Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2169021
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
18.01.2009 14:22 - Иван Костов: Народът ни разбира, че Европейският съюз е на негова страна
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 444 Коментари: 0 Гласове:
0



 

 

imageИнтервю, 24 часа, Мариана Литова

Г-н Костов, часове след избора на новия син лидер Мартин Димитров изпратихте писмо до СДС със заявка за предизборна коалиция. Този път ще се разберете ли?

Политическият курс на ДСБ е да работи за дясна предизборна коалиция. Това не зависи от мен, решението е взето от нашето Национално събрание и аз трябва да го изпълня. Волята в партията беше тотална. Осъзнали са го всички. Ще направя всичко, за да реализирам този курс. Но ще предложа условията, без които не може да стане. Предварително трябва да декларираме цели и обещания. Иначе коалицията ще е безпредметна. За нас смисълът от коалицията е да бъде коректив и гарант, че ще има чисти ръце в управлението и възстановяване на доверието на ЕС с всички средства, че мафията ще бъде отстранена и ще се направят реформите. Ако възстановим доверието на Брюксел, ще излекуваме собствената си държава. Без тези условия няма смисъл да ходим във властта. Ако не успеем да възстановим доверието, ще ходим пак на избори.

Вие усещате ли доверие към ДСБ от Европейската народна партия?

Много силно доверие има в Европейската комисия към ДСБ и към мен лично. Това не го знаят може би само българските медии. Но това го знае министър-председателят. Тези хора много добре знаят кой е начертал пътя и никога не е имало критики към мен. Но е вярно, че си казваме откровено мнението пред Брюксел. Поддържаме връзка по десетки начини. Когато ЕС се изправи срещу българското правителство, ние застанахме на тяхна страна и им казахме, че голяма част от народа ще направи същото. Защото те имаха колебания дали да наложат санкцията със спрените средства. Питаха основно как ще се възприеме от хората. Ние им казахме, че хората ще приветстват подобна мярка.

Не вървите ли така срещу интересите иа народа?

Не, защото трябва отнякъде да ни се протегне ръка, за да се спазват правилата. Правителството се опитва да рекетира ЕС, като плаши с антиевропейски настроения, но две трети от хората казват, че наложените от ЕС мерки са задължителни. Народът ни разбира, че ЕС е на негова страна. Това е трагедията на Станишев.

Да не би да сте съгласни на коалиция със СДС, защото и вие, и те разбирате, че сами няма да влезете в следващия парламент?

Няма страх в ДСБ, че няма да влезем в следващия Парламент. Ще работим за коалиция, защото разбираме, че всичко в държавата отива по дяволите.

Един от кандидатите за лидер на СДС - Иван Сотиров, наскоро разказа най-краткия политически виц: Иван Костов - обединител на десницата. Как приемате тази закачка?

Като обикновена човешка глупост и ограниченост. Но много добре знам от какво е продиктувано това отношение. Аз не говоря по този начин за колегите си. То е ясно какъв кандидат е Иван Сотиров, какво да говоря и аз. Вдясно има една малка олигархия, която даже не е истинска. Но тя наистина много се бои от ДСБ и специално от мен. Има хора, които ги е страх повече от мен, отколкото от БСП. И са прави.

imageС какво толкова сте ги изплашили?

С това, че в един минал момент аз можех да им взема главите на всичките. Но избрах България да отиде колкото може по-напред. Тях ги оставих, но със сигурност сега ще имам време да се оправя и с тях, ако ние управляваме. Те това си го знаят.

Понякога не съжалявате ли, че ги оставихте на мира като премиер?

Аз с този въпрос ще си остарея. Направих голям компромис и голяма жертва. Само бъдещето ще покаже дали си е заслужавало. Но в момента аргументите, че не съм бил прав, надделяват. Защото виждам какво се случва, виждам мафията обединена. Виждам ги тези всичките, крадливите, как са се организирали и колко партии са си направили. Но ако България тръгне отново на европейския път, ще е ясно, че жертвата ми е била оправдана. Защото на обикновен език Европейската комисия ни казва - няма да има прошка за вас! Затова е като попарен Станишев. Вече разбира, че не може да се промъкне в ЕС с мафията зад гърба си.

Но властта е спокойна - дори в последния работен ден на парламента заседанието беше прекратено ненадейно, преди сградата да бъде обсадена от протестиращи фермери, студенти и еколози.

Това има само едно обяснение - управляващите се скриха от страх. За пореден път избягаха от отговорност и не посрещнаха проблемите на хората в лицето.

В последните две седмици срещу депутатите има сериозно негативно обществено мнение заради скандалите около фонда за ип внтро, 13-ата заплата на депутатите. Вие как приемате атаките?

Много е опасно това явление. Защото негативните обществени нагласи се насочват не към управляващите, а към парламента. На всички трябва да е ясно, че в тази страна отговорността я носят управляващите. И когато отговорността бъде прехвърлена върху всички, това създава хаос и не остава здраво място. Стига се до абсолютен регрес. Това го правят медии и журналисти, които обичат управляващите. Това е техният начин да им помогнат. Да разсеят тяхната отговорност. Политиците да са лоши, а не БСП, НДСВ и ДПС. Това е замисълът, който се осъществява в момента. Гледам шоуто на Дейвид Летерман. Виждам го как, след като е имал симпатии към Обама. Още преди той да е заел поста си, Летерман вече заема позиции да бъде критичен спрямо него. Вече оставя Буш на мира. Това е ролята на медиите - да критикуват управляващите и да ги принуждават да носят отговорността, а не институциите като такива.

Нима парламентът не носи отговорност?

Не може ненавистта на обществото да се насочва въобще към парламента, въобще към съдебната система и въобще към прокуратурата. Трябва да се насочва към точно определен депутат, съдия или прокурор. Преди да се критикува, трябва да е ясно, че това мнозинство има лидери, които го водят и стоят с подписите си зад определени законопроекти. Когато казваме, че има персонални нарушения в пътния фонд - видени, посочени от Европа, ясно и записано е, че отговорност носят министрите Асен Гагаузов, Пламен Орешарски и Петър Мутафчиев. Те поемат ли си отговорносгта? Не, и тогава всички ставаме отговорни.

imageПодкрепяте ли искането на Георги Пирински СЕМ и прокуратурата да се заемат с „Шоуто на Слави" за насаждане на омраза към парламента?

Категорично не. Защото не може да се напада една медия. Пирински дори трябва да благодари на Слави Трифонов, че разфокусира вниманието от истинските проблеми и виновните за тях. Причината, поради която загива предаването на Слави, е, че няма кураж да бъде като Летерман. Той отдавна пропусна момента да заеме критична позиция. Разбира се, при него тя едва ли може да бъде цивилизована, но каквато и да е, да е към управляващите. Вместо това той се занимава 5 г. с мен. Години наред това предаване се изтощи от ненавистта си към опозицията. И ако има някаква промяна, тя е в последните предавания.

Участвахте ли в решението на парламента депутатите да получат коледна премия?

Не. В тази ситуация аз ще постъпя така - и утре, и вдругиден с жена ми отиваме на дарителски акции. Даваме стипендии на сираци, които учат. За моята съвест въпросът е решен. Не изтъквам тези неща като християнин, но това правя аз. От друга страна, аз не работя в комисии. Работя политическа и партийна работа. В този смисъл не съм дал и частица от това, което са дали моите колеги. Народното събрание дава премия заради положен много допълнителен труд. Тук хората изкарват много дни и вечери в работа. Затова нямам очи да давам оценки.

Трябва ли да има фонд за ин витро процедури?

Това е кауза на стотици хиляди семейства. Държавата трябва да им помогне поне за два, ако не може за три опита. Това, което се предлага обаче, е да се използва общественото желание, за да се изкористи от една малка група хора. Тази група просто иска да присвои парите, без да има конкуренция. Защото у нас успеваемостта е много ниска в сравнение с развитите страни, където има фондове. Но там практиката се е развила на базата на конкуренцията, а не на окушрането и присвояването на общественото настроение. Няма такова чудо като това, което предлагат -едни и същи хора да стоят и на страната на предлагащите услугата, и на изхода, където се харчат парите. Това е поредното извращение в България и то е типично за НДСВ Това е същият конфликт на интереси, за който аз съм се борил с бившия министър на здравеопазването Радослав Гайдарски. Чух грозни думи по мой адрес, когато му обяснявах, че не може да оперира и да има частна болница, докато е министър.

Кой тогава да управлява парите за ин витро?

Ако щете, Червеният кръст или организации, защитаващи пациентите. Но голям ужас ще бъде управляващите да дадат на неправителствени организации да управляват тези пари. Голям кошмар ще е за тях!

imageСпокоен ли сте за следващата година с повия бюджет?

Въобще не съм спокоен за държавата. Единственият, за когото съм спокоен, че няма да остане без пари, е Пламен Орешарски. Бюджетът е предкризисен, той брани нуждите на администрацията. Всичко останало е хвърлено на риска.

Но премиерът увери, че няма да остави човек зад борда.

Ами ние всичките останахме зад борда с този премиер. Вие това още ли не сте го разбрали? Наистина ли е толкова сложно да се разбере какво говори ЕС на българския премиер?!

Вижте и чуйте и най-новото в моя видеоблог HUMANUS. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!


Тагове:   съюз,   народът,   НЕГОВА,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!