Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2195858
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
07.03.2009 16:12 - А кога, драги ми сънародници, ще си мръднем поне малкия пръст, та да разрушим и ние един ден нашия подъл Картаген?!
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 585 Коментари: 0 Гласове:
0



 

 

imageИво Инджев е написал хубав пост: Пуническата им война е паническа. Той завършва със съвсем верния и мъдър извод:

Когато управляващите загубят мярката между шегата и подигравката, без да им пука (или без да разбират), че стават за смях, това означава само едно: паника. Най-известната тотална война в историята на древността, война на унищожение без милост и докрай, е „пуническата”. В нея Рим побеждава накрая Картаген и заличава конкурента за господство от картата на тогавашния свят. Съвременници сме на вариант, при който панически се води битка за оцеляване на една власт, която се дави в задушаващите десетина процента народно одобрение и вече не признава правилата на политическата битка.

Та в тази връзка си позволих малко да продължа мисълта на Иво Инджев, поради което написах там следните думи:

Така е, войната на Рим срещу Картаген (символ на разврат и всякакви подлости) е завършила безпощадно: Картаген е бил изравнен със земята, почвата била посипана със сол, та никога повече да не поникнат злотворните цветове на нравствената разруха, на подлостите, коварствата и пр.

Преди да се случи това обаче сенаторът Катон Старши години наред завършвал всяка своя реч с прочутите думи: “И тъй, господа, Картаген трябва да бъде разрушен!” (Ceterum censeo Carthaginem esse delendam). Повтарял ги упорито, непрестанно, натрапчиво, докато не постигнал целта си.

Нашият Картаген, драги съфорумци, знаем кой е, нали така: всеки ден се изказваме за него. А какво правим за да разрушим и изкореним от земята своя така нагъл и арогантен Картаген?!

Та, прочее, позволете ми да се провикна и аз малко патетично, но пък за сметка на това като Катон Стари съвсем искрено: “А кога, драги ми българи, ще си мръднем поне малкия пръст, та и ние да разрушим един ден нашия подъл Картаген?!”

Вижте и чуйте най-новото в първия български видеоблог: Angel.G-TV - видеоблогът на Ангел Грънчаров. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!


Тагове:   ден,   Малкия,   Нашия,   Картаген,   мръднем,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!