Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2195733
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
18.01.2009 14:19 - Православният талибан Николай имал, представете си, и няколко разпалени фенки сред съсловието на бившите партийни секретарки на БКП!
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 526 Коментари: 0 Гласове:
1



 

 

imageБележката ми от вчера Руският митрополит на Пловдив Николай разкри изцяло ченгесарската си антиевропейска душица предизвика доста оживена дискусия. В блога на И.Инджев, където и той писа за същото скандално изявление на владиката Николай Дядо Николай-суперстар? също се разгоря интензивен обмен на мнения и оценки.

Предлагам в отделен пост, за по-лесно ползване, коментарите от вчера, понеже някои от тях са крайно показателни и изразителни. Учудващото е, че православният талибанин Николай е намерил и подкрепа, главно, предполагам, в средите на позастарели комунистически партийни секретарки-атеистки, също колкото него загрижени относно "злотворното влияние на Запада" върху съвременната българска младеж. Само дето забравят да отбележат, че нито чалгата, нито мутрагенщината, нито ширещата се медийна простащина у нас са западно изобретение, напротив, те си имат съвсем тукашен (пост)комунистически патент. А нивото на представите за дължимо и подобаващо и на Николай, и на споменатите партийни секретарки, точно съответства на идилията от 50-те години, когато младежта можеше да скача на воля само руски казачоци и да чете на събранията си само съчиненията на Ленин и на Сталин, разбира се. Колкото и да им се иска на тия православно-комунистически талибани, те няма да могат да върнат историята на това бленувано от тях първобитно-дивашко ниво.

Ала това, че виждат пак в омразния им Запад източника на цялото зло, демонстрира най-красноречиво тяхната неизменна талибанско-комунистическа природа. Тия комунистически денозаври са неспособни на нищо друго освен да клеймят и да анатемосват всичко онова, което не се съгласува с догмите, манталитета и стереотипите на техния още мечтан сталинистки комунистически рай. Сигурен съм, че в кабинета на Николай се мъдри портрет на Сталин, комуто той сторва поклони всяка заран - и всяка вечер преди лягане. Щото точно Сталин е "богът" на такива талибани, които, за наш срам, сме допуснали да са пастири на българската православна църква.

А ето сега и обещаните коментари по споменатата статия от вчера:

imageАнонимен каза: Това което митрополита казва сега е в пьлно съответсвие с поведението на православната ни църква и нейните служители... Безпомощни или нежелаещи да се интегрират в днешна Бьлгария с всичките й проблеми, драмата и шока от прехода, срамната апатия на гражданите, мизерията и престьпноста на водачите, политиците, бизнесмените...

Православната ни църква е стотици години в миналото далеч зад другите християнски институции, католически, протестантски. Отдавна трябваше да се усетят, но, уви, очевадното е налице и те са част от деградиралия модел на прехода, корумпирани, алчни, неморални, безсъвестни и слаби... Не дават нищо, не променят нищо, неспособни за пример и подкрепа.

Това което вършат, да венчават, да отпразнуват нечий празник, молебен, погребение, всичко това е само за да си измият лицето пред хората и да им вземат по още едно левче.

Митрополите, отиди си в пещерите откъдето явно си чул "гласа божий" защото си по жалък и от Торквемадите на предпреходната ни цьрква. Нещастник! И за да няма неразбирания и малинтерпретации пише един православен, демократично настроен редовно гласуващ, хетеросексуален, женен гражданин. Защото лукавия е в храма...

Църквата загуби народа си отдавна, няма прогресивни християни, които да им повярват на тия нещастници и мошеници.

И може би е добре да си зададем вьпроса защото католическите славяни (словенци, словаци, чехи и т.н..) след прехода и по негово време, а и по време на социализма живяха доста по-достойно и сега са на светлинни години пред нас? И каква щеше да е съдбата на България и българите ако навремето бяхме приели другата църква, църквата на търсещите, съмняващите се, питащите се, променящите се народи. Католическата църква е допуснала много грешки в историята си, но и това, което прави по света сега и преди е далече далече по-близо до това, което господ се предполага е проповядвал чрез сина си Иисус Христос.

Колчо Ковачев каза: Да, този Николай наистина хич не прилича на духовно лице, още по-малко на християнско такова (може да мине за муджахидин евентуално). Интересно къде и как ги произвеждат тия нови църковни шефове? Колчо Ковачев, философстващ

imageАнонимен каза: Здравейте! На всички, който четат този блог. За отец Николай до скоро не бях чувала, а за българската църковна власт дори и не се сещах, но сега от едно известно време точно благодарение на него седнах и се замислих над много неща. Неща, който седят някак в страни от нас обикновените хора. За морала, за това какво в същност представлява тази наша интеграция и дали наистина имаме нужда от нея точно във вида, в който ни се представя.

И така, мислейки по всички тези въпроси, за себе си стигнах до някой изводи:

1. Ние не ценим Църквата и нейната духовна власт. Отец Николай е пример за това как сме способни да порицаем него - един праведен свещеник - митрополит с малко по консервативни виждания за живота, като го обвиним, че служи на КГБ и т.н., но толерантно като "модерно" общество да приемем свещеници, който имат стриптийз барове, иманярстват или раздават титли (архонтски).

2. Това за модерните "други" католически или протестантски църкви ми звучи доста абстрактно имайки предвит консервативното отношение на новия Папа Бенедикт.

3. Визхищение в мен буди и самата проповед на Отец Николай - кой друг смее така остро да критикува както нас обикновенните граждани така и изпълнителната власт.

4. Какво е за нас интеграция? Дали някой е гей или не нас не ни интересува, интересува ни това да не ни се натрапва непременно и на всяка цена. Ако това да пообщряваме парад на проститутките, гейовете и други подобни групи парадиращи с разкрепостено поведение е интеграция - то аз и по-голямата част от българските майки сме против "интеграцията".

5. Ние без значение каква ориентация, вяра и цвят на кожата имаме сме еди народ и трябва да действаме за подобряване на социално-икономическото положение в страната, в която живеем!

Анонимен каза: И какво да каже? Да приветства всички тия неща ли?

Анонимен каза: Знаете ли, че католиците забраняват и аборта? Много са напредничави, а?

imageАнонимен каза: "Руският митрополит на Пловдив Николай разкри изцяло ченгесарската си антиевропейска душица"

Подписвам се под това изречение и ще добавя - не е ясно само какъв е ченгесарския му чин, а е съвсем ясно, че ще наследи скоро на трона полковника от държавна сигурност - "Ма(р)ксим". К. Николов

Анонимен каза: А ти, Ангеле, какво искаш? Да приветстваме гей-парадите, като вместо "педераст" казваме "гей" за благоприличие? Това ли е твоето разбиране за интеграция - да приемаме всичко, което е антиморално и е просъществувало толкова хиляди година, а сега шепа мръстници искат да го променят и ние да станем като тях? Ами ако всички са като твоите любими гейове, нали няма да останат хора! Ти това ли искаш?

Анонимен каза: Всеки, който е родител ще се съгласи и ще подкрепи това, което казва отец Николай. Не разбирам защо го корите!? Или сте твърде млад, та не разбирате, че сякаш живота ни прилича на онзи в библейските Содом и Гомор. Дискотеките и вертепите, в които младите поколения се напиват и дрогират, медиите от които ни гледат разголени фолкаджийки, които се превръщат в идоли поради липса на други. Дори литературата, която с охота се разпространява и рекламира, е за живота на мутрите. Някой трябва най-после да възроптае, да прокламира, да настоява да се смени курса. Заради спасението на душите - нашите и на децата ни. Щом другите преди него не можаха и даже не поискаха да говорят като истински християни и проповедници на доброто, да послушаме поне него!

мвангуелова каза: Защо е тази омраза? Как е възможно човешки ум и сърце да родят толкова злоба, насочена към един митрополит? И още по-тъжно: как е възможно да има хора, които споделят тази негативност? Защо не погледнете останалите неща: как не виждате, че храмовете блеснаха от чистота, след като отец Николай стана митрополит? Чували ли сте поне една негова проповед? - Ако отговорът е "да", как е възможно да не оценявате благата вест, която той проповядва?

imageКакво да очакваме от народ, които осквернява честта на духовните си водачи? И аз не одобрявам, че пловдивският митрополит обиди папата, но той се извини за това. Разбира се, той носи цялата греховност на човешкото естество, както и всички ние, защото е човек, а не - светец, но поне има смелостта да признае греховете си, след като ги е сторил.

Колко от нас са помолили за прошка, като него? И това, че той бърка в някои неща, дава ли право на опонентите му да го унижяват? Не харесвам русофилите. Предпочитам Западната цивилизация, но не мога да отрека достойнствата и приноса и на Източно-православната църква. Ние имаме еднакви духовни корени и затова е нормално да се чувства влиянието на руската църква в БГ, но това не е негативен факт. Нека се съсредоточим върху духовните неща. Върху това, което ни обединява, а не върху омразата и разногласията.

Лично аз не харесвам, че пловдивският митрополит смесва вярата с политиката, както и християнството с властта, но признавам неговите достойнства, искреното му служене на Бога и добрите неща, който е сторил. Затова го уважавам и ценя.

Вижте и чуйте и най-новото в моя видеоблог HUMANUS. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!


Тагове:   николай,   талибан,   БКП,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!