмущение, написаха се стотици страстни апели, протестни писма, декларации, инициативи, какво ли не: хорът на безвкусно пятата ария за "ненакърнимата блогърска свобода" в един момент взе най-високо исо и мина даже във фалцет! Чудя се само как Вселената не се срути и удържа на това титатично блогърско цунами, заляло пространството на българския интернет?!

Всичко започна от предаване на Иван Бедров, дето С.Паси бил рекъл ужасните думи, а в блога на същия журналист се поде, както подобава, една гореща дискусия, имам предвид знаменитият постинг Соломон Паси роди. Дискусията всъщност не беше съвсем дискусия, ами беше отново нещо като като хор на "обидените страстни вакханки", щото всички в едно гърло пееха все една и съща сърцераздирателна, но блудкава песен. Затова се наложи да превърна мученето в дискусия и по тази причина налях малко масълце в безвкусното оперетно пеене, явно омръзнало както на певците, така и на съвсем скучаещата публика:

Николай каза: Има хора, които са уникални, а има и хора, които са уникално тъпи. Мони е... всички видяха от кои е. (Казвайки това, същият Николай широко зина с уста и отиде да поспи...)

Ангел Грънчаров каза: Моето мнение се съдържа в следната безспорна констатация: Да си блогър не означава че си "свещена крава", на която й прощават всичко: даже и да мърси където и както й скимне :-)

Blundy каза: Блогерите всъщност формират най-младата, но и най-опасната за управниците общност, заради лесното им и бързо свързване в интернет, и заради това, че са най-мислещата част от нацията. Истината е в блоговете! Присъединявам се към протеста: http://bglog.net/BGLog/28036

Оги каза: Напишете простак в Google и ще видите на втора позиция "Соломон Паси за Генерален секретар на НАТО". Яко е. Щастлив съм. Благодаря на всички блогъри, че се отзоваха на идеята ми! Честито! Имаме си простак!

Ангел Грънчаров каза: Смятам, че историята се поднася тенденциозно от части от блогърската общност; нима някой ще отрече, че много простотия се шири из блоговете?! А в случая И.Бедров наистина е цитирал просташки звучащи изказвания на блогъри, така че забележката на С.Паси е съвсем уместна. Какво тогава има да се роптае?!

imageБЯЛГАЗАР ИВАНОВИЧ каза: Грънчаров, Вие сте пълен смотаняк :-)

Красимир Крумов каза: Страшно, не съм го гледал на живо, три дни бях в движение, но ще е добре този нагъл и арогантен тип да го отнесе!

Тук вече явно в резултат на моите подхвърляния някои са почнали да се позамислят малко по-сериозно, за което свидетелства и следната реплика:

Оги каза: Грънчаров, съгласен съм с тебе. Съгласен за това, че не всички бългасрки блогъри са истински блогъри - доста от тях са плагиати. Но аз лично не искам да категоризирам някой блог като прост или най-добър. Всеки блог е добър. Аз се опитвам да чета колкото се може повече блогове. Всеки блогър гледа на нещата от различна гледна точка, което е много хубаво. Така човек си изгражда кричтично мислене. Вижда проблемите или казусите от различни ъгли.

Например твоята и моята позиция са различни по някои теми, проблеми... абе имаме различни виждания. Но наистина уважавам доста текстове в блога ти. Човек трябва да бъде отворен за всяка гледна точка, дори тя да противоречи изцяло на мирогледа му!

Това, което стори Паси, си е чист АВТОГОЛ. Мисля, че в България сме близо 5000 блогъри. Той пропусна един много важен момент - много от нас вече са лидери на обществено мнение, които могат да влияят. А можеше да извлече полза от това. Но беше абсолютно неподготвен по темата. Помисли си, че никой не познава материята, че и тук може да мине с невежество, както минаваше досега. Уви, не му се отдаде. Защото у нас блогърството се развива с големи темпове, за което аз се радвам много. Паси, трябва да разбере, че по някога трябва да мълчи, за да не показва, че дезинформиран и не в крак с тенденциите в Интернет.

Нека погледнем към САЩ - блогърите по закон са журналисти. Информацията им се счита за журналистическа. Знам, някой ще каже тя е недостоверна. Аз пък точно у нас за достоверно поднесена информация от страната на медиите не искам да говоря. Всички си знаем (някои от) вестниците, радиостанциите, телевизиите!

nik666 каза: Ех Грънчаров, ако до вчера можеше да се твърди че никой не ви обръща внимание, днес можем да кажем, че вече никой няма да ви бръсне за слива. Поздрави!

Петър каза: Г-н Грънчаров може да се пише голям демократ, но явно му липсват строгите „естетически“ критерии от комунизма, от които и най-скромното отклонение е било невъзможно. Днес подобни ограничения са пределно ретро, както отбеляза и Иван Бедров.

imageАнгел Грънчаров каза: Бялгазарич-Иванич, Вие сте много изискан, ашколсун :-) Де сте ги учили Вие тия "европейски" маниери, тоз слог и стил, тоз пищен език?! Когато бяхте в Либия ли? А пък туй че сте анонимник та си плюете както искате е върхът на изисканото възпитание :-) Същи европеец сте, бравос! Неслучайно и кандидат-евродепутат с родствен на Вашия манталитет (визирам великия Бого Шопов) Ви хареса още от първия момент :-) Вие, таварищ Бялгазарич, сте любимецът на най-изисканата и най-възпитаната част от българската блогосфера... поклон Вам! :-)

Ангел Грънчаров каза: Оги, много умен е Вашият коментар, изцяло споделям тия констатации - и напълно сериозно пиша това (с приятеля ми Бялгазарич се пошегувах, ала сега говоря съвсем сериозно)! Мисля, че позицията ни по реалната ситуация в, да го наречем, "блогърското движение", е съвсем аналогична, е родствена, ала правим някои различни изводи, което, впрочем, е съвсем нормално: ако правехме все едни и същи изводи щеше да е крайно съмнително дали мислим.

Ето моята позиция: това, че блогърите сме различни, е факт, то е признак и на сила, но е и изпълнено с коварства. Всъщност то е израз на свобода, нещо, което сред "нашего брата" особено се цени - и с право. Но разбиранията за това що е свобода у нас са крайно заплетени, объркани, да не кажа и по-сериозна дума: много хора изобщо не разбират що е свобода. Сред блогърите също има такива, нали не отричаш това?

Автентично разбраната свобода не се свежда до това да правиш каквото ти скимне (и както ти скимне!), тя предполага сам да си налагаш някакви ограничения: нравствени, естетически дори (нека да е "ретро", аз пък държа на добрия вкус!), човешки и прочие. Който няма такива вътрешни самоограничители, прави неща, които не са достойни, ала няма как да го разбере, щото си е наумил, че всичко може да си позволи, особено ако пък е решил да се прави на пич! (Ето, моя любимец Илич Балгазарич е най-свеж пример за това!)

А пък, погледнато отстрани, хората, дето четат блогове, също имат правото на оценка и на позиция: като нещо не ти харесва, имаш правото да го кажеш. Ако някой според теб се държи просташки и непристойно, не само можеш, твой дълг е да реагираш, щото иначе има опасност простотията, ако не й се противопоставяме, да ни задуши, да стане норма - и тогава възпитаните хора (като мен примерно :-) ) стават "странни", "ретро", стават мразени и пр.

Та този С.Паси като страничен наблюдател също има пълното право на реакция и сега е тъпо да го разкъсваме, че бил казал това или онова, така ги е усетил нещата, казал си го е смело и убедено, за това дори заслужава похвала, какво тук има да се протестира?! Само затова че е политик ли? Аз също много от политиците всеки ден ги критикувам, ала тук не мога да си кривя душата само щото Паси е политик да почна и аз в общия хор да го коря.

image Ето това не мога да разбера: защо е този вой против един човек, който, представете си, бил казал нещо, което не харесало на друг?! Да го разкъсаме ли този Паси сега? Да го пратим в концлагер за да почне да се превъзпитава, та белким почне да възприема нещата като нас ли? Какви са тия глупости, моля?! В кой век живеете, господа?!

В тази светлина виждам нещата аз, Оги. Сигурен съм, че ще ме разбереш. Да ме разбереш съвсем не означава да почнеш да мислиш като мен, няма такова нещо. То означава просто да признаеш правото ми да имам собствена преценка и мнение. Това пък е най-естественото нещо на този свят (според мен де, не според всички!)...

Поздрави на всички, и особено на най-разпалените ми обидчици! :-) Те един ден също ще разберат тия неща, а сега им е явно доста трудно. Не е лесно да си пропуснал решаващи за възпитанието си моменти :-)

Това е до този момент дискусията. Предполагам, че публиката ще се позамисли, че нещата не са така прости, както са й изглеждали преди: всички заедно на юруш срещу "лошия Паси", да пасе трева тоя... избери си каквато искаш обидна дума и публиката дружно ще изръкопляска и ще те обяви за пич!!! Затуй и започнах да споря, погрешка ли сторих, приятелю Иван? Що ще каже по тоя повод твоят Карнеги?! Да се мълчи винаги е по-добре, ама горкият аз, се изпуснах: шило в торба стои ли?! Ех, да бях малко по-тъп, не като туй пусто остро шило, какъв прекрасен живот щях да си живуркам...

imageТърсете по книжарниците новата книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр.

[Прочети >]


Тагове:   демокрация,   морал,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!