Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2195961
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
17.02.2009 22:31 - А кога ли и нашия народ ще вземе поне малко от малко да поумнее?!
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 1073 Коментари: 1 Гласове:
0



 

 

imageАко желаете, но и ако разбирате руски език, заповядайте във форума на г-жа Валерия Новодворская (vnovodvorskaia), великата руска боркиня против комунизма, най-пламенна антикомунистка, а също и страстна проевропейски ориентирана привърженичка на демокрацията и свободата. В него г-жа Новодворская отговаря на всякакви въпроси, и го прави по неподражаем, направо великолепен начин: тя притежава невероятно богат, изразителен, гъвкав език и стил.

В нейния форум често идват разни празни комунистическо-болшевишки тикви, които тя с един-два удара разцепва и смазва така, че на тях повече им се отщява да й задават въпроси - и по тази причина предпочитат безмълвно да трупат злоба и ярост спрямо мъдрата и смела жена. Г-жа Новодворская винаги за мен е била пример за вдъхновение, пък и - не крия - пример за подражание.

Ето сега как тя отговаря на един по комунистически злобен въпрос:

За какво ненавиждате нашия народ?

Г-жа Новодворская отвръща на удара ето как:

Своят народ - свободен и европейски ориентиран - аз обичам, в вашият народ за робството му, за империализма и за азиатщината му не мога да го търпя.

Ето тази кратка съкрушителна полемика и в оригинал:

За что вы ненавидите наш народ?

Свой народ – свободный и европейски ориентированный я люблю, а ваш народ за тупость рабство, империализм и азиатчину, я терпеть не могу.

Не мога да се въздържа да не ви приведа отговора й на един въпрос, касаещ доколко е вероятно в скоро време от Русия да се отдели Сибир и Далечният Изток. Г-жа Новодворская отвръща така:

По-скоро Луната ще падне на Земята. За сепаратизма са нужни много свободни хора, и несъветски, не имперски лидери. Нищо такова там няма. Още повече пък в Сибир.

image(Скорее Луна свалится на Землю. Для сепаратизма нужно очень много свободных людей и абсолютно не советские, не имперские лидеры. Ничего этого там нет. Тем более в Сибире.)

Някой си я пита как тя се отнася към кризата, каква Русия ще излезе от нея - укрепнала, или, наопаки, кризата ще доведе до разпадането й.

Укрепнала съвсем точно няма да излезе. Разпад аз също така не прогнозирам. Иска ми се да излезе поумняла, пък макар и огладняла.

(Окрепшей точно не выйдет. Распад я тоже не прогнозирую. Хотелось бы, чтобы вышла поумневшей, хотя и оголодавшей.)

На мен ми се струва, че този вариант е добре да се случи и в България, дето на народа ни също няма да му е излишно известно поумняване в изпитанията и униженията, които преживяваме. Ама не би...

Когато се зачете човек в нейните отговори, не престава да се удивлява на точния и богат смисъл, който имат отговорите й. И също така на смелостта й. Ето сега как отговаря на въпрос как оценява газовата война, която води Русия:

Русия е изцяло неправа. Тя се опита да накаже Украйна за инакомислието й и накара Европа да мръзне, заплювайки всички договорености и международното право. Газът за Русия отдавна вече е оръжие за масово поразяване на бившите сателити. Газовата война беше война на простотията и на тъпата ревност против свободата да избираш собствения път.

Някой я пита кои са най-неприятните за нея персонажи, работещи в администрацията на президента. Тя отвръща така:

Там няма приятни персонажи. Остана да ме запитате кой е най-неприятния персонаж от тия, които обслужват ада. В ада работят дяволи, а в Кремъл - чекисти. Разликата е неголяма.

Друг пък я пита за нейната прогноза за 2009 година. Тя отговаря така:

Прогнозата ми за 2009 година е най-мрачна, а политическите изводи от тази мрачна прогноза трябва да направи самият народ, който се налага най-после да свърже липсата на салам с липсата на свобода.

imageАз пък я уважавам особено много за това, което тази храбра жена каза преди време за съветските паметници из Източна Европа. Тя тогава рече (цитирам по спомен, смисълът обаче е точен):

Докато източно-европейските народи не съборят и не взривят тия позорни паметници на тяхната окупация и унижение, да не чакат добро. Какво чакате още, съборете тия паметници, та да постигнете най-сетне свободата си от империалистическа Русия?!

И се оказа, че е права. Погледнете нашата България как е: паметниците на съветската окупация се извисяват недокоснати, а пък Кремъл командва нашите управници както си командва своите коне; управниците ни не са друго, освен троянските коне на Кремъл в Европейския съюз и НАТО - както сам ги нарече техният кремълски господар! Как тогава да чакаме "оправяне" и прогрес щом още у нас положението се диктува тираничната североизточна империя?! Гоце е станал пълномощен представител на Белокаменната в Задунайская Болгария. Срам, резил, позор, гнес, отврат, гади ми се вече...

Та по тази причина ми се иска да запитам, да задам ето този простичък въпрос: А кога ли и нашият народ ще поумнее поне малко от малко?!

(Забележка: А ето и едно изцяло преведено на български интервю, в което можете да научите много за това как мисли най-напредничавата, проевропейски ориентирана и свободолюбива част на Русия - за жалост толкова слаба и малка: ВАЛЕРИЯ НОВОДВОРСКАЯ В ПРЕДАВАНЕТО „НАРОДЪТ ПРОТИВ...”. То не че у нас ние, десните, истинските демократи и европейски мислещите българи, сме цъфнали и вързали де...)

Вижте и чуйте най-новото в първия български видеоблог: Angel.G-TV - видеоблогът на Ангел Грънчаров. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!


Тагове:   малко,   Нашия,   народ,


Гласувай:
0



1. анонимен - Благодарим на Ангел Грънчаров
18.02.2009 16:02
че ни запозна с тази забележителна жена Новодворская,един от малкото разумно мислещи хора в Русия, предпазила се от великоруския шовинизъм,които е заразил една голяма част от руския народ.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!