Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2194649
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
01.02.2009 17:26 - Иван Костов: Националното съгласие за европейския курс трябва да се възстанови в България
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 572 Коментари: 0 Гласове:
0



 

 

imageПак сме свидетели на "бунт на мравките" в разните парламентарни групи, щото идат избори, а пък ония от хранениците ни в Парламента, които са застрашени да изпаднат от листите, упорито си търсят нов господар. То не са патетични вопли, то не са сърдечни излияния из медиите, то не са сополи и ревове, то не са сърцераздирателни стонове: не е шега туй, да си бил до кацата с меда, пък да си застрашен да се разделиш с нея.

И ето, и в групата на ДСБ, на "костовистите", се появиха нови три "тъмносини мравчици", които подадоха заявка да бъдат купени от някой щедър господар, щото те, горкитчките, не крият, че са готови да се продадат на всяка цена. Няма да спомена имената на отцепниците, щото не искам на продажни мижитурки да правя реклама. Но ако някой прекалено се поинтересува кои са, нека да намери из градския кенеф какъвто и да е вестник, щом го отвори, няма как да не открие някое интервю от тия тримата, щото те сега дават денонощно интервюта: жътва е сега, трябва да се подлизурства, та белким някой ги забележи. А пък цялата олигархична преса им предостави щедро страниците си, щото тия имаха "достойнството" да забият ножа не на кой да е, ами на самия Иван Костов: за такива неоценими исторически заслуги Гоце примерно е готов да даде на отцепниците цяла кофа с ордени!

Аз обаче искам да ви насоча да прочетете едно интервю на Иван Костов, за да можете сами да прецените мащаба на личността на големия български политик и държавник Иван Костов. А това, че разни подлеци, които той издигна, го предават точно в този момент, не е новост. То е израз на широко разпространените политически нрави: мекеретата и продажниците в българската политика са толкова много, че други комай и не останаха; а ако останаха такива политици и държавници като Костов, те се броят вече на пръсти.

Ето едно място, където можете да прочетете не само въпросното интервю на И.Костов, но и мненията на "антикостовистите", както и някои читателски коментари, сред които искам да отделя мнението на Таня Колева, строителен инженер от София, непременно го прочетете.

imageА пък аз тук съм взел от интервюто на Костов онова, което касае ситуацията в българската политика в момента, понеже това е важното, а че трима неблагодарника се мъчат да си намерят щедър господар, лично мен съвсем не ме интересува:

Иван Костов: Курсът за изграждане на силна дясна коалиция е на Петото национално събрание на Демократи за силна България. Не ме персонализирайте, ако обичате, защото не аз съм поканил, а Националното събрание е взело решение да работи за силна дясна коалиция, цялата партия го е решила това. И аз изпълнявам политическата воля на партията, която е единодушно приета. Не знам защо това няма стойност, като го казвам. Нямаше нито един глас въздържал се, нито един глас против.

Как ще работим? Ще работим, за да защитим България от това, което в момента става. В България в момента става следното. Демократи вкараха България в НАТО и ЕС, комунистите бивши и настоящи връщат България в лоното на Русия. Този курс, за този опит да се изтъргуват българските интереси, за този курс, който проваля нашето еврочленство, който спира парите, който въвежда тука неевропейски порядки, в този курс всеки трябва да направи голям компромис. Не ме питайте как аз лично ще направя...

Водещ: А вашият компромис е това, че загърбвате миналото и критиките, които отправяхте към жълтото управление? Обвинения в корупция...

Иван Костов: Чуйте ме, чуйте малко. Да, аз съм готов да загърбя критики, стига да мога да предпазя страната ни от това, което се задава. Това, което се задава, е тука да има мафиотски порядки, да няма европейски ред, да няма европейска солидарност, изобщо да се ревизира изцяло геополитическата ориентация на страната. Хората да живеят все по-зле, заробени от управляващата ги мафия. Да, аз съм готов да забравя много неща, ако намеря хора, готови да се преборят, за да не се случи. Ако това е въпросът, ето това е откровеният ми отговор. Ако ме питате лично. Но не е достатъчно това, че Иван Костов е готов да го направи, важно е, че цялата партия Демократи за силна България са готови да изминат този път. Това е много по-важно, отколкото моят личен отговор.

imageЕдна много голяма група хора, представени в София, в големите градове, са готови да изминат този път, защото съзнават тази опасност. Затова са готови да простят, затова са готови да не гледат назад, затова искат да потърсят съгласие. И нещо по-ужасяващо ще ви кажа. Ако вървите по линията на това гражданско възмущение. Националното съгласие трябва да се възстанови в България за европейския курс. Националното съгласие в полза на европейските правила с всички, не само в десницата, в цялата страна трябва да се потърсят хората, с които да има нова декларация за национално съгласие, за да излезе тази страна, толкова нещастно оставена в това тресавище, да излезе от него. Т.е. съгласие, ако трябва, политическият елит трябва да се потърси, да се темата наистина да се тръгне да се решава този въпрос. В противен случай ние сме обречени. Едни ще идват, ще постигат нещо...

Водещ: Да, де, ама сега хората как да ви повярват, г-н Костов, след като преди няколко години със същия критичен тон нападахте жълтото управление? А сега пък тройната коалиция. Хората как да ви повярват?

Иван Костов: Жълтото управление завърши преговорите с ЕС и България стана член на ЕС, завърши преговорите за членство в НАТО. И това никой не може да го отрече. Друг е въпросът, че е допуснало огромни грешки, за които ние сме го критикували. Ние никога не сме казвали, че те не са постигнали нещо за България, жълтото управление в момента е изправено пред огромен проблем. Провала на европейското членство. Те трябва да намерят отговор на този проблем. Ако искат да бъдат част от едно бъдещо национално съгласие, защото в политиката трябва да има хора, които да управляват, и други хора, които да ги критикуват за слабостите в тяхното управление. Но за да бъдеш част от това национално съгласие, трябва да приемеш, че в България ще се въвеждат европейски правила и ние ще отговаряме на европейските критерии за почтеност, законност, ред, справедливост. В противен случай те ще се изкарат сами от това национално съгласие. За всеки политик и за всяка политическа сила трябва да има изход. В случая изходът за НДСВ, ако говорим за тях, като управляващи вече осем години, е да напуснат това управление, защото се проваля европейското членство.

imageВодещ: Това те ще си го решат, те си имат лидер. Да ви попитам вашите бивши вече съпартийци ви обвиняват и за затоплянето на отношенията с Бойко Борисов. Казват, че са учудени от прегръдката ви с Бойко Борисов, знаем какво беше преди време отношението ви към него. На какво се дължи това затопляне на отношенията с Бойко Борисов?

Иван Костов: Няма затопляне на отношенията с Бойко Борисов.

Водещ: Няма, така ли?

Иван Костов: Аз не знам откъде идва впечатлението за затопляне, след като нашата официална позиция е да изградим силна дясна коалиция, в която не е ГЕРБ, нали така? Това известно ли е? Аз не знам известно ли е, не е ли известно, но ето сега казва още един път.

Водещ: Ето, изяснете го на нашите слушатели.

Иван Костов: Ето, известявам го още един път. Ние правим коалиция, която не включва ГЕРБ. Ако някой е разбрал противното, е разбрал погрешно. Ние правим коалиция, за да бъдем гарант, че ще се следва определен политически курс, а не че ще се правят недопустими компромиси. Казваме, че сме готови...

Водещ: Ами, явно разнопосочни сигнали изпращате и затова хората са объркани.

imageИван Костов: Не, не изпращаме, ние изпращаме само едни и същи сигнали. Това е официална наша политическа позиция. Ние сме казвали, че искаме да бъдем гарант и коректив, винаги сме казвали, че ГЕРБ няма капацитет да управлява, сам. И това сме го казвали и аз не виждам къде има затопляне на отношенията.

Водещ: Това са усетили вашите вече бивши колеги и съпартийци. Да ви попитам накрая, очаквате ли в парламента да се появи нова парламентарна група? В която да влязат отцепилите се днес от ДСБ, останалите независими депутати?

Иван Костов: Ами нищо чудно, възможно е, но нямам идея. Аз гледам много внимателно какво правят Демократи за силна България.

Водещ: Тя може и да се окаже и по-голяма от ДСБ.

Иван Костов: Моля?

Водещ: Казвам, че тази нова парламентарна група може да се окаже по-голяма от ДСБ.

Иван Костов: Само че няма да е в никакъв случай с доверието и с авторитета, който Демократи за силна България имат. Заради работата си в парламента, заради политическата си линия, защото освен това, което ние говорим с вас, аз чух и доста добри думи да се казват за политическите действия на парламента във включването, което ми направихте предварително. Не разбрах точно кой го каза, но някой каза доста искрено една оценка, която се споделя от всички парламентарни групи.

Иван Костов, председател на ДСБ, София, 29.01.2009/16:04БНР, „12+3”

Вижте и чуйте най-новото в първия български видеоблог: Angel.G-TV - видеоблогът на Ангел Грънчаров. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!